«Ο Ερωτόκριτος»

«Ο Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου από το Γ1 τμήμα.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2021-22

 

Φέτος στα εργαστήρια δεξιοτήτων (στο 2ο θεματικό κύκλο) δουλέψαμε με τα παιδιά του Γ1 τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Στόχος μας ήταν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την υπέροχη γλώσσα του Ερωτόκριτου, (η οποία είναι η ντοπιολαλιά της ανατολικής Κρήτης και από την οποία έχουν ακούσματα από γονείς, παππούδες, γιαγιάδες), να συγκινηθούν από τη δράση και τα παθήματα των ηρώων και να ευαισθητοποιηθούν και να προβληματιστούν για αξίες αλλά και κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα διαχρονικά. Τελικός στόχος η δημιουργία βίντεο από τα παιδιά με την ιστορία του Ερωτόκριτου και η θεατρική απόδοση του έργου.

Στην αρχή δουλέψαμε με την ιστορία-υπόθεση του έργου ώστε να κατανοήσουν τα παιδιά την εξέλιξη της ιστορίας από την αρχή μέχρι το τέλος. Χρησιμοποιήσαμε γι’ αυτό τις εικόνες του Λογοθέτη Πετράκη από την εξαιρετική έκδοση Adams edition. Μετά τα παιδιά ζωγράφισαν τις βασικές σκηνές του έργου, έβαλαν τις σχετικές λεζάντες και έφτιαξαν ένα βίντεο με την αφήγηση της ιστορίας όπως την είδαν με τα δικά τους μάτια.

Στη συνέχεια δουλέψαμε πάνω στον δεκαπεντασύλλαβο στίχο και με διάφορα παιχνίδια τα παιδιά εξοικειώθηκαν με αυτόν και έγιναν «μικροί μαντιναδολόγοι», συνθέτοντας ομαδικά τις δικές τους μαντινάδες. Με αφορμή τα ονόματα των ηρώων όπως Ερωτόκριτος, Πολύδωρος, Αντρόμαχος, Νικοστράτης κ.α. δουλέψαμε πάνω στις σύνθετες λέξεις και προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τη συμβολική σημασία αυτών των ονομάτων.

Η πιο βαθιά «βουτιά» όμως, ίσως και η πιο «δροσιστική», ήταν με τη θεατρική απόδοση του έργου από τα ίδια τα παιδιά. Εκεί παίξαμε, απαγγείλαμε εν χορώ, τραγουδήσαμε, χορέψαμε, νιώσαμε τόσα πολλά, συγκινηθήκαμε, προσπαθήσαμε, συνεργαστήκαμε και τελικά νομίζω τα καταφέραμε! Τα παιδιά απέδωσαν το έργο από το πρωτότυπο του Κορνάρου και όχι από κάποια διασκευή σε νεοελληνική απόδοση. Παρά τη δυσκολία που είχε αυτό για την ηλικία τους, τα κατάφεραν εξαιρετικά και το χάρηκαν πάρα πολύ. Τα περισσότερα παιδιά τελικά έμαθαν απ’ έξω όχι μόνο τα δικά τους λόγια, αλλά και τα λόγια των περισσότερων συμμαθητών τους.

Είμαι σίγουρος ότι ο Κορνάρος άφησε το αποτύπωμά του στην ψυχή τους και ελπίζω η ανάμνησή του να τα συνοδεύει σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

Ο Δάσκαλος του Τμήματος

Σγουρός Δημήτριος

 

1 2 3 4 5 6 7i 8i 9i 10i 11i