ERASMUS+ KA2:”ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ “Όταν παίζαμε για τη νίκη, Καραγκιόζη μου!” ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 1ου ΔΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στον απόηχο του εορτασμού της εθνικής μας επετείου της 28ης Οκτωβρίου και με αφορμή την παρουσίαση του ιστορικού λογοτεχνικού βιβλίου σε εικονογράφηση του Αχιλλέα Ραζή, έργου για παιδιά –κάθε ηλικίας θα τονίζαμε- «Όταν παίζαμε για τη νίκη, Καραγκιόζη μου» της Γιώτας Αλεξάνδρου, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή δεκάδων συμπολιτών αλλά κυρίως παιδιών, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε καταρχήν τη συγγραφέα για το σπουδαίο αυτό δημιούργημά της αλλά και την παρουσία της κοντά μας. Η κ. Αλεξάνδρου άγγιξε τις ψυχές όλων των παρευρισκόμενων όταν μας περιέγραψε τις αξίες και τις ιδέες που πρεσβεύει και οι οποίες αποτέλεσαν έμπνευση και οδηγό για τη συγγραφή αυτού του λογοτεχνικού «μεγαλείου». Και –όχι τυχαία- το χαρακτηρίζουμε μεγαλείο. Καθώς, εκτός από ιστορικό λογοτέχνημα, αποτελεί και ένα σπουδαίο εργαλείο στα χέρια δασκάλου και γονιού που θέλει να εισαγάγει το παιδί σε ένα από τα πιο σημαντικά -με παγκόσμια εμβέλεια- ιστορικά γεγονότα, αυτό του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και πώς τον βίωσαν οι Έλληνες. Ταυτόχρονα είναι τόσο ευανάγνωστο και προσιτό στα παιδιά καθώς, πολύ έξυπνα, χρησιμοποιεί τον αγαπημένο ήρωα των Ελλήνων, μικρών και μεγάλων, Καραγκιόζη για να περιγράψει το δράμα που βίωσαν εκείνη την περίοδο, όμως, με ένα τρόπο ανάλαφρο έως και εύθυμο κάποιες στιγμές, περνώντας το μήνυμα ότι, ακόμη και στις πιο σκοτεινές μέρες μας υπάρχουν ευκαιρίες για παιχνίδι…ηλιαχτίδες φωτός στο σκοτάδι…

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στην κ. Μαρία Πρατσίνη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Δασκάλων της περιφέρειάς μας για την αξιόλογη αναφορά της στην αξία της χρήσης της λογοτεχνίας στην επίτευξη των διδακτικών της Ιστορίας και ιδιαίτερα του εν λόγω έργου στη διδασκαλία του σπουδαίου αυτού μέρους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά την ομιλήτρια, κ. Ανθή Ρουμπελάκη, Φιλόλογο του 3ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου, η οποία με ιδιαίτερη «μαεστρία» μας αποκάλυψε τους πολλαπλούς συμβολισμούς που χρησιμοποιεί έντεχνα η συγγραφέας για να θίξει ζητήματα της περιόδου αυτής.

Οι μαθητές που πλαισίωσαν τόσο δημιουργικά τη βραδιά, μέσα από τις ζωγραφιές τους και τα θεατρικά τους δρώμενα κέρδισαν τις εντυπώσεις. Θερμές ευχαριστίες στις εκπαιδευτικούς που δούλεψαν μαζί τους, κ Καραναστάση, κ. Αφεντούλη, κ. Λιόλιου, κ. Παζάρα και κ. Σηφάκη.

Τέλος, ευχαριστούμε τον ΠΑΟΔΑΝ και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου και τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ για τη συνεργασία, τα τοπικά ΜΜΕ που πάντα στηρίζουν τις δράσεις μας, τον Υποδιευθυντή κ. Κώστα Ζάχο  αλλά και όλους όσους βοήθησαν στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε ως παράλληλη δράση στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Art of Reading, Reading into Art και κύριο σκοπό την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.

ARRA LOGO

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

Κρυσταλένια Λιανά