Η συγγραφέας Γιώτα Αλεξάνδρου στο σχολείο μας!

ΓΙΩΤΑ Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ     

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από το Λιβίσι της Μ. Ασίας. Αποφοίτησε πρώτη, με άριστα, από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Με διετή υποτροφία του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, σπούδασε δράμα και θέατρο σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ Αγγλίας. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ηθοποιός και ως υπεύθυνη θεατρικής αγωγής σε δημοτικά σχολεία, καθώς και ως εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σήμερα υπηρετεί ως νηπιαγωγός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Είναι μέλος του Δ.Σ. της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Με την ιδιότητα της συγγραφέως, έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε επιμορφωτικές ημερίδες, έχει υλοποιήσει βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και παιδιά και έχει επισκεφτεί νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της χώρας, στο πλαίσιο προγραμμάτων φιλαναγνωσίας. Ιστορίες της έχουν λάβει τιμητικές διακρίσεις και έχουν βρεθεί στις βραχείες λίστες των βραβείων του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του περιοδικού Ο Αναγνώστης.

 

Συγγραφικό έργο

Μόνο αν θέλω,  εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου, εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, 2018.

Φον ο Φοβερός, εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου, εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, 2017.

Φένια, η αγαπημένη των ήχων, εικονογράφηση: Έφη Λαδά, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, 2015, (Έπαινος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2012, υποψήφιο για τα λογοτεχνικά βραβεία 2015 του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου).

◙ Συμμετοχή με την ιστορία Φτερωτές αποστολές …άκρως επικίνδυνες! (εικονογράφηση: Νίκη Λεωνίδου) στον συλλογικό τόμο Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο! του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2015.

Τα κλαδιά της σοφίας, εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη, μουσική: Γιάννης Μυγδάνης,  εκδόσεις ΠΑΡΡΗΣΙΑ, 2014, (υποψήφιο για τα λογοτεχνικά βραβεία 2014 του περιοδικού Ο Αναγνώστης).

Θέλω να γίνω μάγος, εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2014.

Ο Αλέκος στη Χώρα των Παθημάτων, εικονογράφηση: Χρήστος Δήμος, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2013, (Α΄ Έπαινος Παραμυθιού από την Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου, 2013).

Χάρης και Φάρις, εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού, εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΦΩΝΟ, 2013, (υποψήφιο για τα λογοτεχνικά βραβεία 2013 του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του περιοδικού Ο Αναγνώστης).

Οι Νταήδες του Βυθού και ο Ρομπέν των Θαλασσών, εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου, εκδόσεις SUSAETA, (γ’ έκδοση αναθεωρημένη: Φεβρουάριος 2015, Έπαινος Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, 2008).

Η χειροβομβίδα που ήθελε να είναι σαν… τη βίδα!,  εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη, εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ, 2011.

 Μια μάσκα γελάει και κλαίει, παραμύθι εικονογραφημένο από τα παιδιά του 11ου Νηπιαγωγείου Ν. Σμύρνης με τα οποία το συνέγραψε, εκδόσεις ΝΙΚΑΣ, 2009.

Παραμυθορουφήχτρα, υπότιτλος: Για μια Χούφτα Παραμύθια, θεατρικό έργο για παιδιά. Μουσική: Xαράλαμπος Γωγιός. Εκδόσεις ΩΡΙΩΝ, 2004.

Ο Αστέρης παθαίνει… βλάβη! Χριστουγεννιάτικα θεατρικά έργα για παιδιά. Μουσική: Ηλίας Λιούγκος. Εκδόσεις ΩΡΙΩΝ, 2003.

 

Μπορείτε να επικοινωνείτε με τη συγγραφέα στο: yotaalex@gmail.com

 

Image result for φον ο φοβερός