Γ ΤΑΞΗ« Ο ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ>>

To « σχεδόν ίδιο» ορίζει την διαφορετικότητα. Η περίπτωση δύο αγριολούλουδων( μπέλλας και ανθεμίδας)- Ομοιότητες και διαφορές(Πώς τις αναγνωρίζουμε;)

Είναι όλες οι μαργαρίτες ακριβώς ίδιες;

1 2

Α. Bellis perennis( μπέλλα)

23 2

 

Τα φύλλα της μπέλλας βγαίνουν χαμηλά στη γη. Μοιάζουν σαν μικρά ρόπαλα με κυματιστή γραμμή. Το άνθος ανοίγει σε μίσχο κοντό, χνουδωτό δίχως φύλλα. Τα πέταλά της έχουν χρώμα λευκό με ρόδινες πινελιές στην κάτω πλευρά και μ’ έναν κίτρινο « ήλιο» στο κέντρο.

Β) Anthemis chia( Ανθεμίδα η Χία)

4 35

 

Τα φύλλα της ανθεμίδας βγαίνουν επάνω στο μίσχο. Μοιάζουν με δόντια πριονιού(πριονωτά) κι έχουν ελαφρύ χνούδι. Το άνθος στηρίζεται σε λεπτό, ψηλό κι ευλύγιστο μίσχο. Τα πέταλά της είναι μικρά ,λευκά σαν μικρές γλώσσες, μ’ έναν κίτρινο δίσκο στη μέση.

Οι ρίζες και των δύο αγριολούλουδων είναι κοντές και λεπτές, γιατί συγκρατούν μικρό βάρος. Κάθε μία από τις δύο μαργαρίτες παράγει 4.000 έως 5.000 σπόρους! Ο σπόρος έχει μήκος 2-3 χιλιοστά!

Οι δύο μαργαρίτες στολίζουν από τα τέλη του χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης δροσερά λιβαδάκια , τις άκρες των δρόμων, αμπελοχώραφα, αυλές σπιτιών… Κοντά στο σχολείο βρήκαμε χωράφια πλούσια σε μπέλλες και ανθεμίδες ,όπου μελετήσαμε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους. Και τώρα πια ,δεν τις μπερδεύουμε!