19ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

Καλώς ήλθατε στο blog του σχολείου μας!

Η ορθόδοξη εικόνα της Αναστάσεως

Απρ 202020

Αγαπητοί μας μαθητές, Χριστός Ανέστη!

Γιορτάζουμε από χθες, Κυριακή του Πάσχα, και για 40 ολόκληρες ημέρες τη μεγαλύτερη γιορτή της εκκλησίας μας, τη γιορτή του Πάσχα, τη γιορτή της Αναστάσεως του Χριστού.

Είναι η μεγαλύτερη γιορτή για όλους, αφού με τη γιορτή αυτή μετέχουμε στο γεγονός ότι ο Χριστός μας, αφού θυσιάστηκε με τη θέλησή Του πάνω στο σταυρό για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων, αναστήθηκε από τους νεκρούς νικώντας με το θάνατό του τον Θάνατο. Αυτό σημαίνει το “θανάτω θάνατον πατήσας” που ψάλλουμε στο Χριστός Ανέστη.

Η νίκη του Χριστού είναι διαφορετική από κάθε άλλη ανάσταση αφού ο Χριστός αναστήθηκε ως άνθρωπος αυτεξουσίως δηλαδή με τη δύναμή του με την εξουσία του. Με την Ανάσταση του Χριστού ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ανάσταση όλων των ανθρώπων. Γι αυτό και την γιορτάζουμε κι εμείς όλοι αφού η νίκη του Χριστού απέναντι στον Θάνατο μας αφορά, είναι και δική μας νίκη!

Όλα τα σημαντικά που συμβαίνουν με την Ανάσταση του Χριστού αποτυπώνει με τον χρωστήρα (δηλ. το πινέλο) ο αγιογράφος της βυζαντινής εικόνας της Αναστάσεως. Η εικόνα αυτή που ονομάζεται και “Εις Άδου κάθοδος” δηλαδή Η κάθοδος στον Άδη κρύβει πάρα πολλούς συμβολισμούς. Εξάλλου οι εικόνες ήταν από τα πρώτα χρόνια τα βιβλία για τους αγράμματους πιστούς της εκκλησίας.

Ευκαιρία λοιπόν να δείτε το παρακάτω βίντεο όπου εξηγούνται οι συμβολισμοί της εικόνας.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!!!!!!!!

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα σχόλια

Ιστορικό

Αυτό είναι το ιστολόγιο του 19ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Περιέχει νέα και ειδήσεις από τη ζωή και τις εκδηλώσεις του σχολείου.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων