19ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

Καλώς ήλθατε στο blog του σχολείου μας!

Αντί για πανηγυρικό της ημέρας

Μαρ 202025

Αγαπητοί μας μαθητές,
αγαπημένα μας παιδιά,
Ελληνόπουλα του 2020
κάθε χρόνο σαν τέτοια μέρα αλλιώς το ‘χαμε συνήθειο να γιορτάζουμε.

Στους δρόμους, με γέλια και παρέες
στην παρέλαση να σας καμαρώνουμε ντυμένα με τις παραδοσιακές μας στολές να βηματίζετε όχι μονάχα προς το σκοπό της διαδρομής αλλά να βαδίζετε αγέρωχα προς το μέλλον
με τους γονείς σας να σας χειροκροτούν
με τα μεγάφωνα να διαλαλούν τους εθνικούς παιάνες, τα δημοτικά μας τραγούδια.
Με τα σχολειά γεμάτα από τσολιαδάκια να μπαίνουν στο πετσί των ηρώων του χτες για να ετοιμαστούν να γίνουν οι ήρωες του αύριο

Μα να που μοιάζουν όλα να πάγωσαν. Εκείνο το ημιστίχιο του εθνικού μας ποιητή «γιατί τα ‘σκιαζε η φοβέρα» φόρεσε ξαφνικά έναν άλλο μανδύα και ξαναφανερώθηκε στη ζωή μας. Όχι σαν εχθρός στα σύνορα αλλά σαν ένας πανανθρώπινος εχθρός που μας έκλεισε στα σπίτια μας στερώντας μας τη δυνατότητα να γιορτάσουμε όπως το θέλαμε.

Τι θα κάνουμε λοιπόν; Πώς θα πάρουμε πίσω τη γιορτή μας; Μπορούμε;

Μπορούμε βέβαια! Ας γυρίσουμε πίσω στα 400 χρόνια της πικρής σκλαβιάς κι ας σκεφτούμε πόσες φορές το γένος μας χρειάστηκε να κάνει υπομονή, να κλειστεί στα σπίτια, να χαμηλώσει τη φωνή, να χαμηλώσει το φως, να σιωπήσει, να περιμένει.

Ας συλλογιστούμε πόσες φορές, πόσα ατέλειωτα βράδια άνθρωποι σαν κι εμάς, παιδιά σαν κι εσάς έκαναν υπομονή περιμένοντας να ρθει πάλι η Άνοιξη της Λευτεριάς. Ας φέρουμε στο μυαλό μας όλους εκείνους που δεν έκαναν υπομονή μόνο για τους ίδιους, για την οικογένειά τους, για τους φίλους τους. Όχι! Έκαναν υπομονή για το Γένος, δηλαδή για όλους τους Έλληνες. Για τους Έλληνες που είχαν φύγει πριν από αυτούς αλλά κυρίως για εμάς! Ναι, για εμάς, για τους Έλληνες τους μέλλοντος τους, τους Έλληνες του σήμερα! Γιατί ακόμα κι αν ήξεραν ότι εκείνοι θα φύγουν, τους ένοιαζε το Γένος, δηλαδή εμείς.

Να τι τους χρωστάμε λοιπόν! Όχι μόνο σ αυτούς που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την Πατρίδα. Αλλά και σ αυτούς που έκαναν υπομονή σαν το σπόρο που περιμένει κρυμμένος στο χώμα «άχρι καιρού» μέχρι δηλαδή να έρθει ο κατάλληλος καιρός. Όλους αυτούς δεν θα μπορούσαμε να τους καταλάβουμε χωρίς να ζήσουμε έστω και κατ’ αναλογία μια κατάσταση σαν τη δική τους! Τίποτα δεν μπορούμε αληθινά να καταλάβουμε από το τι ζει ο άλλος χωρίς να βρεθούμε σε μια παρόμοια κατάσταση με αυτόν!

Να λοιπόν το «δώρο» της δυσκολίας που ζούμε! Μα δεν είναι μόνο αυτό! Είναι κι άλλα πολλά. Είναι η δυνατότητα -έστω και κατ’ ανάγκην- να μαζευτούμε όλοι μαζί σαν οικογένεια στο σπίτι μας. Είναι η ευκαιρία να καταλάβουμε πόσα απ’ αυτά που θεωρούσαμε «σημαντικά» στη ζωή μας είναι τελικά ασήμαντα. Είναι η ευκαιρία να αναδειχθούν πολλές ΚΑΛΕΣ πλευρές του λαού μας. Είναι η ευκαιρία να ζήσουμε την ΟΜΟΝΟΙΑ. Να τι δώρα θα πάρουμε μέσα από τη δυσκολία μας!

Ας  μην τα θεωρήσουμε ασήμαντα, ούτε να τα ξεχάσουμε όταν όλο αυτό θα έχει περάσει.

Σταματάω εδώ! Τα υπόλοιπα θα τα κουβεντιάστε με τους γονείς και τα αδέρφια σας. Θα τα κουβεντιάσουμε όταν από κοντά ξαναβρεθούμε! Μέχρι τότε σας εύχομαι μέσα από την ψυχή μου:
Παιδιά μου αγαπημένα, Χρόνια πολλά. Με την πατρίδα μας λεύτερη! Με την ψυχή μας λεύτερη! Με το θάρρος μας ακλόνητο! Ενωμένοι, δυνατοί, ΛΕΥΤΕΡΟΙ!

Οι αγαπημένοι σας δάσκαλοι κι εγώ σας φιλούμε όλους!

Ο διευθυντής και οι δάσκαλοι του σχολείου μας

ΥΓ. Αντί για άλλο δώρο σας στέλνουμε μια παλαιότερη γιορτή μας! Και σ’ άλλες ξανά!

 

 

Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
5 Σχόλια στο άρθρο

“Αντί για πανηγυρικό της ημέρας”

 1. Μάρτιος 25, 2020 στις 1:00 μμ       ΝΓ Έγραψε:

  Ζηλεύω !
  Θα ήθελα να γυρίσω το χρόνο και να γίνω παιδάκι, για να έλθω στο σχολείο σας.
  Τέτοια θέλουν οι μαθητές μας πρωτίστως
  και μετά την ηλεκτρονική διδασκαλία.
  Αλλιώς θα γυρίσει μπούμεραγκ.
  Χρόνια πολλά συνάδελφοι!
  Χρόνια πολλά και λέυτερα παιδιά μας!

  Μια δασκάλα


 2. Μάρτιος 25, 2020 στις 3:31 μμ       Κ. Ζ. Έγραψε:

  Συγχαρητήρια θερμά αγαπητέ μου συνάδελφε Γιώργο!
  Υπέροχα όλα όσα καταθέτεις στους μαθητές αλλά και σε όλους μας!
  Ζήτω η Ελλάδα μας!
  Ζήτω ολάκερος ο κόσμος μας!
  Η Παναγία μαζί μας!…


 3. Μάρτιος 25, 2020 στις 6:32 μμ       Μπουα Βασιλικη Έγραψε:

  Με συγκινησατε με τα όμορφα λόγια σας.Χρονια πολλά σε όλους σας και εύχομαι όλα αυτά τα δύσκολα που περνάμε να τα ξεπεράσουμε δυνατοί και υγιείς και να αγκαλιαστουμε ολοι.Και του χρόνου με υγεία!!!


 4. Μάρτιος 25, 2020 στις 9:19 μμ       Βασίλης Πολυζώης Έγραψε:

  Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

  σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για το μήνυμά προς τους μαθητές σας. Εκτός από την πανηγυρική πλευρά του, είναι πολύ εύστοχο το «δώρο» που μας προσφέρει ο εγκλεισμός στα σπίτια μας, που πυροδοτεί όμορφες και βαθιές συζητήσεις με τα παιδιά μας.

  Να είστε καλά και Χρόνια Πολλά για τη σημερινή διπλή γιορτή μας.

  Ένας γονιός


 5. Μάρτιος 25, 2020 στις 9:24 μμ       Κατερινα Αγγελοπουλου Έγραψε:

  Πώ,πώ τέλειο ήταν το θέατρο μακάρι να ήμουν
  και εγώ εκεί σαν τους άλλους ανθρώπους, περήφανη που κέρδισαν οι Έλληνες και ΌΧΙ οι
  Τούρκοι.Γεια την πατρίδα! Για τους Έλληνες!

  Κατερίνα Αγγελοπούλου.


Αφήστε μια απάντηση

Αυτό είναι το ιστολόγιο του 19ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Περιέχει νέα και ειδήσεις από τη ζωή και τις εκδηλώσεις του σχολείου.

Σαν σήμερα

 1. 30/05/1941: Δύο 19χρονοι φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, με μία παράτολμη ενέργειά τους, κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία και αναρτούν την ελληνική.Top
 
Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων