19ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

Καλώς ήλθατε στο blog του σχολείου μας!

Στην λιτανεία της επανακομιδής της Κάρας του Αγίου Ανδρέου

Σεπ 201626

Στην λιτανεία, με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της επανακομιδής της Κάρας του πολιούχου μας Αγίου Ανδρέου, είχε την τιμή να παραστεί άγημα από μαθητές και μαθήτριες της Στ΄ τάξεως του σχολείου μας προετοιμασμένο από την εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής κα Μπισμπίκη Μαρία η οποία και τους συνόδευσε μαζί με την εκπαιδευτικό Μουσικής κα Αγγελοπούλου.

Η επανακομιδή (δηλαδή η επιστροφή, η επαναφορά, κομίζω=μεταφέρω, φέρνω, επανακομίζω=ξαναφέρνω επιστρέφω) της κάρας (δηλαδή του κρανίου) του Αγίου Ανδρέου στην πόλη μας και πόλη του μαρτυρίου του την Πάτρα, έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου 1964, δηλαδή πριν από 52 χρόνια.

Μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις η Καθολική Εκκλησία δέχτηκε να επιστρέψει την κάρα του Αγίου Πρωτοκλήτου Ανδρέου που είχε μεταφερθεί στην Ρώμη από την Κωνσταντινούπολη από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Θωμά Παλαιολόγο προκειμένου να διασωθεί από τους οθωμανούς Τούρκους.

Παρουσία κλήρου και λαού η λειψανοθήκη του 7ου αι. με το τεμάχιο (κομμάτι) του ιερού λειψάνου φθάνει στην Πάτρα και γίνεται δεκτή με χριστιανικό ενθουσιασμό αλλά και μεγάλες τιμές.

7

8

Απόψε, 52 χρόνια μετά, μέσα στο ήσυχο φθινοπωρινό βραδάκι χιλιάδες λαού μαζεύτηκαν για να τιμήσουν την κάρα του Αγίου που με καραβάκι έφθασε από την ιχθυόσκαλα στην προβλήτα (τον μώλο όπως τον λένε οι πατρινοί) της οδού Αγίου Νικολάου.

small litaneia 2016-4

 

Ανάμεσα στους μαθητές και οι μαθητές του σχολείου μας.

small litaneia 2016

Μόλις το πλοιάριο που μετέφερε την εικόνα και την κάρα έφθασε όλοι πήραν τις θέσεις τους.

small litaneia 2016-11

 

small litaneia 2016-19

small litaneia 2016-23

 

Οι μαθητές του σχολείου μας παρατάχθηκαν, έτοιμοι για τη λιτανεία, έστω κι αν η έναρξή της έγινε πολύ αργότερα.

 

small litaneia 2016-38

 

small litaneia 2016-39

 

small litaneia 2016-40

 

small litaneia 2016-41

Μετά την έναρξη της λιτανείας ακολουθήσαμε με το ανάλογο ύφος και ήθος

 

Η αγία κάρα βρισκόταν τοποθετημένη σε ειδικό όχημα

 

 

Η λιτανεία έκλεισε με την άφιξη στο χώρο του ναού του Αγίου.

 

 

 

Ευχόμαστε ο Άγιος να φωτίζει και να καθοδηγεί όλους τους μαθητές και μαθήτριες και ιδιαίτερα όσους συμμετείχαν στην λιτανεία της κάρας του.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα σχόλια

Ιστορικό

Αυτό είναι το ιστολόγιο του 19ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Περιέχει νέα και ειδήσεις από τη ζωή και τις εκδηλώσεις του σχολείου.

Σαν σήμερα

18/4/1951: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ʼνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), προπομπό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σαν σήμερα

18/4/1951: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ʼνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), προπομπό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων