19ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

Καλώς ήλθατε στο blog του σχολείου μας!

Έθιμα των Χριστουγέννων: Το Χριστόψωμο

Ιαν 20157

DSC01393Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα τα «Απίθανα Τριτάκια» του σχολείου μας αναβίωσαν ένα από τα πιο όμορφα έθιμα των ημερών αυτών, το Χριστόψωμο.

Στη φιλόξενη αίθουσα διδασκαλίας της Τρίτης τάξης και με την εθελοντική προσφορά της κας Θεοδώρας Τσούλου – Στελλάκη, που με πολλή χαρά εισήγαγε τα παιδιά στο έθιμο αυτό, οι μικροί μαθητές έφτιαξαν το «ψωμί του Χριστού». Ακολουθώντας την παράδοση, έφτιαξαν ένα σταυρό από ζυμάρι και διακόσμησαν το Χριστόψωμο με διάφορα σχέδια, τα στολίδια του, όπως λέγονται. Στο κέντρο του σταυρού και στις άκρες του έβαλαν καρύδια και αφού το τελείωσαν το σταύρωσαν και γρήγορα γρήγορα το πήγαμε σε κοντινό φούρνο για ψήσιμο.

Μέχρι να ψηθεί το Χριστόψωμο η κα Θεοδώρα αφηγήθηκε  χριστουγεννιάτικα παραμύθια, που τα συνόδευαν παραδοσιακά κάλαντα. Η χαρά των παιδιών, από τα γιορτινά ακούσματα,  ήταν μεγάλη  και έγινε μεγαλύτερη, όταν η τάξη μοσχοβόλισε από το άρωμα του νόστιμου φρεσκοψημένου Χριστόψωμου.

Οι μαθητές, οι μαθήτριες της Τρίτης τάξης  και η δασκάλα τους Στεργίου Γλυκερία θερμά ευχαριστούμε την κα Στελλάκη για το χρόνο, τη διάθεση, την αγάπη.

Και του χρόνου!
ΥΣ. ‘Πατώντας’ πάνω στις λέξεις παραδοσιακά κάλαντα ακούγονται παραδοσιακά κάλαντα.

DSC01411DSC01352DSC01361DSC01366DSC01395DSC01384

Αφήστε μια απάντηση

Αυτό είναι το ιστολόγιο του 19ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Περιέχει νέα και ειδήσεις από τη ζωή και τις εκδηλώσεις του σχολείου.

Σαν σήμερα

  1. 22/08/2004: Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Την ίδια μέρα, οι Βασίλης Πολύμερος και Νίκος Σκιαθίτης στέφονται χάλκινοι ολυμπιονίκες στο διπλό σκιφ.Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων