19ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

Καλώς ήλθατε στο blog του σχολείου μας!

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μάι 20132

”Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα βάγια….”

            Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013,   βιωματική αναπαράσταση του εθίμου ”Τα Λαζαράκια”. Η  αναπαράσταση έγινε στο φιλόξενο χώρο του 3ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Πατρών από τους  μικρούς μαθητές και μαθήτριες  του Νηπιαγωγείου σε συνεργασία  και τους μαθητές/τριες  του Β2 τμήματος του 19ου Δημοτικού σχολείου Πατρών.

Η παραπάνω δραστηριότητα εντάσσεται τόσο στα πλαίσια  προγράμματος που εκπονείται από το 3ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο “Ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό“, όσο και στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας που εκπονείται από το Β2 του 19ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών “Τη διατροφή μου προσέχω, υγεία για να έχω”.

Η κ. Θεοδώρα Τσούλου εθελοντικά πρόσφερε σημαντικές πληροφορίες για την παράδοση και τη λαογραφία και με πολλή  χαρά εισήγαγε τα παιδιά στο έθιμο αυτό.

Στόχος της δράσης ήταν η βιωματική συμμετοχή των μαθητών/τριών στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον και επίκαιρο αυτό  πασχαλινό έθιμο σχετιζόμενο με το πρόγραμμα της διατροφής το οποίο υλοποιούν  και ταυτόχρονα  -μέσω της δράσης αυτής- η ανάπτυξη  και καλλιέργεια των διαπροσωπικών σχέσεων των παιδιών με στόχο την ομαλή μετάβαση των μικρότερων μαθητών/τριών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό.

Οι μαθητές του Β2 τμήματος του 19ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών έφθασαν στο νηπιαγωγείο μαζί με ολόφρεσκα, μυρωδάτα και νοστιμότατα φρούτα, μέσα σε ωραιότατα ανοιξιάτικα καλαθάκια.

Κατά την αναβίωση του εθίμου οι μαθητές/τριες των δύο σχολείων στόλισαν καλαθάκια με όμορφα λουλούδια καθώς αποτελεί βασικό γνώρισμα του εθίμου «τα Λαζαράκια» της επερχόμενης αναστάσεως μετά το θάνατο και παράλληλα του καλωσορίσματος της άνοιξης μετά το χειμώνα.

Επίσης τραγούδησαν τα  «κάλαντα του Λαζάρου» και άλλα τραγούδια όπως  και το τραγούδι που είχαν συνθέσει οι μαθητές του Β2 τμήματος του 19ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών “Η Διατροφούλα και ο Ζυμαρούλης” , ντύθηκαν «Λαζαράκια»  και έπλασαν «Λαζαράκια» δηλαδή κουλουράκια πασχαλινά που μοιάζουν με ανθρωπάκια και έχουν τα χέρια τους σταυρωμένα στην κοιλίτσα τους  στα οποία για μάτια και στόμα έβαλαν γαρίφαλα και κανέλα.    Κατά το έθιμο, αυτά γίνονται το Σάββατο του Λαζάρου και παριστάνουν τον  Άγιο Λάζαρο που τον Ανέστησε ο Χριστός. Οι μαθητές και οι μαθήτριες πέρασαν χαρούμενες και δημιουργικές ώρες με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τους κ. Στεργίου Γλυκερία του Β2 τμήματος του 19ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών και κ.κ. Καββαδά Αιμιλία, Ντέμου Δέσποινα και Κοτσιά Ασημίνα  του 3ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Πατρών.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν η κ. Κουφού Ανδρεάννα, υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων και η κ. Νικολακοπούλου Κατερίνα, υπεύθυνη του Τμήματος Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, ενώ σε όλη τη δράση συμμετείχαν και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πατρών που κάνουν την πρακτική τους στο Β2 : κ.κ. Αυγερινού Ειρήνη, Κατσαντώνη Αγγελική, Μαραντζή Ελένη, Φωτεινού Αγγελική.

Και του χρόνου ……. Καλή Ανάσταση!

 DSC00631 DSC00620 DSC00622 DSC00623

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα σχόλια

Ιστορικό

Αυτό είναι το ιστολόγιο του 19ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Περιέχει νέα και ειδήσεις από τη ζωή και τις εκδηλώσεις του σχολείου.

Σαν σήμερα

25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

Σαν σήμερα

25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων