19ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

Καλώς ήλθατε στο blog του σχολείου μας!

Η βυζαντινή εικόνα της Αναστάσεως

Απρ 201317

Οι βυζαντινές εικόνες αποτελούν όχι μόνο έργα τέχνης ενός μεγάλου πολιτισμού αλλά και «βιβλία» βαθιάς θεολογικής παιδείας. Ωστόσο για πολλούς δεν είναι κατανοητές αφού αγνοούν, τον κώδικα, τη γλώσσα δηλαδή με την οποία εκφράζουν τις αλήθειες τους ή μάλλον την Αλήθεια. Έτσι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση των εικόνων που έλαβε χώρα στο μάθημα των Θρησκευτικών μας. Εξετάσαμε τις εικόνες της Γεννήσεως, των Θεοφανείων, της Μεταμορφώσεως. Τέλος ασχοληθήκαμε με την εικόνα της Αναστάσεως.Αντίθετα απ’ ότι είχαμε κάνει στην ανάλυση των προηγούμενων βυζαντινών εικόνων, στο μάθημα αυτό δεν είδαμε  απλά την εικόνα και να την αναλύσουμε αλλά πήγαμε στο εργαστήριο των υπολογιστών και είδαμε ένα σχετικό βίντεο. Επειδή πιστεύουμε ότι ίσως σας ενδιαφέρει ανεβάζουμε ένα απόσπασμα.

Μη σας φοβίσει η δύσκολη γλώσσα του αφηγητή κάποιες στιγμές!  Βλέπετε το βίντεο δεν είναι φτιαγμένο αποκλειστικά για μαθητές του Δημοτικού. Είμαστε όμως σίγουροι πως με λίγη βοήθεια από το δάσκαλό σας θα το καταλάβετε όλοι.  Καλή θέαση και Καλό Πάσχα!

Η βυζαντινή εικόνα της Αναστάσεως (απόσπασμα) από gdmarkakis

Αφήστε μια απάντηση

Αυτό είναι το ιστολόγιο του 19ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Περιέχει νέα και ειδήσεις από τη ζωή και τις εκδηλώσεις του σχολείου.

Σαν σήμερα

  1. 18/08/2004: Ιστορική μέρα για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το αγώνισμα της σφαιροβολίας επιστρέφει στην κοιτίδα του, στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, έπειτα από 1611 χρόνια.
    Νικητές αναδεικνύονται ο ουκρανός Γιούρι Μπιλόνογκ στους άνδρες και η κουβανέζα Γιουμιλεϊντι Κούμπα στις γυναίκες.


Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων