Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού – Crack the code-Binary Code unplugged

            To 18o Νηπιαγωγείο Ρόδου συμμετείχε τον Οκτώβριο 2021 στο ευρωπαικό πρόγραμμα Code Week στη δραστηριότητα  “Crack the code-Binary Code unplugged”:

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού – CodeWeek    https://codeweek.eu/

9-24 Οκτωβρίου 2021

“Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμούείναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο. Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε”.

Άλλωστε στην ψηφιακή εποχή που ζούμε ο βασικός γραμματισμός πρέπει να περιλαμβάνει την κατανόηση του προγραμματισμού και την ανάπτυξη ικανοτήτων που σχετίζονται με την υπολογιστική σκέψη, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων, η συνεργασία και οι δεξιότητες ανάλυσης.

Σε αυτήν τη δράση συμμετείχαν και τα δύο τμήματα του νηπιαγωγείου μας τον Οκτώβριο 2021 και πιο συγκεκριμένα στη δραστηριότητα που καταχώρησε η κ.Μαρίνα Ζαχαριά με τίτλο Crack the codeBinary Code Unplugged”.

Σύντομη Περιγραφή

Το δυαδικό σύστημα (binary system) είναι ο τρόπος αναγνώρισης και αναπαράστασης της πληροφορίας από τους Η/Υ. Γράμματα, αριθμοί και σύμβολα, στην πραγματικότητα όλα όσα βλέπουμε στον υπολογιστή αποτελούνται από διαφορετικούς συνδυασμούς 0 & 1. Έτσι, χρησιμοποιώντας αυτά τα δύο ψηφία θα προσπαθήσουμε να κωδικοποιήσουμε μια εικόνα σε ένα πλέγμα. Τα παιδιά ζωγραφίζουν με μαύρο μαρκαδόρο μια εικόνα σε πλέγμα κι έπειτα την κωδικοποιούμε, χρησιμοποιώντας το 1 για κάθε μαύρο τετράγωνο και το 0 για κάθε λευκό. Γράφουμε με αυτό τον τρόπο τον κώδικα της κάθε σειράς.

Α΄ Τμήμα

Στο πλαίσιο της διαθεματικής προσέγγισης συνδυάσαμε τη δραστηριότητα Crack the code με το πρόγραμμα Εργαστήρια Δεξιοτήτων καθώς και την τρέχουσα επικαιρότητα δηλαδή τον εορτασμό της 28η Οκτωβρίου.

Αρχικά μελετήσαμε τι είναι οι κώδικες και πως μπορούμε να σπάσουμε και να φτιάξουμε δικό μας. Κι αφού στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων διαβάσαμε και ασχοληθήκαμε με την ιστορία του Τόμη, ενός μικρού σκύλου (για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ανάλογη ανάρτηση), αποφασίσαμε να φτιάξουμε κώδικα για τα άλλα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Χρωματίσαμε τα απαραίτητα τετράγωνα για να σχηματιστεί ο Τόμη και δημιουργήσαμε τον κώδικα.  Αναρτήσαμε στο padlet που ακολουθεί την εικόνα του Τόμη παρακινώντας τα παιδιά να παράξουν τον κώδικα αλλά και αντίστροφα δώσαμε τον κώδικα ώστε να τον σπάσουν και να προκύψει η εικόνα του Τόμη!

Μετάβαση στο padlet.com

 

 

Επίσης, λόγω του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου (για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ανάλογη ανάρτηση) αποκωδικοποιήσαμε κώδικες που μας «έδωσαν» την Ελληνική Σημαία και το ΟΧΙ!

Β’ Τμήμα

 

Κατηγορίες: Δράσεις - Προγράμματα 2021-2022. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *