Επίσκεψη στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου – Ολοκλήρωση πρώτου θεματικού κύκλου ΕΥ ΖΗΝ

Μέσα από την ενασχόλησή μας με το υλικό του πρώτου κύκλου: Ζω καλύτερα – Ευ ζην, Υποθεματική: Ψυχική Υγεία με τίτλο: Αξίες Ζωής στην Εκπαίδευση (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε.ΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ, θέσαμε ως κεντρικό στόχο την καλλιέργεια των 12 κύριων προσωπικών και κοινωνικών αξιών: ειρήνη, σεβασμός, αγάπη, υπευθυνότητα, ευτυχία, ελευθερία, συνεργασία, τιμιότητα, ταπεινοφροσύνη, ανεκτικότητα, απλότητα και ενότητα.

Συζητήσαμε και εκφραστήκαμε δημιουργικά με ποικίλους τρόπους και αντιληφθήκαμε ότι μέσα στις διάφορες μορφές έκφρασης ο κάθε καλλιτέχνης, μικρός όπως εμάς ή μεγάλος,  κρύβει αντιλήψεις και αξίες. 

Γι αυτό, στο πλαίσιο της διαθεματικότητας,  αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου ώστε να γνωρίσουμε έργα σημαντικών  σύγχρονων καλλιτεχνών και να εντοπίσουμε σε έργα τους αξίες με τις οποίες ασχολούμαστε την τελευταία περίοδο.

Αρχικά, πριν την επίσκεψη επιλέξαμε τις αξίες που θέλαμε να εντοπίσουμε στα έργα: αγάπη, φιλία, ειρήνη, σεβασμός στο περιβάλλον και τα παιδιά χωριστήκαν σε αντίστοιχες ομάδες.

 

Το κάθε παιδί σε κάθε ομάδα θα φορούσε μία καρτέλα με την αξία που θα εντόπιζαν. Οπότε η κάθε ομάδα διάλεξε το χρώμα για την καρτέλα τους και ζωγράφισαν πάνω ότι θεωρούσαν ότι αντιστοιχούσε στην ανάλογη αξία.

Στο μουσείο περιηγηθήκαμε ακολουθώντας τους κανόνες που είχαμε συζητήσει στο σχολείο μας, και απολαύσαμε τα έργα που εκτίθενται.  Η κάθε ομάδα προσπάθησε να διακρίνει μέσα στα έργα την αξία που είχαν αναλάβει.

DSC01097 DSC01098

IMG 20211202 101158 IMG 20211202 113109

Για λίγη ξεκούραση και πικ νικ αλλά και γνωριμία με τους αρχαιολογικούς χώρους του τόπου μας, επισκεφθήκαμε τη Μεσαιωνική Τάφρο.

DSC01100IMG 20211202 122529

Στο σχολείο μας επισκεφθήκαμε τον ιστότοπο του μουσείου https://www.mgamuseum.gr/el/ και κάναμε εικονική περιήγηση https://exhibitions.mgamuseum.gr/2020-biographies/el/eikoniki-periigisi/. Θυμηθήκαμε και αναζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες για τα έργα που κίνησαν το ενδιαφέρον στα παιδιά και παράλληλα η κάθε ομάδα αναγνώρισε και παρουσίασε το έργο στο οποίο είχαν εντοπίσει την αξία που  είχαν αναλάβει.

Κατηγορίες: Δράσεις - Προγράμματα 2021-2022, Εργαστήρια Δεξιοτήτων 2021-2022, Α΄ Τμήμα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *