Η Δανειστική βιβλιοθήκη στο Νηπιαγωγείο
Το σχολείο μας από σήμερα Παρασκευή 18/11/2022 ξεκινάει τη λειτουργία της Δανειστικής Βιβλιοθήκης, με σκοπό την προώθηση της φιλαναγνωσίας στα παιδιά του Νηπιαγωγείου. Η δανειστική βιβλιοθήκη είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Προγράμματος Σπουδών στο Νηπιαγωγείο, διότι βοηθά πολλαπλά το παιδί στον εγγραματισμό, στην γλωσσική του ανάπτυξη, στην τόνωση της φαντασίας και στη διερεύνηση της σκέψης του.![1](https://blogs.sch.gr/18nipamar/files/2022/11/βιβλ1-244x300.jpg)
Ο δανεισμός των βιβλίων είναι σημαντικός για τα παιδιά, διότι τους δίνει την ευκαιρία να αγαπήσουν τα βιβλία, διαβάζοντας πολλά και διαφορετικά, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους, να διευρύνουν τις σκέψεις τους ανά θεματική, να καλλιεργήσουν συναισθήματα και να ταυτιστούν με ήρωες και καταστάσεις. Ακόμη, μαθαίνουν να σέβονται τα βιβλία ως αντικείμενα και πως πρέπει να είναι υπεύθυνοι για το αντικείμενο που έχουν δανειστεί καθώς είναι και ένας δημιουργικός τρόπος να έρθουν σε επαφή με τον γονέα, να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί και να αλληλεπιδράσουν.
Τρόπος Λειτουργίας Δανειστικής Βιβλιοθήκης
Κατά τη διάρκεια των μηνών της Δανειστικής Βιβλιοθήκης θα πρέπει να τηρούνται και κάποιοι κανόνες. Αρχικά, τα παιδιά θα δανείζονται το βιβλίο που έχουν επιλέξει τα ίδια κάθε Παρασκευή και θα πρέπει να το επιστρέφουν την Δευτέρα. Μαζί με το βιβλίο επιστρέφει και το αντίστοιχο φύλλο εργασίας. Αν δεν επιστρέψει το βιβλίο το παιδί, χάνει το δικαίωμα δανεισμού την επόμενη εβδομάδα. Τα βιβλία θα πρέπει να επιστρέφονται στην κατάσταση που τα παρέλαβαν τα παιδιά και οφείλουν γονείς και παιδιά να προσέχουν να μη λερωθούν τα βιβλία, να μη σκιστούν και να μη μουντζουρωθούν. Σε περίπτωση σημαντικής φθοράς του βιβλίου, οι γονείς καλούνται να φροντίσουν για την αντικατάσταση του με καινούργιο, ενισχύοντας το αίσθημα υπευθυνότητας των παιδιών. Τέλος, σημαντικό είναι τα παιδιά να ζωγραφίζουν μόνα τους, όπως μπορούν χωρίς παρέμβαση του γονέα, προκειμένου να ενθαρρύνουμε τις ικανότητες και την αυτοπεποίθηση των παιδιών.
Οδηγίες ανάγνωσης των βιβλίων της Δανειστικής Βιβλιοθήκης
Για να διαβάσετε το βιβλίο με το παιδί θα πρέπει να βρείτε μια ήρεμη στιγμή, χωρίς να το πιέσετε ότι είναι κάτι αναγκαστικό. Αφού αποφασίσετε ότι θα ασχοληθείτε με αυτό, καλό θα ήταν να γίνει χωρίς διακοπές η όλη διαδικασία. Πριν την ανάγνωση μπορείτε να επεξεργαστείτε τον τίτλο του βιβλίου, το εξώφυλλο, να σχολιάσετε το όνομα του συγγραφέα και να ρωτήσετε το παιδί, ποιο πιστεύει ότι μπορεί να είναι το θέμα της ιστορίας. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, μπορείτε να αναλύετε ό,τι είναι απαραίτητο, δηλαδή έννοιες και λέξεις του κειμένου που δεν καταλαβαίνουν. Επίσης, μπορείτε να απευθύνεστε με ερωτήσεις πότε-πότε, για να ελέγχετε κατά πόσο το παιδί παρακολουθεί και κατανοεί ό,τι ακούει. Ακόμη, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί να προβλέψει σε ορισμένα σημεία της ιστορίας, τι θα γίνει καθώς και να παρατηρεί τις λεπτομέρειες στις εικόνες (π.χ. Τι λες να γίνει μετά; Τι θα έκανες αν ήσουν στη θέση του; ) Μετά την ανάγνωση, ζητήστε από το παιδί να σας πει με δικά του λόγια τι άκουσε και τι συνέβη στην ιστορία αυτή. Βοηθήστε το παιδί να αναδιηγηθεί, ξεφυλλίζοντας το βιβλίο από την αρχή και ενισχύστε το να κάνει ολοκληρωμένες προτάσεις, χρησιμοποιώντας διαφορετικές λέξεις. Έπειτα μπορείτε να ζητήσετε να σας υποβάλλει ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου και να συζητήσετε γύρω από αυτές. Τέλος, ζητήστε του να ζωγραφίσει το αγαπημένο του σημείο από την ιστορία και αφήστε το παιδί να δημιουργήσει όπως εκείνο μπορεί και θέλει, επιβραβεύοντας το συχνά.
Σας ευχόμαστε καλά αναγνωστικά ταξίδια!!!!!![3](https://blogs.sch.gr/18nipamar/files/2022/11/βιβλ3-195x300.jpg)