Τιμώμενο Πρόσωπο – Βοηθός της τάξης

file page1Την φετινή χρονιά, πραγματοποιήσαμε στη τάξη μας την επιλογή Τιμώμενου Προσώπου, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων για το νηπιαγωγείο “Βήματα για τη Ζωή”. Στόχος μας ήταν το δέσιμο της ομάδας, η αποδοχή, η αλληλεγγύη και η ενσυναίσθηση. Τα παιδιά κλήθηκαν να ανακαλύψουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τη σχέση τους με τους άλλους.

Το τιμώμενο πρόσωπο, προέκυπτε μετά από κλήρωση και ήταν ο βοηθός της τάξης για την ερχόμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, το τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο βοηθός της τάξης και το άτομο στο οποίο κατέφευγαν οι συμμαθητές του, όταν χρειάζονταν βοήθεια για το οποιοδήποτε θέμα τους απασχολούσε. Το τιμώμενο πρόσωπο καλούνταν να βρει την καλύτερη λύση. Η εβδομάδα τελείωνε με το τιμώμενο πρόσωπο που έφερνε στο σχολείο τα αγαπημένα του αντικείμενα (φωτογραφίες, παιχνίδια, παραμύθια) ώστε να τα παρουσιάσει στους συμμαθητές του. Ο βοηθός – τιμώμενο πρόσωπο, αυτοπαρουσιαζόταν στην ομάδα, η ομάδα του έκανε ερωτήσεις υπό τη μορφή συνέντευξης (πχ. Τι σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο; Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό; Που πηγαίνεις διακοπές; Ποιο παιχνίδι σου αρέσει να παίζεις με τον αδερφό σου;) και στο τέλος η ίδια η ομάδα καλούνταν να κάνει φιλοφρονήσεις. Έλεγε, δηλαδή, το κάθε παιδί τη σκέψη του για τα θετικά στοιχεία και για τις ικανότητες του βοηθού, και όλες αυτές οι ιδέες καταγράφονταν στο βραβείο του Βοηθού.

{Οι φιλοφρονήσεις είναι πολύ σημαντικές για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών της προσχολικής ηλικίας. Το να τους επισημαίνουμε τα καλά στοιχεία τους, καθώς και το να τονίζουμε τις ικανότητές τους τη στιγμή που τις δείχνουν τα παρακινεί να θέλουν και να προσπαθούν να επαναλαμβάνουν τέτοιου είδους “καλές” συμπεριφορές}.viber image 2022 06 06 20 46 31 812

Η διαδικασία του Τιμώμενου Προσώπου – Βοηθού της Τάξης τελείωνε με το τιμώμενο πρόσωπο που διάλεγε τυχαία τον αντικαταστάτη του. Μέσω αυτής της διαδικασίας, γνωρίσαμε καλύτερα τους συμμαθητές μας, τους αυξήσαμε την αυτοπεποίθηση και δεθήκαμε περισσότερο σαν ομάδα! Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτά που πετύχαμε την φετινή χρονιά!