Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Εικόνα1

Η 18η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση  και η 20η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Mε αφορμή και τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού (1989-2019), την Τετάρτη 20 και την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου το σχολείο μας, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, υλοποίησε  δράσεις – συζητήσεις – εκδηλώσεις με θεματικό κέντρο τα δικαιώματα των παιδιών, την προστασία τους και την ενδυνάμωσή τους για την πρόληψη και αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης (άρθρα 1,4,16,17,19,24,34,36,39 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού). Στο πλαίσιο αυτό και με τις δράσεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των διαφορετικών ηλικιών των μαθητών/τριών:

  • τα παιδιά της Ε΄και Στ΄τάξης παρακολούθησαν μία παρουσίαση με εγκεκριμένο υλικό από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Υπουργείο Παιδείας για τα δικαιώματά τους και το πρόβλημα της σεξουαλικής βίας που αγγίζει δυστυχώς 1 στα 5 παιδιά (ONE in FIVE, καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης) , ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα social media, που συχνά χρησιμοποιούν, και ενθαρρύνθηκαν να εμπλακούν σε διάλογο , παρουσία της Κοινωνικής Λειτουργού του σχολείου, μέσω του οποίου αναδείχτηκαν περιπτώσεις σχετικές , ενώ είχαν την ευκαιρία να  ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες.
  • τη δεύτερη ημέρα της δράσης οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων παρακολούθησαν την προβολή της ταινίας “Το μυστικό της Νίκης” , και ακολούθησε διάλογος με τους μικρούς μαθητές να διατυπώνουν ερωτήματα, προβληματισμούς και απόψεις.
  • διανεμήθηκε φυλλάδιο στις μεγάλες τάξεις με χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες, τις οποίες απευθύνει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με τη συνδρομή των ψυχολόγων της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Σώματος, με σκοπό την προφύλαξη των ανηλίκων από περιστατικά αποπλάνησης και ασέλγειας σε βάρος τους.
  • αφίσες με τα δικαιώματα των παιδιών χρησιμοποιήθηκαν για να διακοσμήσουν τις αίθουσες και τους διαδρόμους του σχολείου.
  • στάλθηκε email στο Συμβούλιο της Ευρώπης με ένα μικρό κείμενο στα αγγλικά σχετικά με τη δράση μας με θέμα “Empowering children to stop sexual violence” («Ενδυναμώνοντας τα παιδιά ώστε να σταματήσει η σεξουαλική βία»).
  • θα κοινοποιηθεί το παραπάνω κείμενο στην οικεία Διεύθυνση ΠΕ, υπόψη των Υπεύθυνων Αγωγής Υγείας/Σχολικών Δραστηριοτήτων.
  • στο πλαίσιο διάχυσης των αποτελεσμάτων των ανωτέρω δράσεων και ανάδειξης καλών πρακτικών, θα ενημερωθεί  η ευρύτερη σχολική και τοπική κοινότητα για αυτές μέσω του ιστολόγιου του σχολείου .
Κατηγορίες: Safe internet, Α Τάξη, Αγωγή Υγείας, Β Τάξη, Γ Τάξη, Δ Τάξη, Δικαιώματα, Ε Τάξη, Εκδηλώσεις, Εκδηλώσεις 2019-2020, ΟΧΙ στη βία, Προγράμματα και Εργαστήρια Δεξιοτήτων, ΣΤ Τάξη. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *