Οδηγίες λειτουργίας σχολικής μονάδας

Αγαπητοί φίλοι γονείς,

Καλή σχολική χρονιά με υγεία και αισιοδοξία.

Παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες και να μας βοηθήσετε στην ομαλή λειτουργία του σχολείου.

ΑΥΤΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Η είσοδος του/της μαθητή/τριας στο σχολείο επιτρέπεται μόνο μετά τη διεξαγωγή self-test και αρνητικό αποτέλεσμα ή με την επίδειξη βεβαίωσης νόσησης τελευταίου εξαμήνου. Με τον τρόπο αυτό, αν υπάρχει κάποιος ασυμπτωματικός μαθητής, θετικός στον covid-19, θα παραμείνει στο σπίτι, θα προφυλάξει τον εαυτό του και την οικογένειά του και δε θα μεταδοθεί η νόσος.

Μπορείτε με το ΑΜΚΑ κάθε παιδιού και την ταυτότητά σας να προμηθευτείτε δωρεάν από οποιοδήποτε φαρμακείο το selftest.

O αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self-test) διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα πριν την Τρίτη και την Παρασκευή. Διενεργείται στο σπίτι έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων και με τη βοήθεια του γονέα (1ο selftest Δευτέρα- 2ο selftest Πέμπτη). Ειδικά και μόνο για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του σχολείου τα self tests θα διενεργηθούν την Κυριακή και την Τετάρτη και θα επιδειχθούν τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

Μετά την εξαγωγή του αποτελέσματος οι γονείς θα πρέπει κάθε φορά να επισκέπτεστε την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, να επιλέγετε την κατηγορία «Σχολική κάρτα για COVID-19» και αφού γίνει η πιστοποίηση των στοιχείων σας με έναν από τους τρόπους που προβλέπεται στο άρθρο 24 του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να ακολουθείτε τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνετε και την δίνετε στον μαθητή/μαθήτρια να την επιδείξει στην είσοδο του σχολείου το πρωί της Δευτέρας και της Πέμπτης.

Όσοι, όσες δεν έχετε εκτυπωτή, αφού υποβάλετε το αποτέλεσμα του τεστ στην πλατφόρμα και δεν μπορείτε να το εκτυπώσετε, έχετε τη δυνατότητα να συμπληρώσετε χειρόγραφη δήλωση. Στο σχολείο θα υπάρχουν δηλώσεις για να τις συμπληρώσετε χειρόγραφα όταν πραγματοποιήσετε το τεστ και αφού υποβάλετε το αποτέλεσμα. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗ ΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Ο μαθητής/τρια θα πρέπει να φέρει μαζί του/ της τη Σχολική κάρτα για covid-19 και να την επιδείξει κατά την είσοδό του/της στην τάξη και θα πρέπει να την έχει μαζί του/της μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου (self-test) σε περίπτωση που ζητηθεί επίδειξή της από εκπαιδευτικό ή από την Διευθύντρια – Υποδιευθύντρια.

Στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στην τάξη, τότε δεν γίνεται δεκτός/η για μάθημα, παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στη σχολική μας μονάδα για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού- COVID 19, μέχρις ότου οι γονείς του τον/την παραλάβουν τηρουμένων όλων των ισχυόντων μέτρων προστασίας.

Εάν το αποτέλεσμα του test είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία οι γονείς εκτυπώνουν. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να γίνει δωρεάν επανέλεγχος μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από τη δημόσια δομή βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος και το παιδί έρχεται με αυτή τη βεβαίωση στο σχολείο. Σε περίπτωση που υπάρχουν συμπτώματα αλλά ο εργαστηριακός έλεγχος είναι αρνητικός, το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο αφού περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς λήψη αντιπυρετικών και τη βελτίωση των συμπτωμάτων του. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Ο γονέας του μαθητή/της μαθήτριας που θα απουσιάζει Δευτέρα – Πέμπτη από το σχολείο, τηλεφωνεί στο σχολείο και ενημερώνει σχετικά με την απουσία, οπωσδήποτε αν το τεστ είναι θετικό. Σε αυτή την περίπτωση διενεργείται δωρεάν επανέλεγχος μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες σε μια δημόσια δομή, από αυτές που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και ενημερώνεται άμεσα το σχολείο για το αποτέλεσμα. Ο μαθητής ή η μαθήτρια που θα απουσιάζει τις συγκεκριμένες ημέρες (Τρίτη – Παρασκευή) οφείλει να φέρει το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου (self-test), μόλις επιστρέψει στο σχολείο.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, οφείλουμε να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί για να μπορούμε να διαφυλάξουμε την υγεία των παιδιών μας, των οικογενειών μας και των γύρω μας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι το σχολείο κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Λαμβάνοντας υπόψη τα κτιριακά δεδομένα του σχολείου, καθώς επίσης και το γεγονός ότι στο σχολείο φοιτούν πολλοί μαθητές/τριες που προέρχονται από οικογένειες με δύο έως και τέσσερα παιδιά, προσπαθήσαμε να οργανώσουμε ένα σχέδιο έτσι ώστε από τη μια να διευκολύνουμε τις οικογένειες στη μετακίνηση των μαθητών/τριών, από την άλλη να αποφύγουμε το συγχρωτισμό των γονέων.

Σας παρακαλούμε πολύ να δώσετε προσοχή και να ακολουθήσετε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες για τη λειτουργία του σχολείου που θα ισχύουν ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών:

  1. Η προσέλευση μαθητών/τριών όλων των τάξεων θα γίνεται στο διάστημα από 08.00 έως 08.15. Θα χρησιμοποιείται και η δεύτερη είσοδος του σχολείου στην οδό 18ου Δημοτικού Σχολείου. Ο κάθε μαθητής μπορεί να μπαίνει στο σχολείο από όποια είσοδο τον εξυπηρετεί καλύτερα. Θα κατευθύνεται στο τμήμα του για το μάθημά του όπου θα βάζει αντισηπτικό και θα ξεκινά το μάθημά του. Κάθε Τρίτη και Παρασκευή, πριν ξεκινήσει το μάθημα, επιδεικνύει την κάρτα covid στον εκπαιδευτικό με τον/την οποίο/α έχει μάθημα την πρώτη ώρα. Οι γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους, φθάνουν μέχρι την είσοδο της αυλής, δε μπαίνουν μέσα και απομακρύνονται αμέσως χωρίς να συζητούν μεταξύ τους και να συγχρωτίζονται.
  1. Η αποχώρηση των μαθητών θα γίνεται με τον εξής τρόπο:

Οι γονείς των μαθητών/τριών της Α΄ και Β΄ τάξης δε θα μπαίνουν πλέον στην αυλή, αλλά θα περιμένουν τα  παιδιά τους στον πεζόδρομο ανάμεσα στο σχολείο και το χαμηλό σπίτι, έξω από τα κάγκελα της αυλής σε χώρο πού έχει ήδη οριστεί για τους γονείς των τμημάτων Α1, Α2, Β1, Β2 και για το λόγο αυτό σας παρακαλούμε να μη σταθμεύει κανείς το αυτοκίνητό του επάνω στον πεζόδρομο. Ακριβώς απέναντί τους μέσα στην αυλή θα παρατάσσεται το τμήμα με τον εκπαιδευτικό που μόλις δει το γονέα, θα αφήνει το παιδί να απομακρυνθεί.

 Καλό θα ήταν η μεταφορά και η παραλαβή των παιδιών από / προς το σχολείο να γίνεται κατά το δυνατόν από ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς ή ένα άτομο της κατοικίας του παιδιού.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου θα παραδίδουν τα παιδιά χωρίς να συζητούν με τους γονείς για να μην υπάρχει καθυστέρηση και συγχρωτισμός κατά την απομάκρυνση. Οποιαδήποτε επικοινωνία θα γίνεται μέσω τηλεφώνου ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων.

Σας παρακαλούμε πολύ να μην έρχεστε για παραλαβή των παιδιών πιο μπροστά από την προκαθορισμένη ώρα για να μην υπάρχει συνωστισμός και να απομακρύνεστε αμέσως μόλις πάρετε τα παιδιά σας χωρίς συζητήσεις με άλλους γονείς.

Οι μαθητές/τριες θα αποχωρούν τις παρακάτω ώρες:

  • Οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης θα αποχωρούν στις 13.10 από τη γνωστή κεντρική είσοδο (Ούλωφ Πάλμε & Παιδικής Χαράς).
  • Οι μαθητές/τριες της Β΄ τάξης θα αποχωρούν στις 13.20 από τη γνωστή κεντρική είσοδο (Ούλωφ Πάλμε & Παιδικής Χαράς).
  • Οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης καθώς και οι μαθητές /τριες των μεγαλύτερων τάξεων (Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄) που έχουν μικρά αδέρφια θα αποχωρούν στις 13.15 από τη γνωστή κεντρική είσοδο (Ούλωφ Πάλμε & Παιδικής Χαράς).
  • Οι μαθητές της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων που δεν έχουν αδέρφια στις μικρές τάξεις (Α΄, Β΄ και Γ΄)  θα αποχωρούν τμηματικά και ελεγχόμενα στις 13.15 από την πίσω είσοδο του σχολείου (18ου Δημοτικού Σχολείου).
  • Οι μαθητές/τριες του ολοήμερου αποχωρούν κατά τμήματα στις προβλεπόμενες ώρες (15.00 και 16.00) από τη γνωστή κεντρική είσοδο (Ούλωφ Πάλμε & Παιδικής Χαράς), ενώ οι γονείς που παραλαμβάνουν μαθητές παραμένουν έξω από το χώρο της αυλής του σχολείου.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Στο σχολείο μας έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία της υγείας μαθητών/τριών και των οικογενειών τους καθώς και όλου του προσωπικού και τηρούνται τα παρακάτω μέτρα:

  • Σε κάθε αίθουσα υπάρχει απολυμαντικό για τακτική χρήση από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Επίσης στις τουαλέτες υπάρχει αντιβακτηριδιακό κρεμοσάπουνο και χαρτί.
  • Για την αποφυγή συγχρωτισμού έχουν οριστεί διαφορετικά διαλείμματα για τις μικρές και τις μεγάλες τάξεις. Επίσης έχει οριστεί συγκεκριμένος χώρος στην αυλή για χρήση του από τους μαθητές κάθε τάξης.
  • Τα διαλείμματα για τους μαθητές των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων θα είναι τα εξής: 09.40-10.00 και 11.30-11.50.
  • Τα διαλείμματα για τους μαθητές των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων θα είναι τα εξής: 09.00-09.20, 10.45-11.00 και 12.25-12.35
  • Οι μαθητές/τριες θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα δικά τους αντικείμενα (μολύβια, σβήστρες, μπογιές κλπ). Δεν επιτρέπεται να δανείζουν και να δανείζονται αντικείμενα από άλλα παιδιά. Καλό θα ήταν αν το κάθε παιδί είχε το δικό του μαρκαδόρο πίνακα για αποκλειστική χρήση.
  • Οι τουαλέτες, διάδρομοι και αίθουσες διδασκαλίας καθαρίζονται σχολαστικά και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και μετά τη λήξη τους.
  • Πραγματοποιείται τακτικός αερισμός των αιθουσών και των υπόλοιπων χώρων του σχολείου.

ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΣΚΑΣ

  • Η χρήση μη ιατρικής (ή ιατρικής/χειρουργικής) μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.
  • Οι μαθητές/τριες θα προσέρχονται και θα αποχωρούν από το σχολείο φορώντας τη μάσκα τους. Θα φορούν τη μάσκα στους εσωτερικούς χώρους ενώ θα τη βγάζουν όταν τρώνε στην αυλή και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Καλό θα ήταν κάθε παιδί να έχει μαζί του δύο μάσκες οι οποίες πρέπει να έχουν ξεχωριστό σακουλάκι για να τοποθετούνται όταν αφαιρούνται.
  • Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες μαθητών, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά: α) μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς, β) μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.
  • Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία, ενώ, εφόσον είναι ανήλικος, παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου

 

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.