Η εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄ τάξης στο κτήμα Μπαΐρη

Η γνωριμία μας με τον κ. Μπαΐρη

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες περιγράφουν τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψή τους:

«23 Απριλίου, πήγαμε εκδρομή στο Κτήμα του Μπαΐρη Κώστα. 8:30 η ώρα μπήκαμε στο λεωφορείο και φτάσαμε 10:20. Εκεί μας υποδέχτηκε ο κύριος Μπαΐρης Κώστας και η γυναίκα του, η Βίκυ. Μας έβαλαν στην τραπεζαρία για να φάμε και για θέα είχαμε τον Αξιό ποταμό. Κάτσαμε στις κερκίδες και μας έδειξε πώς έφτιαχναν το ψωμί οι παλιοί άνθρωποι της Νεολιθικής εποχής. Είδαμε πως οργώναν, πως θέριζαν, πως έσπερναν και πως σβάρνιζαν. Επίσης είδαμε πως γίνεται το αλεύρι με τις δύο μυλόπετρες. Αργότερα με νερό και μαγιά ζύμωναν και γινόταν το ψωμί.

Μετά μας πήγαν στη χαράδρα, όπου ακούγαμε τα πουλιά και τους καταρράχτες. Στο τέλος μας κέρασαν μέλι με ψωμί. Είδαμε ζωάκια όπως γουρούνι, κουταβάκια και κότες. Κατόπιν μπήκαμε στο λεωφορείο και φτάσαμε στο σχολείο. Αυτή την εκδρομή δεν θα την ξεχάσω ποτέ».

«Όταν φτάσαμε στο κτήμα Μπαΐρη μας καλωσόρισαν ο κύριος Κώστας και η κυρία Βίκυ. Καθίσαμε και φάγαμε όλο μας το φαγητό. Μετά πήγαμε στην κερκίδα και καθίσαμε. Έπειτα ο κύριος Κώστας μας έδειξε πώς ο άνθρωπος εξελίχθηκε και από τα απλά μέσα έφτασε στην τελειότητα.

Μας έδειξε πώς όργωνε ο άνθρωπος, πώς έσπερνε και πώς θέριζε. Εμείς συμμετείχαμε σε όλα αυτά. Μόλις τελειώσαμε πήγαμε στη χαράδρα, ακούσαμε τον καταρράχτη και το κελάηδημα των πουλιών. Μερικά παιδιά φοβήθηκαν να μην πέσουν. Η χαράδρα μας έβγαλε στην παιδική χαρά κι εκεί παίξαμε. Μας έδωσαν ψωμί και μέλι. Μάλιστα κάποια παιδιά αγόρασαν κι ένα βαζάκι μέλι. Πριν φύγουμε χαιρετίσαμε τα σκυλάκια και την Ασπρούλα το άλογο. Αυτή η εκδρομή ήταν η καλύτερη».

Το όργωμα κατά τη νεολιθική εποχή

Το σβάρνισμα

Θερισμός

Αλώνισμα

Το λίχνισμα

Περιπέτεια στη χαράδρα

Κατηγορίες: Δραστηριότητες σχολικού έτους 2012-2013, Εκδρομές. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.