Εκπαιδευτική επίσκεψη της Α΄ Δημοτικού στο Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης

Η είσοδός μας στο Λαογραφικό Μουσείο

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2013 οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Α΄ τάξης επισκέφθηκαν το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεναγήθηκαν από τους υπευθύνους του Μουσείου στις δύο εκθέσεις του.

Οι τίτλοι των εκθέσεων ήταν α) «Στους Μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης: Νερόμυλοι, Νεροπρίονα, Νεροτριβές, Μαντάνια στην Παραδοσιακή Κοινωνία»  και β) «Μακεδονία-Θράκη: Παραδοσιακές Ενδυμασίες, 1860-1960».

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες περιγράφουν τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψη:

«Μας άρεσαν πολύ τα εκθέματα του πρώτου ορόφου: ο νερόμυλος, το νεροπρίονο, ο κάδος (νεροτριβή) και τα σφυριά (μαντάνια). Ήταν πολύ χρήσιμα για τους ανθρώπους τα παλιά χρόνια. Τους βοηθούσαν να τρίβουν το σιτάρι για να γίνει αλεύρι. Έκοβαν τα ξύλα για να μπορούν οι άνθρωποι να φτιάξουν κατασκευές με ξύλα. Έπλεναν τα χαλιά για να γίνουν πιο μάλλινα. Χτυπούσαν τα υφάσματα για να μη χαλούν εύκολα. Μας άρεσε και η ταινία που είδαμε.

Μας άρεσαν και οι στολές γιατί είχαν ωραία χρωματιστά υφάσματα. Οι ζώνες ήταν στολισμένες με διαμάντια. Μερικές κυρίες ήταν στολισμένες με κορώνες. Και οι καρναβαλίστικες στολές ήταν όμορφες.

Τα σίδερα για σιδέρωμα ήταν διαφορετικά και μας άρεσαν. Στις εφημερίδες είχε στολές και οι κοπέλες τις έβλεπαν για να μαθαίνουν τη μόδα».

Στην έκθεση με τις ενδυμασίες

Ξενάγηση στην έκθεση

Το νεροπρίονο

Νεροτριβή

Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες σχολικού έτους 2012-2013, Εκδρομές και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.