“Ενεργός πολίτης στη γειτονιά μου, το Ελευθέριο”

Την Τρίτη 30 Μαΐου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄τάξης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΕ.ΠΕ.Α. Ελευθερίου Κορδελιού-Βερτίσκου “Ενεργός πολίτης στη γειτονιά μου, το Ελευθέριο.”

Αξιοποιώντας τη μεθοδολογία του περιβαλλοντικού μονοπατιού το πρόγραμμα επιδιώκει να αναδείξει ζητήματα καθημερινότητας και ποιότητας ζωής στις γειτονιές που ζούμε και το ρόλο που μπορούν να έχουν οι πολίτες στη βελτίωσή τους.

Στην πρώτη φάση οι μαθητές καλούνται να εντοπίσουν ζητήματα που τους απασχολούν, αλλά και στοιχεία που τους ικανοποιούν στη δική τους γειτονιά. Στη συνέχεια ακολουθώντας μια περιβαλλοντική διαδρομή στο Ελευθέριο παρατηρούν και καταγράφουν στοιχεία της γειτονιάς, τη μετακίνηση, τα κτίρια, τους ελεύθερους χώρους, το πράσινο, την προσβασιμότητα, την καθαριότητα, τις οικονομικές δραστηριότητες, τους θεσμούς και φορείς που λειτουργούν. Σε συγκεκριμένες στάσεις αναζητούν επιπλέον πληροφορίες ,αλλά και τις απόψεις των ίδιων των κατοίκων και τίθενται  κριτικά ερωτήματα στους μαθητές. Στην τελευταία φάση οι μαθητές αξιοποιώντας τις παρατηρήσεις τους και την εμπειρία από τη διαδρομή συζητούν, αναζητούν τις αρχές που χαρακτηρίζουν τις βιώσιμες πόλεις και προχωρούν στο σχεδιασμό δράσεων για να αλλάξουν τη δική τους γειτονιά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *