Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του σχολικού συγκροτήματος, 2ου και 18ου δημοτικών σχολείων Ευόσμου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Διασωστών ΠΡΟ. ΤΕΚ.Τ.Α. Κορδελιού-Ευόσμου πραγματοποίησαν σεμινάριο «Πρώτων Βοηθειών» για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

received 886431039113881 20230427 182002 FB IMG 1683139971717

Παραδόθηκαν, επίσης, μαθήματα χειρισμού απινιδωτή.

20230427 173410 FB IMG 1683139981151 20230427 173351

Τι είναι όμως ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (Automated External Defibrillator – AED);

Είναι μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρίζει απινίδωσης, τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητά του.

Οι περισσότεροι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές είναι σχεδιασμένοι για να χρησιμοποιούνται, σε οποιεσδήποτε περιστάσεις, σε έκτακτες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει άμεση ιατρική βοήθεια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιοδήποτε πολίτη ηλικίας άνω των 12 ετών που έχει παρακολουθήσει ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), δηλαδή, χρήση του αυτομάτου εξωτερικού απινιδωτή και της τεχνητής αναπνοής.

Παρά το γεγονός ότι οι πρόοδοι στην επείγουσα καρδιακή φροντίδα συνεχίζουν να βελτιώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή, αυτή παραμένει παγκοσμίως βασική αιτία θανάτου. Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή συμβαίνουν αιφνίδια, εκτός νοσοκομείου, χωρίς ή με ελάχιστη προειδοποίηση, από ένα σύνδρομο που αποκαλείται αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. Το συχνότερο αίτιο της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που ονομάζεται κοιλιακή μαρμαρυγή (Ventricular Fibrillation – VF) και η οποία πρέπει άμεσα (εντός 3 λεπτών) να αναταχθεί (διορθωθεί) με ηλεκτρική απινίδωση (ασυγχρόνιστη κένωση συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος) με τη βοήθεια του απινιδωτή, ώστε να αποκατασταθεί ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός. 

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας και χωρίς προειδοποίηση, αλλά πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα με γνωστά καρδιολογικά νοσήματα (στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου), που έχουν υποστεί καρδιολογικές χειρουργικές επεμβάσεις (Bypass, αγγειοπλαστική, κ.α.) καθώς επίσης και άτομα με ύποπτο κληρονομικό ιστορικό (συγγενείς με ιστορικό καρδιολογικών νοσημάτων, αιφνίδιου θανάτου κ.α.).

Είναι βασικό η απινίδωση να χορηγείται άμεσα μετά την καρδιακή ανακοπή. Εάν η καρδιά δεν αναταχθεί σε φυσιολογικό ρυθμό εντός 5-7 λεπτών, η κοιλιακή μαρμαρυγή θα αποβεί μοιραία. Εάν απινιδωθεί εντός του πρώτου λεπτού από την καρδιακή ανακοπή οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς είναι περίπου 90%. Για κάθε λεπτό που καθυστερεί η απινίδωση, η επιβίωση μειώνεται κατά 7-10%. Εάν καθυστερήσει πάνω από 10 λεπτά, οι πιθανότητες επιβίωσης στους ενήλικες είναι κάτω του 5%.

Η αλυσίδα επιβίωσης:

 Κομβικό σημείο στην αλυσίδα επιβίωσης του ασθενούς που υπέστη καρδιακή προσβολή μέχρι ένας απινιδωτής να γίνει διαθέσιμος, είναι η άμεση εφαρμογή της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), μιας τεχνικής εφαρμογής τεχνητού αερισμού και υποστήριξης της κυκλοφορίας, που έχει στόχο την παροχή έστω και μικρού βαθμού οξυγόνωσης και αιμάτωσης των ζωτικών οργάνων του σώματος προσωρινά έως την τελική αποκατάσταση της αναπνοής και της κυκλοφορίας και μπορεί να αποβεί σωτήρια αν εφαρμοσθεί έγκαιρα (εντός 4 λεπτών από την στιγμή της αναπνευστικής ή καρδιοαναπνευστικής ανακοπής). 

20230427 201753 FB IMG 1683139864731

Δεν απαιτείται εκπαίδευση για τη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Αυτές οι συσκευές δίνουν φωνητικές εντολές για να βοηθούν κάποιον ανειδίκευτο στην επιτυχή χρήση της συσκευής. Είναι σημαντικό οι παρευρισκόμενοι που γίνονται μάρτυρες μιας αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής να δράσουν άμεσα.

Η χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή:

  1. Ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή που χρησιμοποιείται, η μόνη απαραίτητη γνώση για να λειτουργήσει ο απινιδωτής είναι να πιέσουμε το κουμπί «ON».
  2. Μόλις ανοίξει ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, μας δίνει φωνητικές οδηγίες με φωνή που παράγεται από υπολογιστή, και μας καθοδηγεί στην υπόλοιπη διαδικασία.
  3. Θα μας δώσει οδηγίες να τοποθετήσουμε ένα σετ αυτοκόλλητες επιφάνειες ηλεκτροδίων στο γυμνό στήθος του θύματος, εάν είναι απαραίτητο και να συνδέσουμε το βύσμα των ηλεκτροδίων με τον απινιδωτή.
  4. Στιγμιότυπο οθόνης 2023 05 04 150143
  5. Στη συνέχεια ο αυτόματος απινιδωτής θα κάνει αυτόματη ανάλυση του ρυθμού του ηλεκτροκαρδιογραφήματος του ατόμου για να καθορίσει εάν απαιτείται απινίδωση. Είναι σημαντικό να μην υπάρχει καμία επαφή με τον ασθενή όσο η συσκευή κάνει ανάλυση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Εάν εκείνη τη στιγμή αγγίζουν ή μετακινούν τον άρρωστο το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να μην είναι ακριβές.
  6. Εάν η συσκευή εκτιμήσει ότι απαιτείται απινίδωση, θα φορτιστεί αυτόματα και θα μας πει να πιέσουμε το κουμπί που θα κάνει την εκφόρτιση. Προσοχή, για την προστασία όλων την ώρα που πιέζεται το κουμπί εκφόρτισης δεν πρέπει κανείς να αγγίζει τον ασθενή. Αν ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής ανιχνεύσει κανονικό καρδιακό ρυθμό σε καμία περίπτωση δεν επεμβαίνει και πέφτει σε αδράνεια. Για τυχόν αστοχία ή λάθος οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές έχουν ειδικές δικλίδες ασφαλείας και σε κάθε περίπτωση «κλειδώνει την λειτουργία του».
  7. Μόλις γίνει η εκφόρτιση θα μας καλέσει να συνεχίσουμε την ΚΑΡΠΑ.

Εάν κάποιος δεν χρειάζεται απινίδωση, η συσκευή δεν θα χορηγήσει απινίδωση. Δεν είναι δυνατόν να βλάψουμε κάποιον με έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, αφού οι απινιδωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για να σώσουν τη ζωή κάποιου.

Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου, στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, και ιδιαίτερα, στην Πρόεδρο του Συλλόγου, κα Τσαλίκη Αναστασία, για τις ενέργειες που έκανε, ώστε το σχολικό μας συγκρότημα να διαθέτει αυτό το σωτήριο εργαλείο, τον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή.

FB IMG 1683139957734 FB IMG 1683139879180

Ευχαριστώ πολύ τον κ . Μακαβό Γεώργιο, για τις χρήσιμες γνώσεις και πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων,  τα μαθήματα χρήσης απινιδωτή και για τον πολύτιμο βασικό οδηγό Πρώτων Βοηθειών που μοίρασε σε εκπαιδευτικούς και γονείς!

FB IMG 1683139938536 FB IMG 1683139995302

Ακόμη πιο θερμά, ευχαριστώ τον ανώνυμο χορηγό του απινιδωτή! Όσο υπάρχουν άνθρωποι…

Η Διευθύντρια του σχολείου

Σαρρούδη Ιωάννα

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *