Επίσκεψη στο Κολέγιο Ανατόλια

1

Την Τρίτη 30 Νοεμβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δ1, Ε1 και Ε2 τάξεων του 18ου Δημοτικού Σχολείου  επισκέφτηκαν το Κολέγιο Ανατόλια όπου συμμετείχαν σε ένα πρωτότυπο εργαστήρι STEM με θέμα τη Διατροφή.

Φτάνοντας στο Κολλέγιο μας υποδέχτηκε η υπεύθυνη του προγράμματος η οποία μας οδήγησε σε μία από τις τέσσερις βιβλιοθήκες, την  Βιβλιοθήκη Ελευθεριάδης. Εκεί ενημερωθήκαμε για την ιστορία του εκπαιδευτηρίου, τις ευκαιρίες που προσφέρει και για το πρόγραμμα STEM που οργάνωσαν για τα παιδιά των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού.

2 1

Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Δύο εκπαιδευτές ανέλαβαν την κάθε ομάδα παιδιών. Το πρόγραμμα χωριζόταν σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, το θεωρητικό, τα παιδιά μέσα από ανιχνευτικές διαδραστικές ερωτήσεις σωστού-λάθους, που προβάλλονταν από τον προτζέκτορα, εισήχθησαν στο θέμα της υγιεινής διατροφής. Έπειτα, έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι κατά το οποίο έπρεπε να ψηφίσουν νόμους σχετικούς με την υγιεινή διατροφή. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με μία εικαστική δημιουργία των παιδιών, κατά την οποία αποτύπωσαν τις τέσσερις βασικές ομάδες τροφών που είναι απαραίτητες για ένα υγιή οργανισμό πάνω σε ένα πλαστικό πιάτο βάζοντας τη φαντασία τους.

τροφών1 τροφών 2

Ακολούθησε ένα σύντομο διάλειμμα. Κατόπιν, τα παιδιά οδηγήθηκαν στο εργαστήριο χημείας-βιολογίας. Στο δεύτερο μέρος έγιναν μικροί ερευνητές. Έπρεπε να λύσουν ένα μυστήριο. Τρεις άνθρωποι που επισκέφτηκαν ένα εστιατόριο έπαθαν δηλητηρίαση. Μέσα από μία σειρά πειραμάτων προσπάθησαν να εντοπίσουν ποια τροφή ήταν υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση. Αφού φόρεσαν τις ειδικές ποδιές, πήραν τους δοκιμαστικούς σωλήνες και τις πλαστικές πιπέτες, άρχισαν να ερευνούν το γαστρικό υγρό (έμετος) που απέβαλαν οι τρεις δηλητηριασμένοι πελάτες. Μετά από αρκετά πειράματα, συνεργασία και ενεργή συμμετοχή όλων των παιδιών κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο. Η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη και τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την εμπλοκή τους αυτή.

εργαστήριο 1 εργαστήριο 2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *