Τιμούμε τη γενοκτονία των Ποντίων αξιοποιώντας τα μνημεία της γειτονιάς μας

 

     

Αξιοποιώντας τα όμορφα μνημεία στην ευρύτερη γειτονιά μας διοργανώσαμε μια μικρή, αλλά όμορφη εκδήλωση για να τιμήσουμε τη μνήμη των εκατοντάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού. Αρχικά, επισκεφτήκαμε τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Κορδελιό στον προαύλιο χώρο του οποίου δεσπόζει ένα πανέμορφο ψηφιδωτό που αναπαριστά τις πόλεις από τις οποίες ξεριζώθηκαν οι Έλληνες του Πόντου, Σινώπη, Αμάσεια, Αιβαλί, Κορδελιό, Ούρλα, Σμύρνη. Ο πατέρας Χαράλαμπος της ενορίας του Αγίου Γεωργίου στο Κορδελιό μας μίλησε για τον ξεριζωμό αξιοποιώντας τις αναπαραστάσεις του μνημείου. Ο παπάς με τον σταυρό και το ευαγγέλιο στο χέρι, ο λαός με τα άγια λείψανα των μαρτύρων και τις εικόνες κατεθύνονται στο λιμάνι. Πίσω απεικονίζονται τα μοναστήρια του τόπου, η Παναγία η Σουμελά και ο Άγιος Γεώργιος της Βαζελώνας. Από την άλλη πλευρά, ο λυράρης και οι αχέρωχοι Πόντιοι σέρνουν τον χορό. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας κρέμασαν τις όμορφες ζωγραφιές που δημιούργησαν στις τάξεις τους, απήγγειλαν ποιήματα και χόρεψαν ποντιακούς χορούς.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού το οποίο αναπαριστά τον Ποντιακό ξεριζωμό, τους άνδρες να χορεύουν Σέρα και μια μητέρα να κρατά το παιδί στην αγκαλιά της. Το μνημείο τοποθετήθηκε το 2006 μετά από πολλές προσπάθειες του συλλόγου Ποντίων του Ελευθερίου Κορδελιού και είναι το μεγαλύτερο σε όλο τον νομό της Θεσσαλονίκης. Καταθέσαμε ένα μικρό στεφάνι και λίγα λουλούδια προς τιμήν των θυμάτων. Κρεμάσαμε ζωγραφιές και χορέψαμε!

Τα μνημεία δίνουν χρώμα στην πόλη και μας βοηθούν να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη. Ας τα προστατέψουμε!

   

Συγχαρητήρια στους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς του 18ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου που συμμετείχαν στην εκδήλωση!

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τους γονείς που βοήθησαν για την διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Από τη Διεύθυνση του Σχολείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *