Το 18ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου τιμά τους Τρεις Ιεράρχες

 

Η αγωγή κατά το Μέγα Βασίλειο διαβαθμίζεται σύμφωνα με τον ηλικιακό δείκτη των τριών επτάδων ετών, του νηπίου (έως 7 ετών), του παιδιού (έως 14 ετών) και του εφήβου (έως 21 ετών). Είναι φανερό ότι πρώτος παιδαγωγός είναι ο γονέας, ο οποίος έχει στη διάθεσή του μια άγραφη νηπιακή ψυχή και καλείται να εγγράψει σε αυτήν και να τη στολίσει με ότι ωραιότερο και ωφελιμότερο υπάρχει στη ζωή, ώστε να γίνει ον κριτικό, αλλά και επιλεκτικό. Η αγωγή είναι πιο εύκολη κατά τη μικρή ηλικία, τότε που η ψυχή του παιδιού είναι, όπως αναφέρει ο Μέγας Βασίλειος εύπλαστη, απαλή και μαλακή σαν το κερί και επιδέχεται μορφοποίηση. Τότε δηλαδή που το παιδί είναι απαλό στη διάπλαση και όχι δυσήνιο και τραχύ.

Μέγας Βασίλειος 

Την καρδιά των παιδιών μπορούμε να την παρομοιάσουμε με κήπο και τους γονείς με κηπουρούς του Θεού, που οφείλουν να καθαρίζουν έγκαιρα τον κήπο, τη νεανική καρδιά, από τ’ αγριόχορτα της αμαρτίας και τα ζιζάνια των κακών συνηθειών. Αν αργοπορήσουν και το κακό ριζώσει καλά, τότε δε θα μπορούν εύκολα να τα βγάλουν πέρα. Όταν το έδαφος είναι ακόμη κατάλληλο για καλλιέργεια, τότε πρέπει να ξεριζώσουμε τ’ αγκάθια, πριν προλάβουν να ριζώσουν γερά. Αγωγή, όμως, δεν είναι μόνο ν’ απομακρύνουμε τις νεανικές ψυχές από το κακό, αλλά και να τις συνηθίζουμε στο καλό.

  Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Ο θυμός των μεγάλων στα λάθη των νέων συνήθως δε βοηθά. Η υποχωρητικότητα με λογική μπορεί να βοηθήσει περισσότερο έναντι του υπέρμετρου θυμού. Ο θυμός ξεστομίζει λόγια που πληγώνουν, οι πληγές δημιουργούν τραύματα και τα τραύματα θανατώνουν.

Γρηγόριος ο Θεολόγος

Χρόνια πολλά σε όλη την Εκπαιδευτική Κοινότητα!  

Αφήστε μια απάντηση