Σκέψου πριν το πετάξεις! Μήπως ανακυκλώνεται;

 

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων «Ανακυκλώνω. Το υπερασπίζομαι και το ελέγχω»,  «Το σχολείο μου προστατεύει το κλίμα» και του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» στα οποία συμμετέχουν φέτος οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄τάξης,  σχεδίασαν αφίσες ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας αναφορικά με το θέμα της ανακύκλωσης. Με σύνθημα «Σκέψου πριν το πετάξεις! Μήπως ανακυκλώνεται;» πέρασαν από τις τάξεις ,  ενημέρωσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες των άλλων τάξεων και κρέμασαν αφίσες σε τάξεις και σε επιλεγμένα σημεία του σχολείου.

Θέλοντας να ενισχυθεί επιπλέον η περιβαλλοντική συνείδηση όλης της σχολικής κοινότητας τα παιδιά της Δ τάξης του σχολείου μας συνεργάστηκαν με τα παιδιά της Δ΄τάξης του συστεγαζόμενου σχολείου και συγκρότησαν την ομάδα των πράσινων καπέλων. Τα παιδιά αφού γνωρίστηκαν μεταξύ τους και αλληλεπίδρασαν με ομαδικά παιχνίδια χωρίστηκαν σε μεικτές ομάδες οι οποίες βγαίνουν καθορισμένες ημέρες της εβδομάδας στα διαλείμματα και εποπτεύουν για την καθαριότητα των χώρων προτρέποντας τους/τις συμμαθητές/ήτριες να πετούν τα απορρίμματα στον σωστό κάδο. Επίσης, αν χρειασθεί, φορώντας γαντάκια μαζεύουν πεταμένα   αντικείμενα.

Πολύ συχνά, επίσης, παρατηρείται τα παιδιά να πετούν μέρος του κολατσιού  τους στον κάδο απορριμμάτων. Μέσα στο πλαίσιο του ρόλου της ομάδας των πράσινων καπέλων είναι,  επίσης,  η ενθάρρυνση των μαθητών να αφήνουν το φαγητό που δε θέλουν να φάνε σε ειδικά σημεία, για να γίνει τροφή των  φτερωτών πεινασμένων επισκεπτών.

 

Υπεύθυνοι για τη δράση: Σαρρούδη Ιωάννα-Τσοπανίδης Σταμάτιος