Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών

Σήμερα 30 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών διοργανώσαμε εκδήλωση προς τιμήν  τους, με θέμα «Η Φιλανθρωπία κατά τους Τρεις Ιεράρχες».

Οι  Τρεις Ιεράρχες πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη με το φιλανθρωπικό τους έργο.

  

Έγινε αναφορά στη χριστιανική αρχή της φιλανθρωπίας και στο πώς εφαρμοζόταν αυτή έμπρακτα στο Βυζάντιο.

Η έννοια της φιλανθρωπίας σύμφωνα με τους Αγίους Πατέρες στηρίζεται στην αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας.

O Χριστιανισμός θεωρείται ότι αποτελεί σταθμό εξέλιξης της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής πρόνοιας σε ό,τι αφορά  την προστασία και τη μέριμνα όσων βρίσκονταν σε δυσχερή θέση. Από την αρχή, η Εκκλησία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις χήρες και τα ορφανά, τους ασθενείς, τους πτωχούς, τους φυλακισμένους, τους δούλους και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Η έννοια της φιλανθρωπίας στους χριστιανούς δεν είχε περιορισμούς, γιατί  επεκτείνονταν και στους εχθρούς.

Οι Τρεις Ιεράρχες όχι μόνο διέθεσαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς τις ατομικές τους περιουσίες, αλλά με θάρρος κατέκριναν

  • την απληστία,
  • τη σκληρότητα,
  • την πλεονεξία και
  • τη φιλαργυρία των πλουσίων και τον ισχυρών της εποχής.

Πίστευαν ακράδαντα ότι είχαν καθήκον να βοηθούν και να ανακουφίζουν τους πάσχοντες συνανθρώπους τους. Δεν μπορούσαν να ανεχθούν μια κοινωνία στην οποία να βασιλεύει η κοινωνική αδικία και η εκμετάλλευση και καταπίεση του λαού από τους αυτοκρατορικούς επισκόπους.

Συνέδεσαν από την αρχή την ιατρική επιστήμη με το φιλανθρωπικό έργο προσφέροντας τις γνώσεις τους προς όφελος των συνανθρώπων τους θεραπεύοντας απόρους ασθενείς.

Αν έπαιρνε καθένας ό,τι του χρειαζόταν για την ικανοποίηση της ανάγκης του κι άφηνε σ’ όποιον είχε ανάγκη ό,τι ήταν γι’ αυτόν περίσσιο , κανένας δεν θα ήταν πλούσιος,
κανένας δεν θα ήταν φτωχός

  • Το ψωμί που αποθηκεύεις είναι του πεινασμένου,

  • τα ρούχα που φυλάς στις αποθήκες σου είναι του γυμνού,

  • Τα παπούτσια που τα ‘χεις και σαπίζουν είναι του ξυπόλυτου,

  • τα λεφτά που θάβεις για να μη στα κλέψουν είναι του φτωχού.

Το όραμα των Καππαδοκών Πατέρων για την ανιδιοτελή αγάπη και προσφορά σε όλους τους ανθρώπους είναι σήμερα πολύ επίκαιρο, διότι η εποχή μας έχει πάρα
πολλούς ανθρώπους που χρειάζονται την αγάπη μας και την προσφορά μας

Την εκδήλωση έκλεισε  ο εκπαιδευτικός της Δ΄τάξης μιλώντας  για το έργο της Ιεραποστολής και ευχαρίστησε όλα τα παιδιά για την προθυμία με την οποία συμμετέχουν σε δράσεις φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης που διοργανώνονται από τη σχολική κοινότητα.

Η σημαία και οι παραστάτες συνοδεία της διευθύντριας συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία και στην Ακολουθία της Αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Υπεύθυνοι για τη δράση: Σαρρούδη Ιωάννα-Τσοπανίδης Σταμάτιος