Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία σκεφτήκαμε να εξοικειώσουμε τους μαθητές μας με την οπτική αναπηρία. Φέραμε τα παιδιά σε επαφή με κείμενα της παιδικής λογοτεχνίας που εστιάζουν στη διαφορετικότητα και την αναπηρία. Διαβάσαμε το βιβλίο «Μια μαγική νύχτα» της Σταματοπούλου Ιωάννας . Προσεγγίσαμε έτσι την έννοια της αναπηρίας ενημερωθήκαμε για τις ιδιαιτερότητες των ατόμων αυτών, καταλάβαμε γιατί νιώθουν αμήχανοι οι άνθρωποι απέναντί τους και ευαισθητοποιηθήκαμε σε ένα δύσκολο κοινωνικό θέμα με χαριτωμένο τρόπο.

 

Οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων διάβασαν «Το παραμύθι της μουσικής» της Βασιλικής  Νευροκοπλή. Μια φορά κι έναν καιρό στη Μαρώνεια της Θράκης γεννιέται η Θεοδώρα, ένα κορίτσι διαφορετικό από τα άλλα. Η διαφορετικότητα της ξεκινά από το γεγονός ότι είναι τυφλή.  Αυτό την κάνει να αισθάνεται τον κόσμο με τρόπο μοναδικό μέσα από τις άλλες της αισθήσεις και, κυρίως, από την ακοή. Δημιουργήθηκε κλίμα προβληματισμού στην τάξη, ακολούθησε συζήτηση και ζωγραφική.

  

Επειδή η επαφή με άτομα με αναπηρία είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος προκειμένου να μειωθούν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα και να δημιουργηθούν θετικές στάσεις απέναντι στην αναπηρία, προσκαλέσαμε στο σχολείο μας τον Έλληνα Ολυμπιονίκη  αθλητή του Τζούντο, Θεόκλητο Παπαχρήστο, και τον προπονητή του, Κωνσταντίν Ατανάσοβ-Σκούτα.  Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές μας να έρθουν σε επαφή και να αλληλεπιδράσουν με άτομο που βιώνει το ίδιο στην καθημερινότητά του την τύφλωση.

Έγινε παρουσίαση του αθλήματος του τζούντο (σημαίνει: ευγενής δρόμος), της ιστορίας του και των τεχνικών του και ο προπονητής τόνισε ότι στο άθλημα αυτό δε γίνονται διαχωρισμός των αθλητών σε ΑμεΑ  και μη, όπως συμβαίνει στα άλλα αθλήματα. Ο κος Θεόκλητος Παπαχρήστος μίλησε με απέραντη αγάπη και ενσυναίσθηση στα παιδιά και τροφοδότησε την ψυχή τους με αισιόδοξα μηνύματα, ωθώντας τα  να  ανακαλύψουν και να επανεκτιμήσουν τη σημαντικότητα του σεβασμού του προσώπου και της αλληλεγγύης.

  

 

 

Στη ζωή πρέπει πάντα να προσπαθούμε

Να μη μας νοιάζει η εθνικότητά του, το χρώμα του, το ύψος του…

Να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αυτόν που είναι δίπλα μας

Να δίνουμε χέρι βοήθειας σε όποιον το έχει ανάγκη

Να μην μένουμε στα λόγια, να κάνουμε έργα ανθρωπιάς

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αξία και ομορφιά

Να αγαπούμε τον συνάνθρωπό μας όπως αγαπούμε τον εαυτό μας

Να μας αγαπήσουν και οι άλλοι

να κάνουμε τζούντο να αθληθούμε δηλαδή και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

 

Στο τέλος έγινε ελεύθερη συζήτηση όπου οι μαθητές μπόρεσαν να εκφράσουν τις απορίες τους, τους προβληματισμούς, τις σκέψεις τους σχετικά με την αναπηρία της όρασης.

Ο κος Θεόκλητος Παπαχρήστος μάς ενέπνευσε όχι μόνο με το βιογραφικό του αλλά και με την ομιλία του όλους, μαθητές,  εκπαιδευτικούς και γονείς , μας έδωσε λόγο να προσπαθήσουμε, να αγωνιζόμαστε, να βάζουμε τα δυνατά μας.

 

      

  

Οι  μαθητές και οι μαθήτριες της Στ τάξης χωρισμένοι σε ζευγάρια, σε βλέποντες και μη, χόρεψαν ένα ταγκό το οποίο αφιέρωσαν στους προσκεκλημένους. Τον χορό επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Ξενιδάκη Δωροθέα. Έτσι,  τα παιδιά και εμείς κατανοήσαμε ότι και τα άτομα με αναπηρία μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά .

Πολλές φορές μάλιστα τόνισε ο κος Κλήμης τα άτομα αυτά καταφέρνουν ακόμη περισσότερα πράγματα γιατί έχουν ισχυρή θέληση.

Στη συνέχεια ακολούθησαν παιχνίδια γνωριμίας και εξοικείωσης με την αναπηρία της όρασης, αρκετές βιωματικές ομαδικές δραστηριότητες οι οποίες αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και εξελίσσουν τις επικοινωνιακές δεξιότητες των μαθητών, καθώς οι ίδιοι αναλαμβάνουν να καθοδηγήσουν να περιγράψουν,  αλλά και να εμπιστευτούν τους συμμαθητές  τους.

Ο καλύτερος τρόπος να κατανοήσουμε τους γύρω μας και να άρουμε τα στερεότυπά μας είναι να μπούμε στη θέση τους και να αντιληφθούμε βιωματικά την τυφλότητα.

        

Σκοπός της δράσης η ευαισθητοποίηση των μαθητών,  η πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού και η άμβλυνση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων σε σχέση με την αναπηρία.

Συμμετείχε όλη η σχολική κοινότητα, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί.

Σαρρούδη Ιωάννα