Ο κύκλος της αποχέτευσης στη Θεσσαλονίκη

 

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών/τριών μας  και της  δραστηριοποίησή τους σε θέματα που απασχολούν την τοπική κοινότητα και την αστική βιωσιμότητα, οι  μαθητές και οι μαθήτριες των Δ, Ε1, Ε2 και Στ΄ τάξεων του σχολείου μας ενημερώθηκαν για «Τον κύκλο της αποχέτευσης  στη Θεσσαλονίκη» από εκπρόσωπο της εταιρείας ΕΥΑΘ.

  

 

Αναλυτικότερα,  τα παιδιά ενημερώθηκαν για τις δύο εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων του ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης: την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στη Σίνδο και την «Αίνεια» των τουριστικών περιοχών στο Αγγελοχώρι. Τα επεξεργασμένα λύματα διοχετεύονται στον Θερμαϊκό κόλπο σύμφωνα με όλους τους ευρωπαϊκούς κι εθνικούς περιβαλλοντικούς όρους.

     

Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι η τουαλέτα κι ο νεροχύτης της κουζίνας μας δεν είναι κάδοι απορριμμάτων. Μέσα από εικόνες οι μαθητές μας και οι μαθήτριες έμαθαν ότι δεν πρέπει να πετάνε στερεά και χημικά απορρίμματα στην τουαλέτα και τον νεροχύτη της κουζίνας, γιατί φράζουν τους αγωγούς, τα αντλιοστάσια αποχέτευσης και υποβαθμίζεται το θαλάσσιο περιβάλλον, και εν προκειμένω ο Θερμαϊκός μας. Επίσης, έμαθαν για τη μόλυνση εδάφους και νερού που προκαλούν οι μπαταρίες και για τις καταστροφικές συνέπειες στην υγεία μας.

 

Ευχόμαστε τα παιδιά μας να γίνουν πρεσβευτές της προστασίας του αποχετευτικού μας δικτύου και να συνειδητοποιήσουν ό,τι καλό ή κακό κάνουμε  στο περιβάλλον “αντιγυρίζει” σε μας τους ίδιους.

Στρατηγικοί στόχοι της εταιρείας αποτελούν η βέλτιστη διαχείριση των υδατικών πόρων, η παραγωγή ενέργειας από τα λύματα και την ιλύ στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων, η ανακύκλωση θρεπτικών ουσιών στη γεωργία κι η επαναχρησιμοποίηση του νερού.

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας  και υλοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά.

Ευχαριστούμε την εταιρεία ΔΕΥΑΘ για τη συμβολή της στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών/τριών μας.

Σαρρούδη Ιωάννα