20 Σεπτεμβρίου-Ημέρα δεντροφύτευσης

  

21 Σεπτεμβρίου είναι η Διεθνής ημέρα Ειρήνης και ο ΟΗΕ έθεσε ως θέμα της ημέρας αυτής φέτος την “κλιματική δράση για την Ειρήνη”.

Το θέμα εφιστά την προσοχή στη σημασία της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής ως ενός τρόπου προστασίας και προώθησης της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το μήνυμα της ημέρας από την Εnvironment Online-ENO
“Η κλιματική αλλαγή προκαλεί σαφείς απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.  Οι φυσικές καταστροφές εκτοπίζουν τρεις φορές περισσότερους ανθρώπους από τις συγκρούσεις, εξαναγκάζοντας εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν ασφάλεια αλλού.  Η αλάτωση του νερού και των καλλιεργειών θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και η επίπτωση στη δημόσια υγεία κλιμακώνεται.  Οι αυξανόμενες εντάσεις για τους πόρους και τις μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων επηρεάζουν κάθε χώρα σε κάθε ήπειρο.

Η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το περιβάλλον μας είναι σημαντικό για εμάς.  Όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο σε όλο τον κόσμο.  Σήμερα ήρθε η ώρα να δοθεί έμφαση στο περιβάλλον και την ειρήνη.  Κάνουμε αυτή την ξεχωριστή πράξη μαζί με χιλιάδες σχολεία, ομάδες νέων, πόλεις και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.  Φυτεύουμε δέντρα σήμερα με τους φίλους μας σε Βορρά, Νότο, Ανατολή και Δύση. Χιλιάδες σχολεία σε περισσότερες από 100 χώρες φύτευουν δέντρα μαζί μας.

Το δέντρο είναι ένα σύμβολο για την ENO. Πρώτον, μας υπενθυμίζει τη φύση και τη σημασία της προστασίας του κλίματος και του περιβάλλοντος.  Δεύτερον, συμβολίζει τη συνεργασία μας με σχολεία και ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.  Ζούμε σε διαφορετικούς πολιτισμούς, αλλά εκτιμούμε τον πλούτο τους.  Σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων, καθώς και τη φύση και τα ζώα.”

Η δράση που κάνουμε σήμερα είναι μέρος της μεγάλης εκστρατείας της Environmental Online – ENO, ενός παγκόσμιου περιβαλλοντικού δικτύου, μέλος του οποίου έγινε φέτος και το σχολείο μας, που έχει στόχο τη δεντροφύτευση για το κλίμα και την ειρήνη και δραστηριοποιείται εδώ και 15 χρόνια.

Τι πιο κατάλληλο και συμβολικό λοιπόν για εμάς από το να φυτέψουμε μια ελιά.

Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε ελιές στον ευρωπαϊκό χώρο της Μεσογείου. Για τους Έλληνες η ελιά είναι ένα ευλογημένο δένδρο, ένα πολύτιμο δώρο της φύσης και έχει συνδεθεί με την ιστορία και τον πολιτισμό της. Ο καρπός της ήταν από τα πρώτα χρόνια ευλογημένος, σύμβολο γνώσης, σοφίας, αφθονίας, δύναμης, υγείας και ομορφιάς, ενώ τα κλαδιά της ακόμη και σήμερα συμβολίζουν την ειρήνη.

Στη δράση συμμετείχαν όλες οι τάξεις. H εκπαιδευτικός Νικοπούλου Μαρία διάβασε το μήνυμα της ημέρας.

 

Τα πρωτάκια μας μίλησαν για την ειρήνη με τη δασκάλα τους και φώναξαν δυνατά «Ειρήνη, ειρήνη, θέλουμε ειρήνη»

Οι μαθητές και μαθήτριες της Β τάξης  απήγγειλαν στίχους από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ειρήνη» και κουνώντας τα περιστεράκια τους εξέφρασαν την επιθυμία τους να ζήσουν σ΄έναν ειρηνικό κόσμο.

Οι μαθητές και μαθήτριες της Γ1 τάξης έφτιαξαν στεφάνια ελιάς για να τιμήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ τάξης και χρωμάτισαν πετρούλες για να οριοθετήσουν τον χώρο του δένδρου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ2 τάξης με αφόρμηση το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου μας είπαν τι σημαίνει γι΄αυτούς «ειρήνη» και έφτιαξαν όμορφες ζωγραφιές.

Η Δ τάξη τραγούδησε στα αγγλικά και βροντοφώναξε ότι αγαπά τον πλανήτη μας, μιας και ο πλανήτης μας είναι το σπίτι μας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε1 και Ε2 τάξεων τραγούδησαν το ποίημα “Ελιά” του Δημήτρη Σταυρακάκη με συνοδεία στο αρμόνιο τη μουσικό του σχολείου μας κα Αναστασία Ρουβολή.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ τάξης έπαιξαν ένα παιχνίδι συνεργασίας . Ανά δυάδες έπρεπε να πάρουν τα μπουκάλια με νερό που ήταν τοποθετημένα στο πάτωμα και να τα συγκεντρώσουν όλα γύρω από το δέντρο της ελιάς. Στη συνέχεια ανά έξι παιδιά χρησιμοποιώντας μόνο τους δείκτες του ενός χεριού έπρεπε να σηκώσουν το μπουκάλι και να αδειάσουν το νερό στην ελιά.

  

 

Για την προσπάθειά τους αυτή οι μαθητές της Γ1 τάξης τους στεφάνωσαν με τους χάρτινους κότινους που οι ίδιοι κατασκεύασαν .

  

Η δράση έκλεισε με τους στίχους του Ανδρέα Λειβαδίτη

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δε θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για το δίκιο και την ειρήνη…

Έχοντας κατά νου αυτούς τους στίχους δώσαμε και εμείς το δικό μας στίγμα. Δεν αγαπάμε μόνο την πατρίδα μας, αλλά και όλον τον πλανήτη. Ευχόμαστε να  δούμε την ελιά  να μεγαλώνει και να καρποφορεί . Παράλληλα, ευχόμαστε  οι μαθητές μας και οι μαθήτριές μας  να ζήσουν σ΄ έναν ειρηνικό κόσμο, να μεγαλώσουν και να αναπτύξουν τα ταλέντα τους αγωνιζόμενοι για ένα καλύτερο μέλλον για όλους  τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Για την υλοποίηση της δράσης συνεργάστηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Τη δράση παρακολούθησαν και αρκετοί γονείς.

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που μας χάρισε το δέντρο.

 

Σαρρούδη Ιωάννα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *