9 Μαΐου – Ημέρα της Ευρώπης

Στις 9 Μαΐου 1950  σε ομιλία του στο Παρίσι  ο Ρομπέν Σουμάν , ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Η πρόταση του Σουμάν  θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάθε χρόνο, τον Μάιο, καθιερώθηκε να εορτάζεται η Ημέρα της Ευρώπης και είναι αφιερωμένη στην ειρήνη και στην ενότητα.

Κύριο θέμα των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων είναι «το 2018 ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής κληρονομιάς», με στόχο την ενθάρρυνση των Ευρωπαίων πολιτών να ανακαλύψουν, να ενστερνιστούν και να προωθήσουν την πολιτιστική κληρονομιά ως κεντρικό στοιχείο της πολιτιστικής πολυμορφίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου και να τονίσουν τις βέλτιστες πρακτικές για τη διασφάλιση της διατήρησής της.

Στο σχολείο μας διοργανώθηκε εκδήλωση από τους μαθητές  των Στ1 και Στ2 τάξεων  η οποία ξεκίνησε με την αφήγηση του μύθου της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, οι μαθητές σχηματοποίησαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόβαλαν τις αξίες της.

 

Ξεκινώντας με το σύνθημα «εξερευνούμε το παρελθόν προκειμένου να οικοδομήσουμε το μέλλον» οι μαθητές παρουσίασαν τα 17 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της unesco που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση έκλεισε με κυνήγι χαμένου θησαυρού. Οι μαθητές έπρεπε να αναζητήσουν και να εντοπίσουν χαρτάκια όπου αναγράφονταν οι αξίες της Ευρώπης και τα ονόματα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι μαθητές των Γ, Δ και Ε΄τάξεων του σχολείου μας.

Συντονιστές της δράσης: Αγγίδου Χρυσή, Μαλιούφας Γεώργιος,  Σαρρούδη Ιωάννα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *