Το 18ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Νοιάζομαι και δρω”

To σχολείο μας υλοποιεί το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Νοιάζομαι και Δρω» που υποστηρίζεται από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός και το Ίδρυμα Λαμπράκη και έχει ως στόχο την καλλιέργεια του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και την διαμόρφωση στάση ζωής ενεργού πολίτη στους μαθητές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση βιωματικών δράσεων στα σχολεία από εκπαιδευτικούς και μαθητές και στηρίζει τις δράσεις αυτές μέσα από εκπαιδευτικές επισκέψεις, επιμορφωτικά σεμινάρια, εκπαιδευτικό υλικό και συνεχή δια ζώσης και εξ αποστάσεως υποστήριξη.

Το όραμα είναι να αφήσουμε στην άκρη το «εγώ» και να ενισχύσουμε το «εμείς» για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί : Αγγίδου Χρυσή, Ζαντήρη Όλγα και Σαρρούδη Ιωάννα.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί δράσεις που υποστηρίζουν τους στόχους του προγράμματος.

  • Ενημέρωση από την παιδαγωγό και πρέσβειρα των γιατρών του κόσμου κα Σαμαρά για το έργο και τις δράσεις των γιατρών του κόσμου. Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενημέρωση διαποτισμένη με μηνύματα αγάπης και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Μετά την ενημέρωση οι μαθητές με βιωματικά παιχνίδια καλλιέργησαν τις αξίες της συνεργασίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο.
  • Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΑΠΘ  και παρακολούθηση του προγράμματος  Kids Save Lives στα πλαίσια της  ευρωπαϊκής ημέρας επανεκκίνησης καρδιάς. Πρόκειται για έναν ανθρωπιστικό οργανισμό που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και έχει ως στόχο την εθελοντική εκπαίδευση μαθητών μαθητών και εκπαιδευτικών των ελληνικών σχολείων στην Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και τη διάδοση των απινιδωτών αποσκοπώντας στη βελτίωση της επιβίωσης θυμάτων μετά από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή.
  • Ενημέρωση από την  Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και έλαβαν συμβουλές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες. Πραγματοποίηση δράσεων  την ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.
  • Παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης “Οι Άθλιοι” του Βίκτορα Ουγκώ από τους μαθητές/ήτριες των Ε΄και Στ΄Τάξεων, η οποία έδωσε το έναυσμα για προβληματισμό αναφορικά με την κοινωνική ανισότητα που επικρατεί σήμερα.
  • Δημιουργία πλαισίου προβληματισμού  για την έννοια της αναπηρίας  με συζήτηση, ανάγνωση κειμένων και παρακολούθηση ταινιών για να αποδεχτούν οι μαθητές τη διαφορετικότητα και να καλλιεργηθεί ο σεβασμός απέναντι στα άτομα αυτά. Παράλληλα μέσα από βιωματικές δραστηριότητες  οι μαθητές κλήθηκαν να συνειδητοποιήσουν τους περιορισμούς που θέτει το κοινωνικό περιβάλλον στα άτομα με αναπηρία και να αποκτήσουν δεξιότητες ενσυναίσθησης.
  • Ευαισθητοποίηση στην έννοια της Φιλανθρωπίας με ανάγνωση του Χριστουγεννιάτικου παραμυθιού «Τα Χριστούγεννα του Μπαρμπα-Πανώφ» και υλοποίηση σχετικών δράσεων.
  • Επίσκεψη στα ΚΑΠΗ και στο Κέντρο Υγείας ψάλλοντας τα κάλαντα. Δράση χωρίς αντάλλαγμα.
  • Δράσεις ευαισθητοποίησης για τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη.
  • Συλλογή καπακιών.
  • Δράσεις κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
  • Επίσκεψη στο ΚΠΕ Κορδελιού Βερτίσκου και παρακολούθηση προγράμματος σχετικά με την ανακύκλωση.
  • Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας και ενημέρωση για την εθελοντική αιμοδοσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *