6 Φεβρουαρίου -Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Για 15η συνεχή χρονιά εορτάζεται σε πάνω από 160 χώρες στον κόσμο η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου που διοργανώνεται από το δίκτυο INSAFE/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν. Το κεντρικό μήνυμα για εφέτος είναι: «Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου με σεβασμό. Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινά από εσένα». Η ημέρα αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αναδειχθούν οι θετικές χρήσεις της τεχνολογίας και να διερευνηθεί ο ρόλος που όλοι διαδραματίζουμε συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής κοινότητας.

Την ημέρα αυτή χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και δράσεις για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Στις 21/11/2017 οι μαθητές των Ε΄ και Στ΄ Τάξεων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου  καθώς και οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν από τον κ. Μακρή Ιωάννη και τον κ .Μπαντούλια Νικόλαο της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος για τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και έλαβαν συμβουλές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyber bulling), στη δράση των αρπακτικών που παραμονεύουν στο διαδίκτυο με τον μανδύα του «φίλου» ή του συνομήλικου που τους πιάνει την κουβέντα για θέματα που τα αφορούν ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και να τα χειριστούν.

Σήμερα, αντλήσαμε υλικό σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4kids.gr  Η ιστοσελίδα αυτή απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.

Οι μικροί μας μαθητές διαβάσανε το παραμύθι «Η μεγάλη απόφαση του @Παπάκη» το οποίο  πραγματεύεται τα συναισθήματα των παιδιών στο διαδίκτυο και πόσο εύκολα μπορεί κάτι το οποίο εμείς θεωρούμε αστείο τελικά να πληγώσει τους φίλους μας.

Ακολούθησε συζήτηση.

https://saferinternet4kids.gr/digiduck/

Οι μεγαλύτεροι μαθητές απαντήσανε σε κουίζ αναφορικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, την ασφαλή συμπεριφορά στο Διαδίκτυο, την υπερβολική ενασχόληση με το Διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα, το cuberbullying, τους αγνώστους στο Διαδίκτυο, τους ασφαλείς κωδικούς, τη διαδικτυακή φήμη και, τέλος, τα προσωπικά δεδομένα.

 

https://saferinternet4kids.gr/quiz-saferinternet4kids/

Η ιστοσελίδα SaferInternet4kids.gr παρέχεται από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και πιο συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE/INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό δίκτυο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *