ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

    Τα εργαστήρια δεξιοτήτων στο σχολειο μας ξεκινάνε με τη θεματική ενότητα ΕΥΖΗΝ και το θέμα “Οδική ασφάλεια”. Στόχος της επιλογής αυτού του θέματος είναι να βοηθήσει τα παιδιά να υιοθετήσουν σωστή συμπεριφορά τόσο ως πεζοι όσοι και ως επιβάτες οχημάτων.

Πριν ξεκινήσει η πραγματοποίηση των εργαστηρίων κρίθηκε απαραίτητο να γίνει συζήτηση,σαν εισαγωγή στο θέμα της οδικής ασφάλειας,σχετικά με τα οχήματα, ποια είναι αυτά και που κινείται το καθένα και τα παιδιά αφου τα αναφέρουν να τα κατηγοριοποιησούν σε αυτά της ξηράς, του αερα και της θάλασσας και να συμπληρώσουν και ένα σχετικό φύλλο εργασίας.

    

Το πρώτο εργαστήριο, το οποίο έλαβε χώρα, αυτή την εβδομάδα,έχει τίτλο “Φωτεινοί Σηματοδότες” και στόχος του είναι να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν τους φωτεινούς σηματοδότες, να κατανοήσουν το ρόλο τους, να τους αναγνωρίζουν ως επιβάτες οχήματος και να προσπαθήσουν να κινούνται ως πεζοί χρησιμοποιώντας τους σωστά.

 

Στα πλαίσια του εργαστηρίου αυτού, τα παιδιά είδαν εικόνες από τους σηματοδότες, έγινε συζήτηση για τα χρώματα τους και τι σημαίνει το καθένα και κατόπιν τα παιδιά έκαναν διάφορες εργασίες ώστε να εμπεδώσουν αυτά που έμαθαν.

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια ακόμα δραστηριότητα που έγινε ώστε τα παιδιά βιωματικά να κατανοήσουν τη λειτουργία των σηματοδοτών ήταν ένα θεατρικό παιχνίδι. στο παιχνίδι αυτό τα παιδιά ως οδηγοί οχημάτων πρέπει να ακολουθήσουν τις εντολές του φαναριού το οποίο κρατά η εκπαιδευτικός.

Προσοχη να μην τρακάρετε!!

 

Κλείνοντας το εργαστήριο αυτό, επιλέχθηκε σαν δραστηριότητα αναστοχασμού και αξιολόγησης η ανάγνωση του παραμυθιού του Υπουργείου Μεταφορών και Συγκοινωνιών, “Καλώς το κύριο Κ.Ο.Κ” καθώς και η πολλαπλή επανάληψη στίχων που με απλά λόγια υπενθυμίζουν στα παιδιά τι συμβολίζει το κάθε χρώμα του σηματοδότη.

 

Παιδιά το κεφαλάκι σας πολύ μην το παιδευετε, το κόκκινο το φως σημαίνει ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ
Το χρώμα το πορτοκαλί στη μέση όταν φαίνεται, σημαίνει να μη βιάζεστε, σημαίνει ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ
Το πράσινο το φως σημαίνει να θυμάστε παιδιά, είναι το πέρασμα ελεύθερο ΠΕΡΑΣΤΕ.

ή το ποίημα του κυριου Κ.Ο.Κ