Η Οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλά μοναδική! 6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

«Πες μας, κούκε!» – Συζητάμε για τη θετή οικογένεια (1+1=3)

Στην έναρξη του 6ου Εργαστηρίου, ανακοινώσαμε στους μαθητές ότι ένας άλλος ήρωας του παραμυθιού, ο κούκος, τους στέλνει χαιρετισμούς με μία αναμνηστική κάρτα για την Παγκόσμια Ημέρα Υιοθεσίας, στην οποία φωτογραφίζονται ο κούκος και η οικογένειά του.

2022 03 24 8.58.20 μμ

Προκειμένου να κατανοήσουν τα παιδιά γιατί η οικογένεια του κούκου είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της Ημέρας,  παρακολουθούμε ένα βίντεο ( απόσπασμα από το βίντεο του BBC Earth με τίτλο “Cuckoo Hijacks Warbler Nest”, που παρουσιάζει τον θηλυκό κούκο να αφήνει το αυγό του σε ξένη φωλιά).

Ακολουθεί συζήτηση στην ολομέλεια για τη δομή της οικογένειας του κούκου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η συζήτηση οδηγεί στον ορισμό της θετής οικογένειας. Χωριζόμαστε σε ομαδούλες όπου η κάθε ομάδα εκπροσωπεί μια οικογένεια  με δύο γονείς και δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα είναι υιοθετημένο. Οι ρόλοι μοιράζονται στην ομάδα με τη συνεργασία και συμφωνία όλων των μελών της.  Η κάθε «οικογένεια» παίρνει μια κάρτα με μία προβληματική κατάσταση που απαιτεί λύση. Τα μέλη της «οικογένειας» κάνουν «οικογενειακό συμβούλιο» για να βρουν εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημά τους. 2022 03 24 9.29.36 μμ

Παράλληλα συμπληρώνουν ένα φύλλο εργασίας καταγράφοντας τις λύσεις που έχουν σκεφτεί.

DSC01291DSC01288 DSC01287

Τέλος δημιουργήσαμε συννεφόλεξο σε σχήμα κούκου με το δώρο του κούκου («ΑΠΟΔΟΧΗ») και ζωγραφίσαμε πως νιώθει ο κούκος στην οικογένειά του!

DSC01307 DSC01306