ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023

Aγαπητοί γονείς,

 Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, για το σχολικό έτος 2022-2023 θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 20 Μαρτίου 2022. Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του/της Διευθυντή/τριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως τούτο ορίζεται στην παρ. 6 του άρθρου του ως άνω ΠΔ.

Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής θα υποβάλλει ο γονέας/κηδεμόνας για το Νηπιαγωγείο που ανήκει, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορείτε να κάνετε αίτηση εγγραφής των παιδιών σας σε δημόσιο νηπιαγωγείο, αρκεί:

  • να είναι η 1η φορά που φοιτούν σε νηπιαγωγείο
  • να μην είναι ήδη εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα

Θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου
  • ένα αποδεικτικό διεύθυνσης μόνιμης κατοικίας

Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2022-2023, θα φοιτήσουν μαθητές/τριες που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 4704/2020 (Α 133). Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2022-23, μαθητές/τριες γεννημένοι/ες το 2017 και το 2018 .

Οι ενδιαφερόμενους γονείς μετά την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής να επικοινωνούν  με την Προϊσταμένη του σχολείου για ραντεβού και  να  προσέρχονται στο νηπιαγωγείο  τηρώντας τα απαιτούμενα μέτρα  αποφυγής διασποράς του κορονοϊού.

Τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται από τους γονείς μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης  κατά την επίσκεψη τους  στη σχολική  μονάδα είναι :

  • 1.Αίτηση  εγγραφής ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ το ολοήμερο τμήμα
  • 2.Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή από παιδίατρο ή Κέντρο Υγείας,
  • 3.Βιβλιάριο Εμβολίων, του μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια
  • 4.Λογαριασμός  ΔΕΚΟ  από τα οποία φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας νηπίου
  •  5.Υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης του ετέρου γονέα
  • 6.Βεβαίωση από ΚΕΔΑΣΥ, ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, εφόσον υπάρχει, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.

Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που αδυνατούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, η αίτηση μπορεί να γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Νηπιαγωγείο. Για τον σκοπό αυτό ο/η Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/νη του νηπιαγωγείου εισέρχεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) και καταχωρίζει την αίτηση σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που του προσκομίζει ο γονέας/κηδεμόνας αφού προηγηθεί  τηλεφωνική επικοινωνία  με την Προϊσταμένη του νηπιαγωγείου στο τηλέφωνο 2463025877.Tο ίδιο ισχύει και για την κατάθεση δικαιολογητικών  μετά την ηλεκτρονική αίτηση.

Πληροφορίες για τις εγγραφές δίνονται καθημερινά στο τηλ. 2463025877

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ στην πλατφόρμα https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

Τα Προνήπια που κατά το Σχολ. Έτος 2022-2023 θα φοιτήσουν ως νήπια εγγράφονται αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με την παρ. 5 του αρθρ. 6 του ΠΔ 79/2017 (Α’ 109). Ενημερώστε τη Σχ. Μονάδα σε περίπτωση επιθυμίας εγγραφής ή διαγραφής από το Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Η Οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλά μοναδική! 7ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

«Οι μονα-δικές μας οικογένειες» – Αξιολόγηση & Διάχυση δράσεων

  • Μελετήσαμε όλες τις οικογένειες που φτιάξαμε στα ατομικά εικαστικά μας έργα.
  • Τα αναρτήσαμε στο blog του σχολείου .
  • Τα παιδιά συμπλήρωσαν ατομικά ένα Φύλλο Αξιολόγησης για τους διαφορετικούς τύπους οικογένειας που γνώρισαν.         2022 03 24 9.44.22 μμ
  • Φτιάξαμε τα μονα-δικά μας παλαμόδεντρα με τη συνεργασία των γονιών μας και τα αναρτήσαμε στην τάξη μας. Συγκρίναμε, ανακαλύψαμε και αποδεχτήκαμε όλες τις οικογένειες.DSC01278Τέλος, επαναλάβαμε τη δραστηριότητα ιδεοκαταιγισμού (brainstorming) του 1ου Εργαστηρίου με θέμα «Τι είναι Οικογένεια» για να διαπιστωθούν οι αλλαγές που συντελέστηκαν στα παιδιά σε επίπεδο γνώσεων, αντιλήψεων, συναισθημάτων.        1ο εργαστήριο
    2022 03 07 6.46.15 μμ

     

    7ο εργαστήριο                           2022 03 25 12.14.23 πμIMG 9271

Η Οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλά μοναδική! 6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

«Πες μας, κούκε!» – Συζητάμε για τη θετή οικογένεια (1+1=3)

Στην έναρξη του 6ου Εργαστηρίου, ανακοινώσαμε στους μαθητές ότι ένας άλλος ήρωας του παραμυθιού, ο κούκος, τους στέλνει χαιρετισμούς με μία αναμνηστική κάρτα για την Παγκόσμια Ημέρα Υιοθεσίας, στην οποία φωτογραφίζονται ο κούκος και η οικογένειά του.

2022 03 24 8.58.20 μμ

Προκειμένου να κατανοήσουν τα παιδιά γιατί η οικογένεια του κούκου είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της Ημέρας,  παρακολουθούμε ένα βίντεο ( απόσπασμα από το βίντεο του BBC Earth με τίτλο “Cuckoo Hijacks Warbler Nest”, που παρουσιάζει τον θηλυκό κούκο να αφήνει το αυγό του σε ξένη φωλιά).

Ακολουθεί συζήτηση στην ολομέλεια για τη δομή της οικογένειας του κούκου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η συζήτηση οδηγεί στον ορισμό της θετής οικογένειας. Χωριζόμαστε σε ομαδούλες όπου η κάθε ομάδα εκπροσωπεί μια οικογένεια  με δύο γονείς και δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα είναι υιοθετημένο. Οι ρόλοι μοιράζονται στην ομάδα με τη συνεργασία και συμφωνία όλων των μελών της.  Η κάθε «οικογένεια» παίρνει μια κάρτα με μία προβληματική κατάσταση που απαιτεί λύση. Τα μέλη της «οικογένειας» κάνουν «οικογενειακό συμβούλιο» για να βρουν εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημά τους. 2022 03 24 9.29.36 μμ

Παράλληλα συμπληρώνουν ένα φύλλο εργασίας καταγράφοντας τις λύσεις που έχουν σκεφτεί.

DSC01291DSC01288 DSC01287

Τέλος δημιουργήσαμε συννεφόλεξο σε σχήμα κούκου με το δώρο του κούκου («ΑΠΟΔΟΧΗ») και ζωγραφίσαμε πως νιώθει ο κούκος στην οικογένειά του!

DSC01307 DSC01306

Η Οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλά μοναδική! 3ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

 

«Πες μας, λύκε!» – Συζητάμε για την εκτεταμένη οικογένεια (1+1=11) 

Στην έναρξη του 3ου Εργαστηρίου   ο λύκος μας στέλνει χαιρετισμούς με μία αναμνηστική κάρτα για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, στην οποία είναι «τιμώμενα πρόσωπα» οι γιαγιάδες του και οι παππούδες του.

2022 03 13 10.47.36 μμ

Προκειμένου να κατανοήσουμε γιατί η οικογένεια του λύκου είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της Ημέρας παρακολουθήσαμε αποσπάσματα από το βίντεο με τίτλο «Λύκοι» από τη συλλογή εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ της Disney «Ο μαγικός κόσμος των ζώων», 2009).
Ακολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια για τη δομή της οικογένειας του λύκου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η συζήτηση οδήγησε στον ορισμό της εκτεταμένης οικογένειας.

2022 03 13 11.01.16 μμ

Εκτεταμένη οικογένεια: αποτελείται από τρεις ή περισσότερες γενιές που ζουν στο ίδιο σπίτι (π.χ. παππούς-γιαγιά, γονείς, παιδιά).

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε  ομάδες προσομοιώνοντας σε κάθε ομάδα μία εκτεταμένη οικογένεια με γονείς, παιδιά και παππούδες σε όποια αναλογία επιθυμούν. Οι ρόλοι μοιράζονται στην ομάδα με τη συνεργασία και συμφωνία όλων των μελών της.
Στη συνέχεια  μοιράσαμε μια κάρτα με μία προβληματική κατάσταση που απαιτεί λύση. Παράλληλα συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας καταγράφοντας τις λύσεις που έχουν σκεφτεί.

Στην οικογένειά σας ζείτε πολλοί άνθρωποι στο ίδιο σπίτι και δεν έχετε πολύ χώρο μόνο δικό σας για παιχνίδι, διάβασμα ή άλλη δραστηριότητα. Ποιες λύσεις προτείνετε?

2022 03 21 7.15.29 μμ IMG 9318 IMG 9319

IMG 9315
2022 03 21 7.15.15 μμ
IMG 9310
IMG 9309
IMG 9316

Η Οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλά μοναδική! 6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

«Πες μας, χελωνάκι!» – Συζητάμε για τα ορφανά παιδιά (1+1=0)

Στην έναρξη του 6ου Εργαστηρίου,  ανακοινώνουμε στα παιδιά ότι ένας ακόμα ήρωας του παραμυθιού, το χελωνάκι, τους στέλνει χαιρετισμούς με μία αναμνηστική κάρτα για την Παγκόσμια Ημέρα Ορφανών, στην οποία απεικονίζονται το ίδιο και τα αδέρφια του.

2022 03 21 10.25.46 μμ

Προκειμένου να κατανοήσουν οι μαθητές γιατί τα χελωνάκια είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της Ημέρας,  προβάλλαμε  αποσπάσματα από το βίντεο με τίτλο «Χελώνες» από τη συλλογή εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ της Disney «Ο μαγικός κόσμος των ζώων», 2009.
 Ακολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια για τα χελωνάκια που στερούνται τους γονείς τους από τη γέννησή τους. Η συζήτηση οδήγησε στα ορφανά παιδιά και στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που ζουν στην πατρίδα μας.Έγινε συζήτηση στην ολομέλεια των μαθητών για τις δυσκολίες που μπορούν να συναντήσουν τα ορφανά παιδιά, αλλά και για τις όμορφες στιγμές που μπορούν να έχουν μαζί. Καταγράφηκαν οι ιδέες των μαθητών σε έναν λευκοπίνακα Google Jamboard με χαρτάκια διαφορετικού χρώματος για τις θετικές και αρνητικές αναφορές των παιδιών.

2022 03 24 4.40.59 μμ

Τέλος, δημιουργήσαμε ένα ατομικό εικαστικό έργο με θέμα “Πως νιώθουν τα μικρά χελωνάκια μόλις βγουν από το αυγό τους”και «Πώς νιώθουν τα μικρά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στον καταυλισμό όπου ζουν;» αλλά και τί θα έκαναν γι΄ αυτό ,με τη δημιουργία συννεφόλεξου σε σχήμα χελώνας και μικρού παιδιού (εργαλείο WordArt).

IMG 9138 1 thumbnail 1 αντίγραφο 1

IMG 9130   IMG 9130

Η Οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλά μοναδική! 4ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

“Πες μας, καγκουρό!”-Συζητάμε για την μονογονεικη οικγενένεια (1+1=1)

Στην έναρξη του 4ου Εργαστηρίου, ανακοινώσαμε στους μαθητές ότι ένας άλλος ήρωας του παραμυθιού, το καγκουρό, τους στέλνει χαιρετισμούς με μία αναμνηστική κάρτα για την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, στην οποία «τιμώμενα πρόσωπα» είναι το ίδιο και η μητέρα του.2022 03 21 8.27.17 μμ

Προκειμένου να κατανοήσουν οι μαθητές γιατί η οικογένεια του καγκουρό είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της Ημέρας, παρακολουθούμε ένα  σχετικό βίντεο (π.χ. αποσπάσματα από το βίντεο με τίτλο «Καγκουρό» από τη συλλογή εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ της Disney «Ο μαγικός κόσμος των ζώων», 2009).2022 03 21 8.33.28 μμ

  Ακολουθεί συζήτηση στην ολομέλεια για τη δομή της οικογένειας του καγκουρό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.Οι μαθητές χωρίζονται σε  ομάδες προσομοιώνοντας σε κάθε ομάδα μία μονογονεϊκή οικογένεια με έναν γονέα (μητέρα ή πατέρα) και ένα ή δύο παιδιά. Οι ρόλοι μοιράζονται στην ομάδα με τη συνεργασία και συμφωνία όλων των μελών της.    Μοιράζουμε σε κάθε «οικογένεια» μια κάρτα με μία προβληματική κατάσταση που απαιτεί λύση. Τα μέλη της «οικογένειας» κάνουν «οικογενειακό συμβούλιο» για να βρουν εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημά τους. 2022 03 21 8.35.27 μμ

Παράλληλα συμπληρώνουν ένα φύλλο εργασίας καταγράφοντας τις λύσεις που έχουν σκεφτεί.

IMG 9325IMG 9330

IMG 9331

Γίνεται συζήτηση στην ολομέλεια των μαθητών για τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει μια μονογονεϊκή οικογένεια στη λειτουργία της, αλλά και για τις όμορφες στιγμές που μπορούν να έχουν τα μέλη της. Καταγράφονται οι ιδέες των παιδιών σε έναν λευκοπίνακα Google Jamboard με χαρτάκια διαφορετικού χρώματος για τις θετικές και αρνητικές αναφορές .

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΜΟΝΟΓΟΝ

 

 

 

Τέλος δημιουργούμε συννεφόλεξο σε σχήμα καγκουρό με το δώρο του καγκουρού («ΣΤΟΡΓΗ») και ζωγραφίζουμε πως νιώθει το καγκουρό στην οικογένειά του!

IMG 9322

IMG 9321
IMG 9323

thumbnail αντίγραφο

Φτιάξαμε και τα δικά μας       καγκουρό με πολλή πολλή          αγάπη!!!

«Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!» 1ο Εργαστήριο

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ –
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ & ΕΥΘΥΝΗ
1. Ανθρώπινα Δικαιώματα

«Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!»
Ένα πρόγραμμα για την οικογενειακή πολυμορφία

Κάτω από τα τριανταφυλλένια πέλματά σου
δυο καρδιές η καρδιά της μητέρας
η καρδιά του πατέρα.
Πάτα γερά.
Δε θα πέσεις.

Γιάννης Ρίτσος

1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ- “Η μοναδική μου οικογένεια” (διάρκεια 3 διδακτικές ώρες)

Ζωγραφίζουμε την οικογένειά μας και την παρουσιάζουμε στους συμμαθητές μας.

Φέρνουμε οικογενειακές φωτογραφίες μας και εντοπίζουμε ομοιότητες και διαφορές.IMG 9053 LI 2 IMG 9041 tβhumbnail 2

Τοποθετούμε στα σπιτάκια των αριθμών τη ζωγραφιά μας, ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειάς μας.

 

 

 

 

 

2022 03 07 6.46.15 μμ

 

Συζητάμε τί σημαίνει οικογένεια για τον καθένα μας και διαβάζουμε το διαδραστικό ψηφιακό παραμύθι «Η μονα-δική μου οικογένεια» της Ι. Μανάφη (άδεια Creative Commons).

Στη συνέχεια μιλάμε για τους ήρωες του παραμυθιού και φτιάχνουμε το σπιτάκι του Έλφι με τουβλάκια.DSC01274

Κατασκευάζουμε σελιδοδείκτες με τον Έλφι τον ουρανοκατέβατο, τον βασικό ήρωα της ιστορίας.

tηhumbnail

2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: “Πες μας, Πιγκουίνε!”Συζητάμε για την πυρηνική οικογένεια.

Με αφορμή το παραμύθι που διαβάστηκε στο 1ο Εργαστήριο, ο πιγκουίνος μας στέλνει χαιρετισμούς με μια αναμνηστική κάρτα για την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων, στην οποία είναι «τιμώμενα πρόσωπα» ο ίδιος και η οικογένειά του!

2022 03 07 7.28.34 μμ

Προκειμένου να κατανοήσουμε  γιατί η οικογένεια του πιγκουίνου είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της Ημέρας, είδαμε αποσπάσματα από το βίντεο με τίτλο «Πιγκουίνοι» από τη συλλογή εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ της Disney «Ο μαγικός κόσμος των ζώων», 2009).

 

2022 03 07 7.35.37 μμ

Ακολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια για τη δομή της οικογένειας του πιγκουίνου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η συζήτηση οδήγησε στον ορισμό της πυρηνικής οικογένειας.

2022 03 07 7.50.48 μμΟι μαθητές χωρίστηκαν σε τετραμελείς ομάδες προσομοιώνοντας σε κάθε ομάδα μία πυρηνική οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά. 
Στη συνέχεια  μοιράσαμε μια κάρτα με μία προβληματική κατάσταση που απαιτεί λύση. 

2022 03 07 9.44.28 μμΚάθε μαθητής σκέφτηκε και ζωγράφισε πως μπορούν να βοηθήσουν τα άλλα μέλη της οικογένειας ώστε να υπάρχει χρόνος όταν γυρίζουν οι γονείς από την δουλειά.

2022 03 13 10.08.28 μμ

2022 03 13 9.56.59 μμ

 

 

 

 

 

 Δημιουργήσαμε συννεφόλεξο σε σχήμα σπιτιού με το δώρο του πιγκουίνου  («ΑΓΑΠΗ») και ζωγραφίσαμε πως νιώθει ο πιγκουίνος στην οικογένειά του!

2022 03 17 3.40.36 μμ

thumbnail

 

 

 

 

Τέλος φτιάξαμε πιγκουίνους με ρολά αλλά και τις δικές μας πιγκουινοκάρτες και μάθαμε το ποιηματάκι “τι είναι αγάπη”.

IMG 9125

IMG 9120