Τα "Απίθανα Νηπιάκια" 17ο Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών

Την αγάπη των παιδιών την κερδίζεις με την γλυκύτητα κι όχι με την αυστηρότητα. ΦΩΚΥΛΙΔΗΣ

Αρχεία για ‘28η Οκτωβρίου’


Αυτή είναι η Γαλανόλευκη!

Ντυμένη στα γαλανόλευκα είναι όλη η πατρίδα μας αυτές τις μέρες απ’ άκρη σ’ άκρη. Με υπερηφάνεια κυματίζει η γαλανόλευκη σε όλα τα σπίτια, τα σχολεία. Μαθητές θα παρελάσουν κρατώντας την με τιμή και δόξα στα χέρια. Το ιερό μας σύμβολο που είναι τιμή και καμάρι κάθε Έλληνα όπου κι αν βρίσκεται. Η Σημαία με τις γαλανόλευκες λωρίδες της που δεν επιλέχθηκαν τυχαία και τον ολόχρυσο Σταυρό. Το σύμβολο που τίμησαν οι Έλληνες στο μέτωπο και το έσωσαν μέσα στην αντάρα του πολέμου. Τα χρώματά της, το απέραντο μπλε του ουρανού και της θάλασσας και το λευκό των κυμάτων, ο ολόχρυσος σταυρός, την πίστη μας, το επίσημο θρήσκευμα της χώρας μας, τον χριστιανισμό…
Για περισσότερα πατήστε επάνω στην εικόνα

https://3.bp.blogspot.com/--9Nqylg6tTU/WfHfZTTCoSI/AAAAAAAAZ-c/ZnkIqtihoDU___fT5ZgMqKCHYGHsRk89gCLcBGAs/s320/page.jpg

Θέλουμε Ειρήνη ΟΧΙ Πόλεμο!

Πόλεμος και Ειρήνη, δύο καταστάσεις που από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα σε όλον τον πλανήτη μας εναλλάσσονται κατά καιρούς. Η ειρήνη από τη μια, ευσεβής πόθος όλων, υπέρτατη αξία, το πολυτιμότερο αγαθό για όλη την ανθρωπότητα, ο πόλεμος από την άλλη συνυφασμένος με τη βία, το μίσος, τον πόνο και δυστυχία.

Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε και πάλι τη λαμπερή επέτειο για όλους τους Έλληνες, της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

Ξεκινήσαμε τη μέρα μας διαβάζοντας το παραμύθι με τίτλο: «Σαν παραμύθι» της Γαλάτειας Σουρέλη. Ένα παραμύθι του παππού που αναφέρεται στο γίγαντα και το μικρό νάνο, ένα παραμύθι για τον πόλεμο του 40…
Για περισσότερα πατήστε επάνω στην εικόνα

https://2.bp.blogspot.com/-FoOg40RSCKU/We9TX_YVQbI/AAAAAAAAZ4A/jO14dYfJbXoFTFyjF-3I599oosvMwYttgCLcBGAs/s320/page.jpg

Προσκλήσεις για τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940

Με μεγάλη λαμπρότητα τα Απίθανα Νηπιάκια θα γιορτάσουν και φέτος την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, χορούς και παρέλαση. Οι προετοιμασίες συνεχίζονται πυρετωδώς. με το βλέμμα πάντα στραμμένο στους αθάνατους ήρωες του 40 που αγωνίστηκαν για την ελευθερία του τόπου μας, για την πολυπόθητη ειρήνη.

Σήμερα ετοιμάσαμε τις προσκλήσεις για τους γονείς, τους παππούδες & γιαγιάδες, τους συγγενείς και τους φίλους για να παρευρεθούν σε μια γιορτή ειρήνης που ετοιμάσαμε με μεγάλη χαρά περιμένοντας με ανυπομονησία όλους στην στολισμένη γιορτινά αίθουσα δεξιώσεων του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου την Πέμπτη 27-10-16, στις 8:30 π.μ.

Με τις μικρές μας παλαμίτσες φτιάξαμε όμορφα περιστεράκια, το σύμβολο της ειρήνης στολίσαμε τις προσκλήσεις μας και σας περιμένουμε όλους να μας απολαύσετε!!!
Για περισσότερα πατήστε επάνω στην εικόνα

https://4.bp.blogspot.com/-2tRO_VJ5Vog/WA4Hi9JMyUI/AAAAAAAAUuU/aO-2gOpxJJ4_hiC8PXq1xITThSwh4nd4gCLcB/s320/page.jpg

«Αυτή είναι η σημαία μας!!! Για τα παιδιά της Στεριάς, για τα παιδιά της Θάλασσας !!!»

«Αυτή είναι η σημαία μας!!!  Για τα παιδιά της Στεριάς, για τα παιδιά της Θάλασσας!!!» Τιμή και καμάρι  κάθε Έλληνα!!! Το ιερό μας σύμβολο!!!  Η Σημαία με τις γαλανόλευκες λωρίδες της και τον ολόχρυσο Σταυρό. που τίμησαν οι  Έλληνες φαντάροι μας στο μέτωπο και το έσωσαν μέσα στην αντάρα του πολέμου!!!

Για περισσότερα πατήστε επάνω στην εικόνα

http://1.bp.blogspot.com/-YzGV0sAtugk/Vi5s-R6uWdI/AAAAAAAAGU4/fIS-72yqY9s/s320/101_4994.JPG

«Κάθε Χώρα μια Σημαία… Υπερηφάνεια & Ιδέα»

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που μας έρχεται φορτωμένος ιστορία και μνήμες.  Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε μια μεγάλη επέτειο, ένα σταθμό της ιστορίας μας,  μια χρυσή σελίδα. Το αξέχαστο, το μεγάλο, το δοξασμένο ’40. Το ασύγκριτο, το μοναδικό ΟΧΙ που δείχνει την τόλμη και την υπερηφάνεια που κρύβει μέσα της η αθάνατη Ελληνική ψυχή.

Παραμονή της επετείου όλα τα σχολεία με λαμπρότητα θα γιορτάσουν με γιορτές, καταθέσεις στεφάνων και εκδηλώσεις.

Η 27η Οκτωβρίου, όμως έχει οριστεί και ως η ημέρα τιμής και γιορτής της Ελληνικής Σημαίας, Κάθε  Έλληνας βαθιά μέσα στην ψυχή του φυλάει  δυο μεγάλες αγάπες,  την Ελλάδα  και την Θρησκεία. Κι’ αυτές τις δυο μεγάλες αγάπες τις βλέπει συνταιριασμένες στο ιερό μας σύμβολο – τη Σημαία με τις γαλανόλευκες λωρίδες της και τον ολόχρυσο  Σταυρό. Το ασπρογάλαζο Σύμβολο που τίμησαν οι  Έλληνες στρατιώτες μας στο μέτωπο και το έσωσαν μες στην αντάρα του πολέμου και νιώθουμε όλοι υπερηφάνεια, τρυφερή αγάπη και τιμή.

Έχοντας υπόψη ότι την ίδια συγκίνηση, αγάπη, τιμή και υπερηφάνεια νιώθουν και οι πολίτες όλων των χωρών του πλανήτη μας για τη σημαία τους, για το δικό τους ιερό σύμβολο και γνωρίζοντας ότι ζούμε σε μια πολιπολιτισμική κοινωνία, μέσα από το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα με τίτλο: «Κάθε Χώρα μια Σημαία… Υπερηφάνεια & Ιδέα» θέλαμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας, αξίες και ιδανικά και συνάμα να  καλλιεργήσουμε την αγάπη για την ειρήνη, την απόρριψη κάθε μορφής φυλετικής διάκρισης…

Για περισσότερα πατήστε επάνω στην εικόνα

http://2.bp.blogspot.com/-yGWEi_grQF8/VijXpfjThvI/AAAAAAAAF9Y/fPixll62Lf4/s320/IMG_20151019_122702.jpg

Κάρτες για την 28η Οκτωβρίου

Ανάμεσα από εφημερίδες αναγνωρίσαμε και παρατηρήσαμε την εφημερίδα«ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»  του 1940.

10_436594802

Μιλήσαμε για τη χρησιμότητά της εκείνη την εποχή (οι άνθρωποι ενημερωνόταν, μάθαιναν τα νέα)   Στη συνέχεια με  κομματάκια από την εφημερίδα φτιάξαμε κολάζ το βροντερό ΟΧΙ των Ελλήνων του 1940 στην μπροστινή πλευρά της κάρτας.

Στο εσωτερικό της κάρτας αφού παρατηρήσαμε και αναλύσαμε τον πίνακα Γκουέρνικα του Πικάσο τα παιδιά ζωγραφίζουν την Γκουέρνικα.  Η Γκουέρνικα είναι μια έντονη διαμαρτυρία εναντίον του πολέμου και της καταστροφής που αυτός σπέρνει.Τα μήνυμα που θέλει να περάσει ο ζωγράφος είναι απλό:

«ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ». 

Η Γκουέρνικα του  Πικάσο – Η απανθρωπιά, η βιαιότητα και η απόγνωση του πολέμου

Οι κάρτες μας!!!

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Customize your own free picture slideshow

«Σαν Παραμύθι» της Γαλάτειας Σουρέλη

Παρακολουθήσαμε το video του παραμυθιού: «Σαν Παραμύθι» της Γαλάτειας Σουρέλη 

imgh0_006

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας γίγαντας, ένας μεγάλος γίγαντας, τόσο μεγάλος όσο σαράντα εκατομμύρια άνθρωποι μαζί. Τον ίδιο καιρό κάπου κοντά στο γίγαντα, ζούσε ένας νάνος, ένας μικρός χαρούμενος νάνος. Νάνος και γίγαντας ζούσαν ο καθένας στον τόπο τους χωρίς να ενοχλεί ο ένας τον άλλον. Τους χώριζε άλλωστε ένα τεράστιο αυλάκι, μια θάλασσα. Ζούσαν ευτυχισμένοι… Και περνούσε ο καιρός. Ο νάνος κοίταζε τη δουλειά του και ο γίγαντας τη δικιά του και ζούσαν αγαπημένοι… Ένα πρωί όμως ο γίγαντας φόρεσε ένα περίεργο καπέλο και μια πιο περίεργη στολή και με ένα πήδημα βρέθηκε στην πόρτα του  μικρού νάνου και βάζοντάς του μια λόγχη μπροστά στην κοιλιά του είπε: «Ήρθα να σου πάρω το σπίτι, παραδώσου!»  Ο νάνος στην αρχή το πέρασε για χωρατό. «Κοίτα χωρατατζής που είναι ο γείτονας!» σκέφτηκε. Και φέρνοντας στο νου του το γνωστό χαιρετισμό, του φώναξε: «Γεια σου γείτονα χωρατατζή!» Ο γίγαντας όμως δεν καταλάβαινε πια από τέτοια. Πίεσε τη λόγχη πάνω στην κοιλιά του και του ξαναφώναξε με άγρια φωνή: «Παραδώσου είπα» Τότε ο μικρός νάνος κατάλαβε ότι δεν αστειευόταν ο γίγαντας και χωρίς κανένα φόβο του είπε: «Όχι, δεν παραδίνομαι.» Αμέσως έτρεξε στο μικρό καλύβι του και σε λίγο ξαναγύρισε κρατώντας μια σφεντόνα και στάθηκε μπροστά στο γίγαντα. Ο μεγάλος γίγαντας τα ’χασε για λίγο και αμέσως όρμησε επάνω στο μικρό νάνο.  Έγινε όμως κάτι το απίστευτο ο μικρός νάνος νίκησε το μεγάλο γίγαντα κι έτσι  ο γίγαντας με κατεβασμένο το κεφάλι το έβαλε στα πόδια. Έτσι κι οι Έλληνες του Σαράντα, όπως ο μικρός  νάνος του παραμυθιού, όταν η Ιταλία ζήτησε να της παραδώσουν τη χώρα τους, απάντησαν όπως κι εκείνος με ένα θαρραλέο και αποφασιστικό! ΟΧΙ και αφού πολέμησαν παλικαρίσια πάνω στις βουνοκορφές νίκησαν τους Ιταλούς κι έτσι η πατρίδα μας είναι ελεύθερη.

Στον χάρτη της Ευρώπης εντοπίσαμε την Ελλάδα μας… τη σημαία και την τοποθετήσαμε επάνω στο χάρτη… την Ιταλία και τη σημαία της, την Γερμανία και τη σημαία της… Αναφερθήκαμε στα χαρακτηριστικά και τις διαφορές και βάλαμε τη σημαία της Ευρώπης στον χάρτη.

116_3454

Όταν ο μικρός νάνος κατάλαβε ότι δεν αστειευόταν ο γίγαντας και χωρίς κανένα φόβο του είπε: ΟΧΙ Το σχηματίζουμε με όργανα γυμναστικής, με τα χέρια και το σώμα μας. Επάνω σε μπαλόνια γράψαμε τα γράμματα της λέξης ΟΧΙ και ΑΕΡΑ. Στο κάθε γράμμα κολλήσαμε χαρτάκια μπλε γλασέ και βάλαμε στη σειρά τα μπαλόνια με τα γραμματάκια για να σχηματίσουμε τις λέξεις

Τέλος δραματοποιήσαμε την ιστορία.

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Personalize a slideshow design

«Το Σημαιόδεντρο της αγάπης και της φιλίας»

Διαβάσαμε το παραμύθι: «Όταν οι καμπάνες σταμάτησαν τον πόλεμο» του ΡΟΝΤΑΡΙ ΤΖΙΑΝΝΙ

116_3659

Μια ιστορία αφιερωμένη στην ειρήνη

Περιγραφή

Του κόσμου οι μεγάλοι στρατηγοί, να αιματοκυλήσουν βάλθηκαν γη γη.
Και από το μεγάλο άχτι, ως τις καμπάνες έριξαν στη μάχη.
Μα αυτές  χαρμόσυνα χτυπούσαν, στον κόσμο την ειρήνη διαλαλούσαν.
Περιγράψαμε τις εικόνες… Ποιες μας θυμίζουν ΠΟΛΕΜΟ και ποιες ΕΙΡΗΝΗ;
Τι είναι ΠΟΛΕΜΟΣ;
Πόλεμος είναι φωτιά, καπνός, όπλα, σκοτωμοί, αρρώστιες, πείνα, πόνο, πληγές, κλάμα κ.τ.λ
Τι είναι ΕΙΡΗΝΗ;
Ειρήνη είναι αγάπη, φιλία, χαρά, ευτυχία, παιχνίδι, γέλια, γλέντια, δουλειά, σχολείο κ.τ.λ.
Γιατί θέλουμε την ΕΙΡΗΝΗ;
Για να ζούμε ευτυχισμένοι, να πηγαίνουμε βόλτες, να γελάμε, να έχουμε παιχνίδια,  να είμαστε όλοι αγαπημένοι κ.τ.λ.

    Αγαπάμε  την χώρα μας, αγαπάμε  κι όλον τον κόσμο!!!

Γι αυτό πρέπει…

Όλες οι χώρες να είναι αγαπημένες, όλες αδελφωμένες !!!

cebdceb5cf81ceb1ceb9ceb4ceb5cf82

ΝΕΡΑΪΔΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ

ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ

ΝΑ ΔΟΥΝ, ΝΑ ΤΙΣ ΘΑΥΜΑΣΟΥΝΕ

ΣΗΜΑΙΕΣ ΝΑ ΔΩΡΙΣΟΥΝ.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ

 ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ

 ΚΙΝΑ, ΑΦΡΙΚΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ  ΑΜΕΡΙΚΗ.

Αναγνωρίσαμε σε καρτέλες τους χάρτες των χωρών και βάζουμε από πάνω την δική της  σημαία. Περιγράψαμε τα χαρακτηριστικά της κάθε σημαίας… τα χρώματα, το σχήματα…

Ακούσαμε το τραγούδι: «Ο Ναπολιτάνος» 

Γιατί μας μιλάει το τραγούδι;

Δυο παλικάρια από την Ιταλία και την Ελλάδα που ενώ είχαν τη δουλειά  τους  ο ένας μπαρμπέρης και ο άλλος ψαράς  και ζούσαν αδελφωμένοι αναγκάστηκαν να πολεμήσουν. Αναφερθήκαμε και καταγράψαμε   τις επιπτώσεις του πολέμου και μείναμε στους στίχους:
«Να είναι οι λαοί αδελφωμένοι, μαύροι, λευκοί ένας λαός»

Κι επειδή εμείς αγαπάμε την ΕΙΡΗΝΗ…  θέλουμε όλες οι χώρες να είναι αγαπημένες, όλες αδελφωμένες, δίνουμε  υπόσχεση όλοι μαζί πως θέλουμε ΕΙΡΗΝΗ να ‘χει όλη η γη!!!

Φτιάξαμε «Το Σημαιόδεντρο της αγάπης και της φιλίας»

116_3534 

την ιδέα την πήραμε από εδώ

http://www.elniplex.com/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CE%B4%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-2/

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Photo slideshow generated with Smilebox

«Ασπρογάλανο πανί»

Παρακολουθήσαμε το παραμύθι: «Ασπρογάλανο πανί» της Γαλάτειας Σουρέλη

116_3402

Μιλούσανε δυο νεράιδες:  – Τι σημαία να δώσουμε σ’ αυτή τη χώρα; είπαν κι έδειξαν την Ελλάδα. – Ας ρωτήσουμε την ίδια, είπε η μια.- Ας ρωτήσουμε, συμφώνησε και η άλλη. Βρήκαν την Ελλάδα να λούζεται σε μια καταγάλανη θάλασσα και να στεγνώνει κάτω από έναν ολόλαμπρο ήλιο. – Κυρά, κυρά αρχόντισσα, κυρά μας παινεμένη, Ελλάδα δοξασμένη, τι χρώμα θέλεις να ‘χει η σημαία σου;- Να ρωτήσω τα παιδιά μου, είπε η Ελλάδα. Τα μισά παιδιά της ζούσαν στη στεριά, παιδεύονταν* με τη γη και τα βουνά.- Κυρά, κυρά αρχόντισσα, κυρά μας παινεμένη, Ελλάδα δοξασμένη, σκληρός ο τόπος. Και η δουλειά σκληρή. Μα άσπρα περιστέρια οι ψυχές μας. Γι’ αυτό άσπρη, ολόασπρη τη θέμε* τη σημαία μας. Τα ‘γραψε τα λόγια αυτά σε χρυσόδετο τεφτέρι* η Ελλάδα – Ας πάω τώρα να ρωτήσω και τ’ άλλα μου παιδιά, τα παιδιά της θάλασσας, είπε η Ελλάδα. Τα βρήκε να παλεύουν με τα δίχτυα. Να τα τραβούν με κόπο, γιατί ήταν γιομάτα απ’ ασημένια λαχταριστά ψάρια – Κυρά, κυρά αρχόντισσα κυρά μας παινεμένη, Ελλάδα δοξασμένη, εμάς οι ψυχές μας είναι δοξασμένες στο γαλανό νερό. Τούτη η θάλασσα η μεγάλη, που μας δίνει χαρά και ζωή, θέλουμε να χωρέσει τη σημαία μας. Τα ‘γραψε και τούτα τα λόγια η Ελλάδα σε χρυσόδετο τεφτέρι και το ‘δωσε, το τεφτέρι, στις νεράιδες. Έτσι να γίνει, είπαν εκείνες. Και τότε μέσα από την αφρισμένη θάλασσα βγήκε τ’ ασπρογάλανο πανί κι απλώθηκε σε ουρανό και γη. Κείνη την ώρα ο ήλιος άστραψε, έσκυψε, φίλησε το πανί και το φίλημα του έγινε ένας ολόχρυσος σταυρός. – Η σημαία μας, είπε η Ελλάδα. Η σημαία για τα παιδιά της στεριάς, για τα παιδιά της θάλασσας.

Κάναμε μια παραλλαγή της ιστορίας…

«Οι νεράιδες έκαναν ένα ταξίδι γύρω από τη γη»

ΝΕΡΑΪΔΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ

ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ

ΝΑ ΔΟΥΝ, ΝΑ ΤΙΣ ΘΑΥΜΑΣΟΥΝΕ

ΣΗΜΑΙΕΣ ΝΑ ΔΩΡΙΣΟΥΝ.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ

 ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ

 ΚΙΝΑ, ΑΦΡΙΚΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ  ΑΜΕΡΙΚΗ…

Κάθε φορά που οι νεράιδες πήγαινα σε μια χώρα την βρίσκαμε  στην υδρόγειο σφαίρα και και τοποθετούσαμε τη σημαία της επάνω.

ΜΑ ΑΠ’ ΟΛΕΣ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ

ΒΡΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΝΗΣΑΚΙΑ ΤΗΣ

ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΗ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ.

Παρατηρήσαμε την δική μας σημαία. Τα χρώματά της και τι συμβολίζουν, τις λωρίδες (εννέα λωρίδες που σημαίνουν ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ), τον ολόχρυσο σταυρό που συμβολίζει την πίστη μας και το κοντάρι. αναφερθήκαμε στον εθνικό ύμνο και στο σεβασμό κατά την ακρόασή του. Γνωρίσαμε τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό και εντοπίσαμε στον χάρτη την πατρίδα του τη Ζάκυνθο. Τραγουδήσαμε τον εθνικό ύμνο, ζωγραφίσαμε την σημαία μας και τέλος φτιάξαμε μια μεγάλη σημαία με τις παλάμες μας. Την ιδέα την πήραμε από εδώ:

http://www.funtastic14.blogspot.gr/2012/10/28.html

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Free slideshow design personalized with Smilebox

 

Προσκλήσεις για τη γιορτή της ΕΙΡΗΝΗΣ

Η μέρα της γιορτής πλησιάζει και σήμερα φτιάξαμε με τα παιδιά τις προσκλήσεις μας. Ο τίτλος της γιορτής μας:

«Βάλε το χεράκι σου κι εσύ, για να ‘χει ειρήνη όλη η γη»

Βάψαμε την παλάμη του χεριού μας με λευκή τέμπερα και την τυπώσαμε στο εξωτερικό της πρόσκλησης. Βάλαμε ματάκι,  ράμφος, κλαδάκι ελιάς και το κάναμε  περιστέρι της ειρήνης.


Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων