Τα "Απίθανα Νηπιάκια" 17ο Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών

Την αγάπη των παιδιών την κερδίζεις με την γλυκύτητα κι όχι με την αυστηρότητα. ΦΩΚΥΛΙΔΗΣ

Αρχεία για ‘Η Ελιά και το λάδι’


Επίσκεψη στο Ελαιοτριβείο – Λιόδεντρο-

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τα Απίθανα Νηπιάκια μας είχαν την ευκαιρία να δουν τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ελαιόλαδου, να παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον όλη τη διαδικασία παραγωγής λαδιού…  να παρατηρήσουν το φυτώριο με τις ελιές και να ακούσουν χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά το μεγάλωμα της ελιάς… να γευτούν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με ψωμάκι και ριγανίτσα… να απολαύσουν παιχνίδι στο εξωτερικό χώρο του ελαιοτριβείου μιας και η μέρα μας ήταν υπέροχη αλλά και τα χαριτωμένα ζωάκια που υπήρχαν εκεί…

Για περισσότερα πατήστε επάνω στην εικόνα

https://1.bp.blogspot.com/--MM5OY-qY3Q/WhL-MjFY1LI/AAAAAAAAarE/ekGdRsqv_W47RGlm-q1SJ9tgyhY3QmV1gCLcBGAs/s320/page.jpg

Η Ελιά και το Λάδι, το υγρό χρυσάφι της Ελλάδας

Ελιά, δέντρο ιερό, καρπός ευλογημένος, εξαιρετικά ωφέλιμος, σύμβολο της ειρήνης, της νίκης, έπαθλο των αθλητών που νικούσαν στους ολυμπιακούς αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα, σύμβολο της ευφορίας, της δύναμης, της αφθονίας, της υγείας, μυστικό της ομορφιάς και της μακροζωίας….

Για περισσότερα πατήστε επάνω στην εικόνα

https://2.bp.blogspot.com/-c6LzJJfboEE/WgRVo-bRbEI/AAAAAAAAaj0/IJrXpaGOvicOAwXeK1_j0YZXb6fbt9eaACLcBGAs/s320/page.jpg

Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο

Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο παρασκευής σαπουνιού από το γενικό λύκειο Μακρύ Γιαλού Ιεράπετρας, Κρήτης.

Στη συνέχεια παρασκευάσαμε το δικό μας  σαπούνι από ελαιόλαδο. με τη μέθοδο της ψυχρής σαπωνοποίησης.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με όλη τη διαδικασία. Γνώρισαν υλικά άγνωστα γι αυτούς όπως η καυστική σόδα και το απιονισμένο νερό και κατάλαβανν ότι με λίγη προσπάθεια αλλά και πολύ μεράκι μπορούν να φτιάξουν  προϊόντα περιποίησης  από αγνά φυσικά υλικά, προστατεύοντας την υγεία τους και το περιβάλλον.

Τα δικά μας σαπουνάκια!!!

111_6870

Ελιά και Μυθολογία

Διαβάσαμε το γνωστό μύθο που αναφέρεται στον αγώνα της Αθηνάς και του Ποσειδώναγια την προστασία και την ονομασία της Αθήνας.

 Ακούσαμε και τραγουδήσαμε το τραγούδι και στη συνέχεια τα παιδιά το  ζωγράφισαν

Πεντανόστιμα ελαιόψωμα!!!

Σήμερα στο σχολείο φτιάξαμε ελαιόψωμα. Η κυρία Άννα Καπλανίδου, η γιαγιά του Χαράλαμπου με χαρά ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας για να μας βοηθήσει. Έφερε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιούσαμε για τη συνταγή κι εμείς την υποδεχτήκαμε με ένα τραγουδάκι.

Παρατηρήσαμε, αγγίξαμε, αναγνωρίσαμε, μυρίσαμε και γευτήκαμε τα υλικά. Στη συνέχεια πλάσαμε, ψήσαμε και φάγαμε τα ελαιόψωμα, και τέλος γράψαμε τη συνταγή και την πήραμε στο σπίτι για να φτιάξουμε και με τη μαμά.

Κυρία Άννα, σας ευχαριστούμε πολύ… Σας αγαπάμε και σας περιμένουμε να ξανάρθετε για να μας φτιάξετε και άλλες υπέροχες συνταγές.

111_6679 111_6710 111_6711

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Slideshow made with Smilebox

Καρτέλες εξέλιξης «Από την ελιά στο λάδι

Βάζουμε στη σειρά τις καρτέλες «από την ελιά στο λάδι«. Στη συνέχεια κάνουμε το αντίστοιχο φύλλο εργασίας.

1 2 3 4

Create your own slideshow - Powered by Smilebox
A digital slideshow by Smilebox

Από την ελιά στο λάδι

Από την επίσκεψή μας στον ελαιώνα φέραμε κλαδιά ελιάς και ελιές. Και αφού παρακολουθήσαμε όλη τη διαδικασία παραγωγής λαδιού στο ελαιοτριβείο, σήμερα την κάναμε στην τάξη. Δραματοποιήσαμε το κατέβασμα της ελιάς από το δέντρο, ξεχωρίσαμε τις ελιές από τα φύλλα, πλέναμε τις ελιές, τις τσακίσαμε και βγάλαμε λαδάκι. Ο ενθουσιασμός φαίνεται στα μάτια των παιδιών, τα πρόσωπά τους λάμπουν.

Επίσκεψη σε ελαιώνα & ελαιοτριβείο

Στα πλαίσια της διαθεματικής ενότητας «Η ελιά η τιμημένη» επισκεφτήκαμε τον ελαιώνα του κ. Πέσιου Θανάση στις Αμπελιές. Τα παιδιά παρακολουθήσαν το λιομάζωμα, με το χτένι κατέβασαν τις ελιές, τις μάζεψαν και τις έβαλαν στο τελαράκι. Η κυρία Ελένη  και η κυρία Νούλα μαζί με το μικρό Θανάση μας προσέφεραν κουλούρια, ακτινίδια και αναψυκτικά. Στρώσαμε τις ψάθες μας και κάναμε πικ νικ στον ελαιώνα. 

Κύριε Θανάση, κυρία Ελένη, κυρία Νούλα, Θανασάκη σας ευχαριστούμε θερμά για όλα και σας στέλνουμε την αγάπη μας

111_6336 111_6335 111_6332 111_6330

Και πάλι στα λεωφορεία και συνεχίζουμε. Επόμενος σταθμός το ελαιοτριβείο των Γιαννιτσών του κ. Χαχαμίδη.

Ο  κ. Χαχαμίδης μας ξενάγησε ενώ παρακολουθήσαμε όλη τη διαδικασία της παραγωγής λαδιού. Μας προσφέρουν λαδάκι και παιδιά δε χόρταιναν να βουτούν το ψωμάκι μέσα στο λάδι και να το τρων με όρεξη.

Φεύγοντας επισκεφτήκαμε και το φυτώριο ελιάς που υπάρχει στο χώρο του ελαιοτριβείου και ο κύριος Κώστας μας προσέφερε για δωράκι ελιές για να τις φυτέψουμε στο σχολείο μας.

Όταν επιστρέψαμε  στο σχολείο ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας από την επίσκεψή μας

Ο Κατακλυσμός του Νώε

Το Παραμύθι της Ελιάς

Οι μικροί «ζωγράφοι» της τάξης μας ζωγραφίζουν «Το παραμύθι της ελιάς»

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε σε μια φτωχογειτονιά ένα φτωχό μα πολύ καλόκαρδο κορίτσι που το έλεγαν Ελιά.

Κάθε μέρα η Ελιά γύριζε τη γειτονιά της, έβλεπε τον κόσμο να ζει φτωχός και δυστυχισμένος και γύριζε στο σπίτι της πολύ στενοχωρημένη.

Κάτι πρέπει να κάνω να τους βοηθήσω, σκεφτόταν. Κι από την άλλη μέρα κιόλας άρχισε. Βγήκε στη γειτονιά, κράτησε τα παιδιά της γειτόνισσας για να πάει να δουλέψει και να μπορεί να φέρει στα παιδιά της λίγο φαΐ.

Μια άλλη μέρα πήγε στη γριούλα που ήταν άρρωστη, της μαγείρεψε, της σκούπισε το σπίτι, την έπλυνε, την ταΐσε. Την άλλη μέρα πάλι έβγαλε τον παράλυτο γέρο με το καρότσι του βόλτα, για να πάρει αέρα και ήλιο. (περισσότερα…)


Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων