Τα "Απίθανα Νηπιάκια" 17ο Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών

Την αγάπη των παιδιών την κερδίζεις με την γλυκύτητα κι όχι με την αυστηρότητα. ΦΩΚΥΛΙΔΗΣ

Αρχεία για ‘Διατροφή’


Τα Απίθανα Νηπιάκια μαγειρεύουν παραδοσιακό πρωινό, νόστιμο και γευστικό!!!

Το πρωινό είναι βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Έχει τεράστια διατροφική αξία και συνδέεται άμεσα με την αποδοτικότητά μας, στη  δουλειά αλλά και στο σχολείο.  Μας δίνει ενέργεια και δύναμη που την χρειαζόμαστε μετά από ώρες ύπνου χωρίς φαγητό.  Γι αυτό θα πρέπει να είναι πλούσιο και προσεγμένο και δεν πρέπει να το παραλείπουμε ποτέ.  Γιατί όπως λέει και ο σοφός λαός μας: «Τρώγε το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος».

Πρώτη Παρασκευή του μήνα Μάρτη και τα Απίθανα Νηπιάκια μετά από δική τους πρόταση, μαγειρεύουν παραδοσιακό πρωινό από αγνά προϊόντα. «Αβγοφετούλες νόστιμες, μυρωδάτες και αφράτες, από φρέσκα αβγουλάκια που τρελαίνουν τα μικρά παιδάκια».

Το βιωματικό εργαστήρι μαγειρικής έχει στηθεί μέσα στην τάξη και τα μικρά μας περιμένουν με χαρά να αναλάβουν δράση για να παρασκευάσουν το σημερινό πρωινό τους.

Για περισσότερα πατήστε επάνω στην εικόνα
https://4.bp.blogspot.com/-k4ankJA_UG0/VtmrcMoPJkI/AAAAAAAAQoU/NpVU1WdxoiM/s320/sss.jpg

Τι θα φάμε σήμερα;

Τελευταία Παρασκευή του Φλεβάρη και συνεχίζουμε την αγαπημένη μας συνήθεια. Σύμφωνα με το πρόγραμμα μαγειρικής που έχουμε εφαρμόσει κάθε πρώτη και τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα, σειρά έχει το μεσημεριανό μας. 

Σήμερα μαγειρεύουμε φακές, νόστιμες και θρεπτικές, πλούσιες σε σίδηρο και ίνες φυτικές. Μουσική παρακαλώ και ξεκινάμε στο λεπτό!!!

 Με όμορφη, χαρούμενη διάθεση, τη  μουσική στη δια πασών και τα υλικά στο τραπέζι, ξεκινάμε…

Για περισσότερα πατήστε επάνω στην εικόνα

https://2.bp.blogspot.com/-Tf7DS_GdpHI/VtRFnOM8_RI/AAAAAAAAPu8/s1WnjJklQfM/s320/IMG_20160226_112432.jpg

Θα γίνω μάγειρας παιδιά κι ότι μαγειρεύω θα το τρώω με χαρά!!!

Η μαγειρική είναι μια από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών στο σχολείο. Στο νηπιαγωγείο μας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και στα πλαίσια διάφορων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ασχολούμαστε με διάφορες συνταγές μαγειρικής. Αρέσει πολύ στα παιδιά, προσφέρει χαρά και διασκέδαση γι αυτό και το ζητούν συχνά τα Απίθανα Νηπιάκια μας. Συνάμα προωθεί τη συνεργασία, τη δημιουργική σκέψη των παιδιών, δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν κινητικές δεξιότητες και ικανότητες και συνδέεται με τα γνωστικά αντικείμενα, τη γλώσσα, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες.
Έτσι, καθώς ο χώρος του νηπιαγωγείου μας προσφέρεται, μιας και διαθέτει κουζίνα μέσα στην τάξη, σκεφτήκαμε να καθιερώσουμε ως μέρα μαγειρικής την πρώτη και την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα από τώρα και μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Την πρώτη Παρασκευή θα μαγειρεύουμε πρωινό και την τελευταία Παρασκευή μεσημεριανό.
Για περισσότερα πατήστε επάνω στην εικόνα

https://4.bp.blogspot.com/-8W9bOYFzoLY/VrSxHvsu1NI/AAAAAAAAN7w/qFqn1PVA14I/s320/12595937_227380870934280_1437839527_n.jpg

Καινοτόμο Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ
«ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΓΕΙΑ… ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΧΑΝΟΦΡΟΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ»

Επιλέξαμε το θέμα αυτό…

Αρχικά, από το γεγονός ότι ήταν «Παγκόσμια Βδομάδα Μητρικού Θηλασμού»  και καθώς μιλούσαμε για την οικογένεια διαπιστώσαμε ότι ένα από τα νήπιά μας  είχε αποκτήσει πρόσφατα  αδερφάκι.

Αυτό μας έδωσε το ερέθισμα να ασχοληθούμε και να προσεγγίσουμε το θέμα από τη διάσταση της υγιεινής διατροφής, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν τις τροφές που προάγουν την υγεία τους και να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Υπεύθυνος του προγράμματος: Μπάρμπα Στεργιανή

Εκπαιδευτικοί που συνεργάστηκαν: Μπέτου Σταυρούλα Παπαδοπούλου Παρθένα Καρβούνη Κλεοπάτρα Άννα

Τμήματα που συμμετείχαν: Κλασικό &  Ολοήμερο

Αριθμός νηπίων: Σαράντα (40)

Διάρκεια Προγράμματος: Πέντε (5) μήνες

Γιορτή λήξης Καινοτόμου Προγράμματος Αγωγής Υγείας

Από το πρωί οι ετοιμασίες έχουν αρχίσει με τις κυρίες να βάζουν τις τελευταίες πινελιές στην αίθουσα που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση και με τα «Απίθανα Νηπιάκια» να δημιουργούν φρουτοεδέσματα & λαχανοεδέσματα για τους καλεσμένους μας. Τη σκυτάλη παίρνουν οι μανούλες μας και οι γιαγιάδες μας και στήνουν τον μπουφέ μας, ένας μπουφές θρεπτικός γεμάτος όμορφα χρώματα, φανταστικές γεύσεις και απίθανες μυρωδιές.

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Free slideshow made with Smilebox

Η ώρα της εκδήλωσης έφτασε και τα Φρουτολαχανοπαιδάκια μας άρχισαν να καταφθάνουν με τη χαρά ζωγραφισμένη στα προσωπάκια τους!!! Ενώ τα Φρουτολαχανοπαιδάκια μας ετοιμάζονται μέσα στην αίθουσα γίνεται παρουσίαση του προγράμματος  στους καλεσμένους.

Όλα έτοιμα και η παράσταση μας αρχίζει…

Σ’ ένα μανάβικο μια φορά, ζούσαν φρούτα και λαχανικά

και περνούσανε ωραία, κάνανε τρελή παρέα.

 Ώσπου μια μέρα όλα μαζί, κάνανε συγκέντρωση

κι ευθύς αποφασίσανε, να κάνουνε παρέλαση….

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
A free digital slideshow by Smilebox

Πολλά πολλά πολλά… ΜΠΡΑΒΟ στα παιδιά μας, τα «Απίθανα Νηπιάκια» μας για τη συμμετοχή τους στο Καινοτόμο Πρόγραμμα: «Για να έχουμε ΥΓΕΙΑ… κάνουμε ΛΑΧΑΝΟΦΡΟΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ» από τον Οκτώβριο του 2014 έως και το Μάρτιο του 2015!!! Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους καλεσμένους μας: την κυρία Κεχαγιά Εμμανουηλία, Επιμελήτρια Β Παθολογίας ΓΝ Γιαννιτσών, τον κύριο Καρυπίδη Νίκο Οδοντίατρο της πόλης των Γιαννιτσών, τη «Νεράιδα Χρυσαφένια» την κυρία Χρύσα Σαρή, Διατροφολόγο της πόλης μας, την κυρία Ελένη Δουμαλά, Ενδοκρινολόγο της πόλης μας, την κυρία Σταματίνα Κούκου Γυμνάστρια του 1ου Δημοτικού σχολείου Γιαννιτσών. Τη Βιομηχανία Κατεψυγμένω Φρούτων & Λαχανικών Alterra  για τη φιλοξενία τους στις εγκαταστάσεις τους. Την κυρία Καραγιώργου Ελένη από το Οπωροπαντοπωλείο Ιατρού Μάγγου 9 για τη παραχώρηση των φρούτων & των λαχανικών την ημέρα της εκδήλωσης. Τις μανούλες & τις γιαγιάδες για την πολύτιμη βοήθειά τους στο στήσιμο του μπουφέ την ημέρα της εκδήλωσης. Το σύλλογο γονέων & κηδεμόνων που ήταν πάντα δίπλα μας, αρωγός και στυλοβάτης σ’ αυτό το ταξίδι και τον κάθε γονιό ξεχωριστά για όλα όσα πρόσφεραν και προσφέρουν καθημερινά στις δράσεις του σχολείου μας.

 

Μαρμελάδα ροδάκινο με καστανή ζάχαρη!!!

Τα ροδάκινα που μας πρόσφερε η Βιομηχανία Κατεψυγμένων Φρούτων και Λαχανικών Alterra S.A ήταν πολλά… φάγαμε πήραμε και στο σπίτι να δώσουμε στο μαμά και στο μπαμπά και σκεφτήκαμε τι θα μπορούσαμε να τα κάνουμε τα υπόλοιπα. Τα παιδιά μας πρότειναν να τα κάνουμε μαρμελάδα… φέραμε τα υλικά πήγαμε στην κουζίνα φορέσαμε τα σκουφάκια που μας έδωσαν από τη Βιομηχανία και πιάσαμε δουλειά… κάναμε την πιο γευστική, την πιο μυρωδάτη, την πιο νόστιμη μαρμελάδα!!! Γιατί είναι η δική μας μαρμελάδα φτιαγμένη από τα χρυσά μας τα χεράκια!!!

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
This free slideshow design created with Smilebox

Επίσκεψη στη Βιομηχανία Κατεψυγμένων Φρούτων & Λαχανικών ALTERRA

Στα πλαίσια του Καινοτόμου Προγράμματος στην Αγωγή Υγείας με τίτλο: «Για να έχουμε ΥΓΕΙΑ… κάνουμε ΛΑΧΑΝΟΦΡΟΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ» σήμερα επισκεφτήκαμε τη Βιομηχανία Κατεψυγμένων Φρούτων & Λαχανικών ALTERRA. Μέρες τη περιμέναμε αυτή την επίσκεψη καθώς  είναι η πρώτη που κάνουμε  φέτος με λεωφορείο και μάλιστα σε ένα χώρο που σχετίζεται με τη διατροφή μας και που θα μας προσφέρει μια εμπειρία ξεχωριστή… Ο ενθουσιασμός και η χαρά ζωγραφισμένα στο πρόσωπό μας… Η κυρία Βέφα Ρουσοπούλου και οι κύριοι Κώστας Μόσχου & Χάρης Σελίδης μας υποδέχτηκαν με χαμόγελα στο χώρο υποδοχής της Βιομηχανίας. Η κυρία Βέφα Ρουσοπούλου αφού μας καλωσόρισε, μας έκανε  μια εξαιρετική βιωματική παρουσίαση  με παιγνιώδη τρόπο:  «Αναγνώρισε ποιο φρούτο ή λαχανικό βλέπεις στην εικόνα» στην οποία τα «Απίθανα Νηπιάκια» μας συμμετείχαν με πολύ χαρά.

  

Τη σκυτάλη πήραν ο κύριος  Κώστας Μόσχου & Χάρης Σελίδης όπου μέσα από το video » Από την καλλιέργεια μέχρι το πιάτο σας» έδειξαν στα παιδιά το τρόπο με τον οποίο  τα λαχανικά  από το χωράφι  φτάνουν στη Βιομηχανία ALTERRA και από κει στα σπίτια μας για να τα μαγειρέψουμε και να τα φάμε. 

Στη συνέχεια μας ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις τους, στις μηχανές και στην κατάψυξη. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε, να αγγίξουμε, να μυρίσουμε και να γευτούμε φρούτα (κεράσια & ροδάκινα) και λαχανικά (αρακά). Επιστροφή στο χώρο υποδοχής όπου μας περίμενε ένας πλούσιος μπουφές με ζεστό καφέ για τους γονείς και τις δασκάλες και χυμούς με κουλουράκια για τα παιδιά μας. Προτού αναχωρήσουμε για το σχολείο μας πρόσφεραν για να  πάρουμε μαζί μας φρούτα  και λαχανικά  κι εμείς με τη σειρά μας τους προσφέραμε το δικό μας δωράκι τον πίνακα ζωγραφικής που είχαμε φτιάξει με στάμπες από φρούτα & λαχανικά.

Η  εμπειρία αυτή θα μας μείνει αξέχαστη!!! Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τη Βιομηχανία ALTERRA, την κυρία Βέφα Ρουσοπούλου και τους  κυρίους  Κώστα Μόσχου & Χάρη Σελίδη για την φιλοξενία, την  υπέροχη ξενάγηση και  την υπομονή τους.

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Personalize a free digital slideshow

Πίνακας ζωγραφικής με στάμπες φρούτων & λαχανικών

Για αύριο Παρασκευή 27 Μαρτίου και στα πλαίσια του Καινοτόμου Προγράμματος στην Αγωγή Υγείας με τίτλο: «Για να έχουμε ΥΓΕΙΑ… κάνουμε ΛΑΧΑΝΟΦΡΟΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ» έχουμε προγραμματίσει διδακτική επίσκεψη στη Βιομηχανία Κατεψυγμένων Φρούτων & Λαχανικών ALTERRΑ. Τα «Απίθανα Νηπιάκια» μας ετοίμασαν το δώρο που θα τους προσφέρουμε ως δείγμα ευχαρίστησής μας που δέχτηκαν να μας φιλοξενήσουν και να μας ξεναγήσουν στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας. Φτιάξαμε με πολύ μεράκι και χαρά έναν πίνακα ζωγραφικής με στάμπες από φρούτα και λαχανικά. ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ!!!

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Free photo slideshow customized with Smilebox

«Μάγειρας Τσελεμεντές θα γίνω κι ότι μαγειρεύω θα το δίνω στα παιδιά…»

Τα «Απίθανα Νηπιάκια» Μαγειρεύουν Μεσογειακά… Μαγειρεύουν Σαρακοστιανά και μας κάνουν το τραπέζι!!!

Όλα τα Ζαρζαβατικούλια στο τραπέζι…  οι μικροί μας μάγειρες έτοιμοι να μας φτιάξουν με τα χεράκια τους ένα πεντανόστιμο Μπριάν… όμορφα χρώματα, μυρωδιές,  γεύσεις και πολλή πολλή αγάπη…

116_9394

116_9399

Μυρίσαμε, γευτήκαμε, ανακατέψαμε… όλα τα υλικά στο ταψί… αγνό παρθένο ελαιολαδάκι, λαχανοζουμάκι, και πολλή πολλή αγάπη… λίγη μαγική νεραϊδολαχανόσκονη από πάνω και έτοιμο για ψήσιμο… Και καθώς περιμέναμε να ψηθεί το φαγητό μας, τραγουδήσαμε, γράψαμε τη συνταγή για να την πάρουμε σπίτι να τη δείξουμε στη μαμά…

116_9520

Το φαγητό μας ψήθηκε, το τραπέζι στρώθηκε και πήραμε τις θέσεις μας για να γευτούμε το πεντανόστιμο Μπριάμ… Τα πιάτα μας άδειασαν κι οι μικροί μας μάγειρες πριν φύγουν για το σπίτι ήθελαν να δείξουμε στις μανούλες μας και στους μπαμπάδες μας πως περάσαμε γι αυτό τους καλέσαμε μέσα στην τάξη, τους  χορέψαμε αλλά και τους δείξαμε και τα πιάτα μας: «Μαμά, μπαμπά κοίτα; το έφαγα όλο… θα μαγειρέψουμε και στο σπίτι μαζί; «

116_9474

116_9590

116_9562

116_9593

 Ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Picture slideshow generated with Smilebox

«Από μικρό μικρό σποράκι… φυτό με ωραίο αρωματάκι»

Συνεχίζοντας το καινοτόμο πρόγραμμα στην Αγωγή Υγείας με θέμα: «Για να έχουμε ΥΓΕΙΑ… κάνουμε ΛΑΧΑΝΟΦΡΟΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ» σήμερα φυτέψαμε τα δικά μας λαχανικά. Όλα είναι νόστιμα αλλά όταν είναι από τον κήπο μας, από τα δικά μας χεράκια είναι πέντανοστιμα και υγιεινά.

 Το παραμύθι της ημέρας…  «Η Τουλιπίτσα» της Ζωρζ Σαρή Πατήστε επάνω στην εικόνα για να διαβάσετε το παραμύθι

 «Στα κατάβαθα της γης, ζούσε μονάχη η Τουλιπίτσα. Μάταια ο Ήλιος και η Βροχή προσπαθούν να την πείσουν να βγάλει το κεφάλι της να αντικρίσει τον ουρανό…».

http://www.e-shop.gr/images/BKS/BKS.0171609.jpg

Τι χρειάζεται ένα σποράκι για να γίνει φυτό; Σηκώσαμε ψηλά τα μανίκια μας και πιάσαμε δουλειά Πήραμε σπόρους, χώμα, γλάστρες, φτυαράκια και νερό… παίξαμε με το χώμα…  με τα χεράκια μας το κάναμε αφράτο… γεμίσαμε τις γλάστρες μας… βάλαμε τα σποράκια μας μέσα… τα ποτίσαμε… και τώρα φροντίδα, αγάπη και υπομονή!!! Περιμένουμε να βγουν τα φυτά μας.

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Picture slideshow made with Smilebox

Ετοιμάσαμε τις στολές μας και παίξαμε το παραμύθι της Τουλιπίτσας

Τέλος ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας!!!

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
This free photo slideshow made with Smilebox

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων