ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Ιαν 202229

Στα πλαίσια της νέας θεματικής «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» που ξεκίνησε φέτος να εφαρμόζεται στα σχολεία, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις δράσεις του Νηπιαγωγείου μας.

Έπειτα από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, το πρόγραμμα που ακολουθούμε είναι κοινό και για τα δύο τμήματα με μικρές παραλλαγές.

Όπως αναφέραμε στην ενημέρωσή μας, οι Θεματικοί Κύκλοι είναι 4 και προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης.

 

Ο πρώτος θεματικός κύκλος που επιλέξαμε και που αφορά το διάστημα

Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2021 είναι:

ΕΥ ΖΗΝ – ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Θεματική Ενότητα:

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υποενότητες:

  1. Τα φρούτα του Φθινοπώρου
  2. Από το σιτάρι στο ψωμί (το σποράκι μεγαλώνει)
  3. Η ελιά και το λάδι
  4. Στοματική Υγιεινή
  5. Ομάδες τροφών και Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής
  6. Το ταξίδι της τροφής

Στόχοι του Προγράμματος:

  • Να γνωρίσουν βασικές πρώτες ύλες της μεσογειακής διατροφής και τα παράγωγά τους (σταφύλι-κρασί, σιτάρι-αλεύρι-ψωμί, ελιά-λάδι).
  • Να γνωρίσουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και πως αυτά προάγουν την υγεία μας.
  • Να αντιληφθούν ότι η υγεία μας εξαρτάται άμεσα από τη διατροφή μας και να αποκτήσουν κριτήρια επιλογής υγιεινής διατροφής.
  • Να κατατάσσουν, να ταξινομούν και να ομαδοποιούν τις τροφές σύμφωνα με την Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής.
  • Να κατανοήσουν την αναγκαιότητα προσωπικής υγιεινής.
  • Να γνωρίσουν το ταξίδι της τροφής και να καταλάβουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Να μάθουν να ξεχωρίζουν τις υγιεινές από τις βλαβερές τροφές και να αποφεύγουν τα πολλά γλυκά αντικαθιστώντας τα με φρούτα, λαχανικά και υγιεινά σνακ.
  • Να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα όλων των γευμάτων της ημέρας.
  • Να φροντίζουν τη στοματική τους υγιεινή.

Τα 2 εκπαιδευτικά προγράμματα, που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή «Από το σιτάρι…στο ψωμί» και «Η σοκολάτα», ήταν άμεσα συνυφασμένα με την ενότητα «Διατροφή». Παρόλο που λόγω covid έχουμε αρκετούς περιορισμούς, ωστόσο προσπαθήσαμε να εντάξουμε και αντίστοιχα προγράμματα, ώστε να είναι ολοκληρωμένη και όσο το δυνατόν πιο πολύπλευρη και βιωματική η διαδικασία.

 

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να αναφέρουμε, ότι μέσα από τις παραπάνω ενότητες, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με γνωστικά αντικείμενα, όπως:

Γλώσσα:

Φωνολογική ενημερότητα, γραφή, σύνθετες λέξεις, παράγωγα και οικογένειες λέξεων, συνώνυμες και αντίθετες έννοιες, εμπλουτισμός λεξιλογίου, προαγωγή προφορικού λόγου, επιχειρηματολογία, αναδυόμενος εγγραμματισμός, αφήγηση, αναδιήγηση κ.α.

Μαθηματικά:

Αρίθμηση, γραφή αριθμών, μέτρηση, χωροχρονικές έννοιες, μοτίβα, μεγέθη, σχήματα, σειροθέτηση, ταξινόμηση, κατηγοριοποίηση, σύγκριση, συμμετρία κ.α.

Ιστορία:

Μυθολογία και γνωριμία με τους θεούς του Ολύμπου, τα σύμβολά τους και τους μύθους που τους αφορούν. Επίσης μεθόδους και εργαλεία των περασμένων χρόνων και της παλιάς εποχής και σύγκριση με τα σημερινά.

Φυσικές Επιστήμες:

Φυσικά φαινόμενα, καιρός, εναλλαγή εποχών, πειράματα, φωτοσύνθεση, διαλυτότητα, πυκνότητα, καταγραφή, παρατήρηση.

Μελέτη Περιβάλλοντος:

Ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον, αειφόρος ανάπτυξη, σπορά, οικολογικό αποτύπωμα τροφών.

Εικαστικά και Δημιουργία:

Γνωριμία με ζωγράφους και έργα τέχνης, κατασκευές και διαχείριση πολλών και διαφορετικών υλικών, ελεύθερη δημιουργία και έκφραση, αγγειοπλαστική, τεχνοτροπίες.

Μουσική:

Από το πρώτο λεπτό…και όλη μέρα!!!

 

Μέσα από τα παραπάνω θελήσαμε να ενθαρρύνουμε και να ενισχύσουμε την κριτική σκέψη, την επικοινωνία και συνεργασία, την ομαδοσυνεργατική μάθηση, τις κοινωνικές δεξιότητες και τη δημιουργικότητα, την υπευθυνότητα και τον προγραμματισμό. Επίσης προέκυψαν περιπτώσεις και προβληματισμοί, που χρειάστηκε να επιλυθούν χρησιμοποιώντας στρατηγική σκέψη, πρωτοβουλία αλλά και πλάγια σκέψη από τα ίδια τα παιδιά.

 

 

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με επιτυχία και δημιουργήθηκε για κάθε ένα παιδί ξεχωριστά ένας προσωπικός φάκελος με τα έργα τους. Ο φάκελος θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με τους υπόλοιπους θεματικούς κύκλους μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μέσα από τις ενότητες που θα προσεγγίζουμε, θα παρατηρούμε την πορεία, εξέλιξη και πρόοδο του παιδιού. Ο φάκελός του θα το ακολουθεί στη μετέπειτα μαθητική του σταδιοδρομία (Δημοτικό και Γυμνάσιο).

 

 

 

 

 

από κάτω από: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

17ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΤΟ 17ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝΟΣ 10 ΚΑΙ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ 19ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ.ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΕΓΑΖΟΤΑΝ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ GREEN HILL.

Χάρτης και πλήρη στοιχεία του σχολείου



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων