Ο κύκλος του νερού στην τάξη μας.

Στην τάξη μας δουλέψαμε το θέμα «Κύκλος του νερού».

Συζητήσαμε από πού έρχεται το νερό, πού πηγαίνει και γιατί είναι τόσο σημαντικό για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς.

Μάθαμε ότι:

  • Το νερό ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό όταν ζεσταίνεται από τον ήλιο (εξάτμιση).
  • Σχηματίζει συννεφάκια.
  • Όταν τα σύννεφα γεμίσουν, το νερό πέφτει πάλι στη γη σαν βροχή, χιόνι ή χαλάζι.
  • Το νερό πέφτει σε λίμνες, ποτάμια, θάλασσες αλλά και στο έδαφος, ποτίζοντας τα φυτά.

Έτσι φτιάχνεται ένας κύκλος που δεν σταματά ποτέ!

Κάναμε και δραστηριότητες:

ζωγραφίσαμε τον κύκλο του νερού, φτιάξαμε κατασκευές και παίξαμε παιχνίδια όπου βάλαμε τις εικόνες στη σωστή σειρά.

“Συζητήσαμε και βάλαμε στην σωστή σειρά τις εικόνες”

thumbnail image7 1 thumbnail image8

” Το νερό ταξιδεύει : απο τη θάλασσα στα σύννεφα και πάλι πίσω”

thumbnail image2 5 thumbnail image1 5

” Παίξαμε παίχνιδια και γίναμε εμείς : σταγόνες , ήλιος , αέρας κλπ.”

thumbnail image1 2 1 thumbnail image0 4 thumbnail image2 1 2

” Είδαμε ένα πείραμα : τι αντίδραση έχουν κάποια υλικά που τα τοποθετούμε στο νέρο ”

thumbnail image4 5 thumbnail image6 2

 

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, μιλήσαμε στην τάξη για τα ζώα, τις ανάγκες τους και το πόσο σημαντικό είναι να τα φροντίζουμε και να τα αγαπάμε.

Τα παιδιά έφτιαξαν μια όμορφη κατασκευή για τα ζώα, χρησιμοποιώντας χαρτόνια, χρώματα και πολλή φαντασία. Στη συνέχεια, συζητήσαμε τι θα θέλαμε να ζητήσουμε από την πόλη μας για τα αδέσποτα και τα ζώα γενικά.

Όλοι μαζί γράψαμε γράμματα, με λόγια απλά αλλά γεμάτα αγάπη:

ζητήσαμε περισσότερη φροντίδα για τα αδέσποτα, καθαρούς χώρους για τα ζώα, νερό και τροφή, αλλά και σεβασμό από τους ανθρώπους.

Έπειτα, επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο και παραδώσαμε τα γράμματά μας στον Δήμαρχο. Τα παιδιά ένιωσαν πως η φωνή τους ακούγεται και ότι μπορούν να βοηθήσουν τα ζώα της πόλης τους.

Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία:

μάθαμε ότι ακόμα και οι μικροί μαθητές μπορούν να γίνουν μεγάλοι υπερασπιστές των ζώων! 🐶🐱

 

” Συζητήσαμε και μάθαμε τον σωστό τρόπο συμπεριφοράς προς τα ζώα”

thumbnail image1 4. thumbnail image3 4

”  Τα ζώα έγιναν έμπνευση για την κατασκευή μας”

thumbnail image2 4

 

” Μικρές φωνές , μεγάλα μηνύματα για τα ζώα”

thumbnail image0 3 1

” Παραδίδουμε τα γράμματα στον δήμαρχο”

thumbnail image4 4

“Έτοιμο και το πανό μας!”

IMG 0581 IMG 0579 IMG 0569IMG 0906 IMG 0576

 

“Η επίσκεψή μας στο Δημαρχείο”

IMG 0619 IMG 0616 IMG 0617 IMG 0615

Φθινόπωρο στην τάξη μας.

Στην τάξη μας γνωρίσαμε το φθινόπωρο με έναν πολύ όμορφο και διασκεδαστικό τρόπο!

Αρχικά, παρατηρήσαμε τα φύλλα. Είδαμε ότι πολλά δέντρα το φθινόπωρο αλλάζουν χρώμα. Τα φύλλα γίνονται κίτρινα, πορτοκαλί, καφέ και κόκκινα και σιγά σιγά πέφτουν κάτω. Τα πιάσαμε, τα μυρίσαμε, τα αγγίξαμε και μιλήσαμε για τις αλλαγές στη φύση αυτή την εποχή.

Στη συνέχεια, φτιάξαμε “φύλλο-φατσούλες”. Κολλήσαμε μάτια, μύτες και στόματα πάνω στα φύλλα και τα μετατρέψαμε σε αστείες φατσούλες. Κάθε παιδί έδωσε στο φύλλο του τη δική του προσωπικότητα: άλλα φύλλα ήταν χαρούμενα, άλλα ντροπαλά, άλλα έκπληκτα!

Μιλήσαμε επίσης για τα φρούτα του φθινοπώρου. Γνωρίσαμε μήλα, αχλάδια, σταφύλια, ρόδια και άλλα φθινοπωρινά φρούτα. Συζητήσαμε πόσο υγιεινά είναι και γιατί κάνουν καλό στο σώμα μας.

Στο τέλος, όλοι μαζί φτιάξαμε φρουτοσαλάτα. Κόψαμε τα φρούτα σε κομματάκια, τα βάλαμε σε ένα μεγάλο μπολ, τα ανακατέψαμε και τα απολαύσαμε! Ήταν νόστιμη, δροσερή και γεμάτη βιταμίνες.

“Τα φύλλα αλλάζουν , η φύση ετοιμάζεται για τον χειμώνα”

thumbnail image2 3 thumbnail image3 3

 

” Τα φύλλα μας…απέκτησαν φατσούλες”

thumbnail image5 4.   thumbnail image4 1 1

 

“Γνωρίζουμε τα φρούτα του φθινοπώρου ”

thumbnail image1 1 2. thumbnail image3 1 1

thumbnail image2 1 1

 

“Χρώματα , αρώματα και βιταμίνες στο μπολ μας”

thumbnail image0 2 1

 

“Βρίσκω το ζευγάρι του φθινοπώρου”

thumbnail image1 3. thumbnail image0 3

 

 

Παιχνίδια για δυνατά δαχτυλάκια..

Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, τα παιδιά διασκεδάζουν, δημιουργούν και ταυτόχρονα δυναμώνουν τα δάχτυλά τους και βελτιώνουν τον συντονισμό τους.

Κόβω με το ψαλίδι…

thumbnail image1 2thumbnail image0 1

Στολίζω τα σχήματα με πολύχρωμα χαρτάκια.

 

thumbnail image1 1 1 thumbnail image2 1

Ζωγραφίζω και παίζω με αφρό.

thumbnail image2 2 thumbnail image3 2.

Ξεχωρίζω τις φακές και τα φασόλια.

thumbnail image4 2thumbnail image5 1thumbnail image5 3

Βγάζω την χαρτοταινία από τα τουβλάκια.

 

thumbnail image6 1thumbnail image5 2

“ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ.”

Τρία βιβλία -Τρία μαθήματα ζωής!
Όταν μαθαίνω για τα όρια του σώματός μου και των αξιών μου. Όταν μου επιτρέπεται να κάνω λάθη και να τα αναγνωρίζω. Όταν ακούω ότι “ακόμη” δεν μπορώ να κάνω κάτι, ζητάω την βοήθεια, προσπαθώ και σύντομα θα τα καταφέρω.

 

geti lathos oria

28η Οκτωβρίου- Η γιορτή μας!

IMG 0927 B86A6DCB 4A1A 49F3 8FDF 2EE47B9A9E93 IMG 0925 IMG 0926

Οι μαθητές του σχολείου μας τίμησαν με περηφάνια την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και παρέλασαν με υπευθυνότητα και ενθουσιασμό. Στην εορταστική εκδήλωση παρουσίασαν τραγούδια και ποιήματα που ανέδειξαν το μήνυμα της ημέρας. Με το κέφι και την προσπάθειά τους μας θύμισαν αξίες όπως η ενότητα και η ελευθερία. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για αυτή την όμορφη γιορτή!

“Δραστηριότητες για την 28η Οκτωβρίου στο νηπιαγωγείο μας”

thumbnail image0thumbnail image2thumbnail image1

Δραστηριότητα με πλαστελίνη..Μιλήσαμε με τα παιδία για την λέξη “ΟΧΙ” και για το τι συμβολίζει.

thumbnail image3thumbnail image4thumbnail image5

Παιχνίδι με σημαίες…. Βρίσκω το ζευγάρι…

 

thumbnail image6thumbnail image7

Μικροί εξερευνητές χωρών: αντιστοιχίζουμε σημαίες και ονόματα…

Το παιδί με το περιστέρι!

IMG 0452  IMG 0465IMG 0472

IMG 0476

Με αφορμή την εορτή της 28ης Οκτωβρίου, η οποία πλησιάζει, μιλήσαμε στα παιδιά για τις βασικές διαφορές της ειρήνης και του πολέμου. Έπειτα, παρουσιάσαμε στα παιδιά τον διάσημο πίνακα: «Το παιδί με το περιστέρι» του Πάμπλο Πικάσο. Μέσα από το έργο μιλήσαμε για την ειρήνη και την ελπίδα. Τα παιδιά ζωγράφισαν δικές τους εικόνες εμπνευσμένες από τον πίνακα. Με τα χρώματά τους έδιωξαν τις σκιές του πολέμου και κάθε δημιουργία τους έγινε μήνυμα ειρήνης και αγάπης.

IMG 0372 IMG 0363IMG 0351IMG 0379

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν βασικές λέξεις και έννοιες οι οποίες πλαισιώνουν τις ιστορικές γνώσεις των μικρών μας μαθητών!

IMG 0273

Σχεδόν έτοιμα και τα σημαιάκια μας!!

IMG 0248

Πάντοτε βρίσκουμε ευκαιρίες να διακρίνουμε ομοιότητες και να συγκρίνουμε αριθμούς!

IMG 0329IMG 0375
IMG 0226

Οι χειροτεχνίες μας στολίζουν τους τοίχους που φωνάζουν! ” ΌΧΙ!!”

IMG 0393IMG 0398IMG 0412

Οι μικροί μας μαθητές γράφουν:” ΌΧΙ”, “ΑΈΡΑ” και “ΕΙΡΉΝΗ”!

IMG 0373IMG 0371

Μία υπέροχη έκπληξη μας περίμενε, σε ένα βιβλίο που αξίζει κανείς να διαβάσει με τα μάτια της ψυχής!

 

 

Από το σιτάρι στο ψωμί!

Η τάξη μας, στο ολοήμερο τμήμα, ασχολήθηκε με τη δημιουργία ψωμιού, μαθαίνοντας πρώτα για το σιτάρι και τον πολύτιμο σπόρο του. Παρακολουθήσαμε όλα τα στάδια παραγωγής, από τη σπορά και το θέρισμα μέχρι το άλεσμα του αλευριού. Στη συνέχεια ζυμώσαμε το δικό μας ψωμί, ανακαλύπτοντας πόσος κόπος και φροντίδα κρύβονται σε κάθε φρατζόλα. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό και συνεργάστηκαν σε κάθε βήμα.



Λήψη αρχείου

IMG 1261 IMG 1260 IMG 1259IMG 1263IMG 1262

Μάθαμε για τον κύκλο του νερού, την εξάτμιση και τη συμπύκνωση

IMG 0234IMG 0237IMG 0241IMG 0243

Το νερό έχει πολλά ονόματα και μας μαθαίνει επιστήμη! 💦 Το λέμε νερό, αλλά και ύδωρ, ενώ οι επιστήμονες το ξέρουν ως H₂O. Μάθαμε πως χωρίς αυτό δεν ζει κανείς — ούτε άνθρωπος, ούτε φυτό! 🌿 Παίζοντας με τις λέξεις, γνωρίσαμε τον μαγικό κόσμο του νερού!

 

IMG 0321IMG 0326

Το νερό ταξιδεύει συνέχεια — ανεβαίνει, γίνεται σύννεφο και ξαναπέφτει βροχή! ☁️💧 Ένας κύκλος μαγικός που ποτέ δεν σταματά! 🔄 Μάθαμε πώς ο ήλιος, τα σύννεφα και η γη συνεργάζονται, ☀️🌍 και παίξαμε «το ταξίδι του νερού» με γέλια και φαντασία! 💦✨

IMG 0315 1IMG 0297IMG 0304 1IMG 0306

Με το μπρίκι μας ζεστάναμε νερό και είδαμε τον ατμό να ανεβαίνει! ♨️ Το νερό «εξαφανίστηκε» αλλά δεν χάθηκε — έγινε ατμός! ☁️ Μάθαμε πως αυτό λέγεται εξάτμιση και είναι μέρος του κύκλου του νερού. 🔄 Παρατηρήσαμε, πειραματιστήκαμε και διασκεδάσαμε σαν μικροί επιστήμονες! 🧪✨Ο ατμός άγγιξε το κρύο αντικείμενο και… έγινε σταγόνα! 💧 Μάθαμε πως αυτό είναι η εξάτμιση και μετά η συμπύκνωση! 🔬 Παρατηρήσαμε τον κύκλο του νερού να ζωντανεύει μπροστά μας! 🌍✨