Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (6 Μαρτίου) το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης (Δ.Σ.Σ.Δ.) της Ερευνητικής Μονάδας Κοινωνικών Διακρίσεων, Έμφυλης Ταυτότητας και Εκφοβισμού στο Σχολείο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργάνωσε διά ζώσης διημερίδα στις 9-10 Μαρτίου 2023 στον χώρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών (Κτήριο Επιστημών Αγωγής) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η εκπαιδευτικός Μποτίνη Γεωργία συμμετείχε στην διημερίδα με εικαστικές και ψηφιακές δημιουργίες των μαθητών/τριών του σχολείου μας στέλνοντας το δικό μας μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού και της βίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα περιλάμβανε εισηγήσεις, βιωματικά εργαστήρια και θεατρικά, με την συμβολή εκπαιδευτικών και μαθητών όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Επίσης διοργανώθηκε έκθεση με έργα ζωγραφικής των μαθητών/τριών καθώς και ψηφιακό υλικό με δράσεις για την καταπολέμηση της βίας και του εκφοβισμού.
Όσοι/ες παρακολουθήσουν τη διημερίδα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για πρακτικές που εφαρμόζονται σε διάφορα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της βίας. Κάθε σχολείο που συμμετείχε πρότεινε τις δικές του μεθόδους που χρησιμοποιεί για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού. Όπως η εφαρμογή θεάτρου, τα προγράμματα φιλαναγνωσίας, τα Graffiti , η δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού, η σύνθεση τραγουδιών , τα καλλιγράμματα , η δημιουργική γραφή και πολλά άλλα. Επίσης παρουσιάστηκαν τεχνικές για την ψυχοσυναισθηματική ενδυνάμωση των μαθητών/τριών και στρατηγικές αντιμετώπισης της βίας σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του πανεπιστημίου διοργανώθηκαν βιωματικά εργαστήρια με ανάλογο θέμα.
Επίσης πολλά σχολεία μοιράστηκαν την εμπειρία τους κατά την εφαρμογή της σχολικής διαμεσολάβησης στο σχολείο τους, παρουσιάστηκαν προγράμματα καλλιέργειας κοινωνικών δεξιοτήτων , τεχνικές εκτόνωσης, χαλάρωσης, αντιμετώπισης βίας καθώς και παιδαγωγικές μεθόδους όπως η μέθοδος Freinet.
Επιστημονικά Υπεύθυνος:
Θεόδωρος Θάνος
Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών.