Ανακύκλωση μπαταριών

  Η μπαταρία ή ηλεκτρικός συσσωρευτής (ενίοτε και απλά συσσωρευτής) είναι η συσκευή η οποία αποθηκεύει  χημική ενέργεια και την αποδεσμεύει με τη μορφή ηλεκτρισμού. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ηλεκτροχημικές διατάξεις όπως η γαλβανική στήλη. Η ανάπτυξη των μπαταριών άρχισε με την κατασκευή της Βολταϊκής στήλης από τον Αλεσάνδρο Βόλτα. Εικάζεται όμως ότι κάποια αντικείμενα, που χρονολογούνται γύρω στο έτος 600 και είναι γνωστά ως μπαταρίες της Βαγδάτης είχαν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μικρής ποσότητας ηλεκτρισμού. πηγή : https://el.wikipedia.org

Κάθε μπαταρία έχει έναν «κύκλο ζωής». Ξεκινάει από το εργοστάσιο κατασκευής της και καταλήγει στον τελικό χρήστη.
Όταν η μπαταρία αδειάσει και την πετάξουμε στα σκουπίδια διακόπτουμε τον κύκλο ζωής της, χάνουμε πολύτιμες πρώτες ύλες και κατά συνέπεια ενέργεια, ενώ κάποια στοιχεία της μπορούν να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου.
Αντίθετα, αν ρίξουμε την άδεια μπαταρία στους κάδους συλλογής της  ο «κύκλος ζωής» της μπαταρίας συνεχίζεται, τα βασικά στοιχεία της ανακυκλώνονται για να καταλήξουν στην παραγωγή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων.
Στο σχολείο μας και φέτος κάνουμε ανακύκλωση μπαταριών.
Φέρτε λοιπόν τις άχρηστες μπαταρίες σας και ρίξτε τες στην ειδική στήλη περισυλλογής μπαταριών στην είσοδο του σχολείου!
https://www.youtube.com/watch?v=NYtjPT7cWXI&fbclid=IwAR1RgRpwtRSQfjEKDEiUD0PvI64o4G7YFQOhuEb6_MhW7gAe4OY4cstB65c&app=desktop