Ένα πρωϊνό με επιτραπέζια παιχνίδια

Σάββατο πρωί και στην αυλή του σχολείου μας αντηχούσαν ως αργά το μεσημέρι παιδικές φωνές. Πιστοί στο ραντεβού μας και οι Φίλοι Επιτραπέζιων Καλαμάτας, (Φ.Ε.Κ. ) ανάμεσά τους και δυο εκπαιδευτικοί, ο Χρήστος και ο Δημήτρης μαζί με τη Νάντια και τον Κώστα καθοδήγησαν τους μικρούς μας αλλά και τους γονείς τους ώστε όλοι μαζί να περάσουμε 3 δημιουργικές και ευχάριστες ώρες παίζοντας με τα επιτραπέζια που οι Φ. Ε. Κ. μας έφεραν. Εντυπωσιακή ήταν οι συμμετοχή των μαθητών του σχολείου μας αλλά και αρκετών ακόμα φίλων τους , μικρών και μεγάλων. 

Τα επιτραπέζια δεν έχουν ηλικία και υπόσχονται αμέτρητες στιγμές γέλιου, σκέψης και διασκέδασης με τους φίλους μας,  ή τα παιδιά μας… Σύμφωνα με ιστορικές πηγές τα επιτραπέζια παιχνίδια ήταν διαδεδομένα σε όλους τους πολιτισμούς από τα αρχαία χρόνια. Tα πρώτα παιχνίδια άρχισαν να τυπώνονται από τα μέσα του 1800 και αποτελούσαν έναν τρόπο εκπαίδευσης αλλά και ψυχαγωγίας. Η ιστορία των επιτραπέζιων παιχνιδιών λοιπόν, είναι τεράστια, όπως εξίσου μεγάλη είναι και η ποικιλία και τα είδη που υπάρχουν έτσι ώστε να καλύπτουν και να ταιριάζουν σε κάθε γούστο.

Γιατί να παίξει ένα παιδί επιτραπέζια?

Η τεράστια ποικιλία και η ιδιομορφία του κάθε παιχνιδιού θα σας ξαφνιάσουν ευχάριστα! Επιτραπέζιο παιχνίδι δεν είναι μόνο η γνωστή σε όλους μας Monopoly, το Scrabble, το Taboo, το Pictionary, το Risk ή το Stratego

………… πολύ σημαντικός λόγος είναι ότι αναπτύσσουν και εξελίσσουν τη δημιουργικότητα και οξύνουν τον τρόπο σκέψης μας αποδεδειγμένα.

………συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως η οργάνωση, η διαχείριση καταστάσεων, η μεθοδικότητα και η αντιληπτικότητα…

………. τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένα σημαντικό, εναλλακτικό και ενδιαφέρον εκπαιδευτικό εργαλείο. Ενισχύστε λοιπόν τις γνώσεις σας, γνωρίστε νέους όρους που θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο σας, κατανοήστε ένα ιστορικό γεγονός και μάθετε περισσότερα για τους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις κουλτούρες τους. Τα επιτραπέζια δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να μαθαίνουν καινούριες λέξεις με σωστή ορθογραφία και να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους. Τέτοια επιτραπέζια είναι το: Σκραμπλ,όνομα-ζώο-φυτό-πράγμα, κρεμάλα, πυργόλεξο, taboo,trivial pursuit.Επιπλέον μπορούμε να φτιάξουμε αυτοσχέδια επιτραπέζια με βασικούς κανόνες ορθογραφίας. Τα επιτραπέζια εισάγουν μαθηματικές έννοιες καθώς χρειάζεται να αναγνωρίζεις αριθμούς (πχ:πετώντας το ζάρι), να ανεβαίνεις και να κατεβαίνεις στο ταμπλό. Εισάγουν έννοιες πρόσθεσης και αφαίρεσης. Τα πιο κλασσικά επιτραπέζια που ενισχύουν τις μαθηματικές δεξιότητες είναι:Το σκορ 4, μικρές αγορές,domino,monopoly το φιδάκι και ο γκρινιάρης. Επιπλέον μπορούμε να φτιάξουμε αυτοσχέδια επιτραπέζιας προπαίδειας για εκμάθηση και εξάσκηση.

…….. τα περισσότερα επιτραπέζια χρειάζονται τουλάχιστον δύο άτομα για να παιχτούν άρα βοηθούν στην κοινωνικότητα, την αλληλεπίδραση και την συνεργασία με τον/τους συμπαίκτες. Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται με συνομήλικους και με ενηλίκους. Επιπλέον, μαθαίνουν να χάνουν,να ακολουθούν κανόνες και να περιμένουν τη σειρά τους. Τέλος, πιστεύουν παραπάνω στον εαυτό τους καθώς λαμβάνουν αποφάσεις.

……είναι φθηνά! Ιδιαίτερα στη εποχή που ζούμε ο οικονομικός παράγοντας ως αναφορά την ψυχαγωγία μας είναι πολύ σημαντικός. Οπότε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που θα διασκεδάσει εσάς και την παρέα σας αρκετές φορές με πολύ χαμηλό κόστος είναι πολύ δελεαστικό.

…….. τα περισσότερα παιχνίδια είναι αρκετά εύκολα στην μεταφορά και έτσι μπορούμε να τα έχουμε μαζί μας στην βόλτα. Βάλτε ένα επιτραπέζιο στην τσάντα σας όταν πάτε για καφέ με τους φίλους σας ή στην επίσκεψη σε κάποιο συγγενικό σπίτι και δεν θα σας απογοητεύσει.

……. θα ξεκολλήσετε επιτέλους για λίγο από το PC. Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο χρόνο της ημέρας τον περνάμε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, της τηλεόρασης ή με το smart phone αγκαλιά! Κλείστε λοιπόν, τις ηλεκτρονικές σας συσκευές και περάστε την υπόλοιπη μέρα παίζοντας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και συζητώντας με συγγενείς ή φίλους.

…… κάντε κάτι μαζί με τα παιδιά σας! Το ξέρατε ότι υπάρχουν επιτραπέζια παιχνίδια ακόμη και από τον πρώτο χρόνο ηλικίας του παιδιού που θα σας φανούν αρκετά ενδιαφέρον και σε σας τους ίδιους? Μπορείτε λοιπόν, το Σάββατο το πρωί ή την Κυριακή το απόγευμα να συνδυάσετε το καφέ σας μαζί με το παιχνίδι του παιδιού σας. Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι όπως για παράδειγμα ο χώρος στη Μπουκαδούρα, στο πάρκο του λιμενικού, που κάθε Κυριακή φιλοξενούνται οι Φ.Ε.Κ. όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το καφέ σας κάνοντας κάτι μαζί με το μικρό σας αγγελούδι.

Ευχαριστούμε τους Φ. Ε. Κ. που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας καθώς και τους γονείς και τους μαθητές που αποφάσισαν να έρθουν να δοκιμάσουν έναν νέο τρόπο διασκέδασης αφήνοντας τις εύκολες λύσεις  που προσφέρει η χρήση του διαδικτύου.