Η Παναγία η Υπαπαντή

Στις 2 Φεβρουαρίου η Καλαμάτα γιόρτασε την πολιούχο της Υπαπαντή του Κυρίου και χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στον Μητροπολιτικό ιερό ναό για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Υπαπαντής, προστάτιδας και πολιούχου της πόλης μας Καλαμάτας, η οποία θαυματουργικώς έφτασε εδώ και από την στιγμή που βρέθηκε τοποθετήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό, στον θρόνο της, απ’ όπου εποπτεύει και προστατεύει την πόλη της Καλαμάτας. Στην λιτανεία της Άγιας εικόνας μαζί με πλήθος κόσμου συμμετείχε και αντιπροσωπεία του σχολείου μας.

Ποια όμως είναι η ιστορία της Παναγίας της Υπαπαντής; Η παράδοση λέει ότι κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας βρέθηκε σ’ έναν στάβλο, μετά από όραμα που είδε ένας σταβλίτης. Για την ακρίβεια στο σημεία που τώρα στέκει αγέρωχος ο Ιερός Ναός της Υπαπαντής, στην τουρκοκρατία υπήρχαν οι στάβλοι του Πασά της Καλαμάτας, το σπίτι του οποίου ήταν ακριβώς απέναντι, δίπλα από το σημείο , όπου σήμερα βρίσκεται η Μητροπολιτική κατοικία.

Ένας μικρός σταβλίτης κρυφοχριστιανός λοιπόν για τρεις μέρες έβλεπε στον ύπνο του μια νεαρή γυναίκα μαυροφορεμένη να περπατά μέσα στον στάβλο, να τον πλησιάζει και να του λέει να ακούσει αυτά που έχει να του πει το άλογο. Το πρωί που ξυπνούσε δεν καταλάβαινε τι σήμαινε το όνειρο. Μέχρι που την τρίτη μέρα παρατήρησε ότι το άλογο χτυπούσε το πόδι του επίμονα σε ένα σημείο. Ζήτησε λοιπόν άδεια από τον Πασά και μαζί με άλλους άνδρες έσκαψαν και ως εκ θαύματος εμφανίσθηκε η εικόνα της Παναγίας. Εικάζεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και ότι προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη και έφτασε εδώ μέσω θαλάσσης την εποχή της Εικονομαχίας.