Της όμορφης τη φορεσιά ραφτάδες τηνε ράβουνε, μοδίστρες τη στολίζουνε

 

Το νήμα των παραδοσιακών επαγγελμάτων και ασχολιών ξετυλίγεται φέτος  πλαίσια του  προγράμματος¨Παραδοσιακά επαγγέλματα¨που εκπονείται  στο σχολείο μας από τους μαθητές της Δ΄τάξης σε συνεργασία με τους μαθητές της Γ΄τάξης.
Η ομάδα αυτή τη φορά ασχολήθηκε  με το επάγγελμα του ράφτη και της μοδίστρας με απώτερο σκοπό να βρεθούν σ’ έναν κόσμο μακρινό και ξεχασμένο στο παρελθόν και να διαπιστώσουν ότι τα επαγγέλματα που ασκούσαν για αιώνες ολόκληρους οι Έλληνες, ακόμα κι αν έχουν σιγά -σιγά εκτοπιστεί, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της λαογραφικής ελληνικής κληρονομιάς και παράδοσης.

Αρχικά μελέτησαν την πορεία του ενδύματος από την αρχαιότητα ως σήμερα και στη συνέχεια ερεύνησαν τα επαγγέλματα που σχετίζοταν ανά τους αιώνες με το ρούχο. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ελληνική Παραδοσιακή φορεσιά, στους ραφτάδες και στις μοδίστρες που ασχολούνταν με τη δημιουργία της. Στη συνέχεια με τη βοήθεια της δασκάλας τους κατασκεύασαν και οι ίδιοι μικρές κούκλες τις οποίες έντυσαν με ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, ενόψη και της προσμονής της εθνικής Επετείου της επανάστασης του 1821.