Η προσαρμογή στο Νηπιαγωγείο

nipiagwgeio

Η ένταξη του παιδιού στο Νηπιαγωγείο  σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια καινούρια φάση ζωής όχι μόνο για το παιδί αλλά για όλη την οικογένεια. Μια νέα πραγματικότητα κατά την οποία το παιδί βγαίνει από το στενό και απόλυτα προστατευμένο οικογενειακό περιβάλλον και κάνει τα πρώτα του βήματα σε μια μικρογραφία της κοινωνίας όπως το νηπιαγωγείο. Σε αυτή τη νέα φάση δημιουργούνται έντονα συναισθήματα όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς, που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα και κυρίως να αποδεχτούν ότι το παιδί τους απομακρύνεται από το πολύ στενό οικογενειακό περιβάλλον και την άμεση φροντίδα τους.

Η προσαρμογή, λοιπόν, αφορά στο σύνολο των αντιδράσεων που αφομοιώνει ένα παιδί από το οικείο του οικογενειακό περιβάλλον και μεταφέρει στο άγνωστο και εντελώς νέο γι’ αυτό σχολικό περιβάλλον. Γι’ αυτό τον λόγο οι αντιδράσεις των παιδιών διαφέρουν και ενώ, για παράδειγμα, άλλα παιδιά προσαρμόζονται πολύ γρήγορα στο νέο περιβάλλον, άλλα δυσκολεύονται περισσότερο και έχουν εντονότερες αντιδράσεις.

Τι μπορείτε ως γονείς να κάνετε;

  • Είναι πολύ σημαντικό και οι ίδιοι οι γονείς να προετοιμαστείτε ψυχολογικά και να αποδεχτείτε τη νέα πραγματικότητα για να μπορέσετε να προετοιμάσετε με τη σειρά σας κατάλληλα το παιδί.
  • Μιλήστε με θετικές εικόνες για το νέο σχολικό περιβάλλον στο παιδί σας π.χ. θα κάνετε νέους φίλους, θα μάθετε πολλά νέα πράγματα κ.α. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατάλληλα παραμύθια με σχετικές απεικονίσεις για να εξοικειώσετε το παιδί με τη νέα  πραγματικότητα.
  • Η συναισθηματική κατάσταση των γονιών έχει τεράστια σημασία για την προσαρμογή του παιδιού. Έρευνες έχουν δείξει πως όταν οι γονείς καθρεπτίζουν δική τους έντονη συναισθηματική δυσκολία, φόβους, αμφιβολία, δισταγμό κ.λπ. το παιδί δυσκολεύεται περισσότερο να ενταχθεί και να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον. Ακόμη και αν δεν έχετε εκφράσει λεκτικά τις φοβίες σας, το παιδί σας έχει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες σας.
  • Βοηθάει πάρα πολύ οι γονείς να είναι σταθεροί και σίγουροι στο ότι γίνεται κάτι πολύ καλό και μη διαπραγματεύσιμο με τη μετάβαση του παιδιού στο νέο του σχολείο.
  • Το πρωινό ξύπνημα  πρέπει να γίνεται με ευχάριστη διάθεση και αρκετά έγκαιρα πριν από την αποχώρηση του παιδιού από το σπίτι, γιατί αποτρέπει το ξεκίνημα της μέρας με άγχος.
  • Είναι προτιμότερο οι γονείς να αποχαιρετούν γλυκά και με σιγουριά το παιδί και να μην παρατείνουν το χρόνο παραμονή τους γιατί αυτό δεν βοηθάει συναισθηματικά το παιδί τη στιγμή εκείνη.
  • Ακόμα και αν η όλη διαχείριση της ένταξης του παιδιού γίνει με τον καταλληλότερο τρόπο, είναι δυνατό να υπάρξουν δυσκολίες σχετικά με την προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον. Αυτές οι δυσκολίες δεν χρειάζεται να πανικοβάλουν τους γονείς, γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικές και αναμενόμενες, αφού εκφράζουν μια υγιή αντίδραση που είναι το άγχος αποχωρισμού.
  • Οι εκπαιδευτικοί είναι άρτια καταρτισμένοι επιστήμονες και μόνο αγάπη και ενθάρρυνση θα δώσουν στα παιδιά. Απλά εμπιστευτείτε τους και επιτρέψτε τους να ασκήσουν το λειτούργημα τους!

ΚΛ.Μ.

Αφήστε μια απάντηση