Συνέντευξη με την γιαγιά Μαρία

Μια μοναδική εμπειρία έζησαν οι μαθητές/τριες σήμερα το πρωί στο σχολείο. Οι μαθητές/τριες συνδέθηκαν μέσω της πλατφόρμας zoom με την γιαγιά Μαρία (γιαγιά του Αχιλλέα) και της πήραν συνέντευξη.

Οι ερωτήσεις και η προετοιμασία για την συνέντευξη έγινε μια ημέρα πριν, όπου ο/η κάθε/μια μαθητής/τρια σκέφτηκε τι θα ήθελε να ρωτήσει την γιαγιά Μαρία  σχετικά με τα έθιμα και τις δραστηριότητες που βίωνε η ίδια όταν ήταν μικρό παιδί την περίοδο του Δεκεμβρίου περιμένοντας τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Το κάθε παιδί πήρε την ερώτησή του σπίτι του για να την “μάθει” και να μπορεί να την πει με μεγαλύτερη άνεση. Η διαδικασία σχετίζεται με την έκθεση σε τρίτους πέρα από τους εμπλεκόμενους συμμαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς της τάξης. Μάλιστα ένας μαθητής δήλωσε στον μπαμπά του οτι δεν πρόκειται να ρωτήσει την γιαγιά Μαρία τίποτα καθώς δεν την γνωρίζει!

Στην σύνδεση εκτός από την προσκεκλημένη γιαγιά Μαρία, συνδέθηκε η κ. Κλεοπάτρα και ο Παναγιώτης, ο Κώστας και η Κωνσταντίνα. Από τα πρώτα λεπτά της σύνδεσης η γιαγιά Μαρία υπήρξε πολύ οικεία και προσιτή με τα παιδιά και όλο το αρχικό άγχος κάποιων στην έκθεση έφυγε μαγικά. Όλα τα παιδιά έκανα τις ερωτήσεις που προετοίμασαν στην γιαγιά Μαρία χωρίς ίχνος δισταγμού.

Οι πληροφορίες για τα “παλιά” χρόνια που μας έδωσε ήταν ποικίλες, ενώ απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας. Η γιαγιά Μαρία κατάγεται από την Β. Ελλάδα, ενώ έζησε κάποια χρόνια στην Γερμανία, οπότε οι πληροφορίες που μας έδωσε αφορούν τόσο έθιμα ελληνικά άλλων περιοχών, όσο και έθιμα μιας ξένης χώρας!

Μάλιστα η γιαγιά μοιράστηκε μαζί μας μια προσωπική ιστορία από την οποία προέκυψε το μότο της τάξης μας για αυτά τα Χριστούγεννα. Αυτό είναι:

Τα πιο ωραία δώρα δεν είναι δώρα αλλά στιγμές που ζούμε μαζί με αγαπημένους μας ανθρώπους!

Αναμένεται να “δουλέψουμε” σχετικά με το ηθικό αυτό δίδαγμα, τον Δεκέμβριο.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την γιαγιά Μαρία Μέρτικα για την συνέντευξη που παραχώρησε και τις πληροφορίες και ιστορίες που μας είπε!

(στους συνδέσμους υπάρχει το αρχείο των ερωτήσεων των παιδιών και τι θα θυμάται ο καθένας από όσα μας είπε η γιαγιά)

Προετοιμασία για την συνέντευξη με την γιαγιά Μαρία

Ένα πράγμα που θυμάμαι από την συνέντευξη της γιαγιάς Μαρίας

IMG 20211210 100216 IMG 20211210 100225 IMG 20211210 100232 IMG 20211210 100243