Παιδάκια μας αγαπημένα…
Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά! Στους κήπους μικροί φτερωτοί φίλοι κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους. Οι μέλισσες, που ζουζουνίζουν από λουλούδι σε λουλούδι και με το πρώτο πλησίασμα προς το μέρος μας, τρέχουμε πανικόβλητοι μακριά. Όμως αν γνωρίζαμε, είχαμε ένα μεγεθυντικό φακό και τις παρατηρούσαμε λίγο καλύτερα, μήπως δεν ήταν τόσο τρομακτικές? Και μήπως αυτή που θεωρούμε ανοιξιατική βολτούλα τους ήταν μια δύσκολη και σημαντική εργασία που μας προσφέρει την πιο υγιεινή λιχουδιά εδώ και χιλιάδες χρόνια???
Ελάτε να παρατηρήσουμε, να μάθουμε τον τρόπο που εργάζονται και που συμβάλλουν στην αναπαραγωγή των λουλουδιών, ακόμη και να καταπολεμήσουμε τις φοβίες μας γι αυτά τα μικροκαμωμένα, ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ ΕΝΤΟΜΑ. Λοιπόν……Υπάρχουν έντομα ωφέλιμα και έντομα βλαβερά που αποτελούν επικίνδυνους εχθρούς για την υγεία μας. Οι μέλισσες είναι τα υπέροχα έντομα που προσφέρουν στον άνθρωπο χρήσιμα προϊόντα με πιο αγαπητό το μέλι!!!
Ανεβάστε τις εργασίες σας στο PADLET: https://padlet.com/cdovrou/s27ibdkh0ng0r3iq
Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Οι μέλισσες ζουν σε κυψέλες οι οποίες είναι οργανωμένες κοινωνίες. Κάθε μέλισσα έχει διαφορετικό ρόλο μέσα στην κυψέλη και χωρίζονται σε τρεις βασικές ομάδες: τις ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ, τους ΚΗΦΗΝΕΣ και τη ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ.
Το σώμα της εργάτριας περιλαμβάνει 3 μέρη : το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά.
Στο κεφάλι αποτελείται από 2 σύνθετα μάτια από τα οποία το κάθε ένα αποτελείται από 3000 οματίδια. Τα μάτια της μέλισσας διακρίνουν τα χρώματα που βλέπει και ο άνθρωπος αλλά δεν διακρίνει το κόκκινο. Τα μάτια αυτά της μέλισσας χρησιμεύουν για την μακρινή όραση.
Η μέλισσα έχει επίσης 3 απλά μάτια για την κοντινή όραση και για να βοηθούν τα σύνθετα μάτια. Στο κεφάλι της μέλισσας βρίσκονται και 2 κεραίες . Οι μέλισσες χρησιμοποιούν τις κεραίες ώς αισθητήρια όργανα.
Το στόμα της μέλισσας έχει δύο σιαγόνες και καταλήγει σε μια προβοσκίδα. Οι σιαγόνες που έχουν σχήμα λαβίδας χρησιμεύουν για να μασούν το κερί οι μέλισσες. Η προβοσκίδα χρησιμεύει για να απορροφά το νέκταρ από τα άνθη αλλά και το νερό. Όταν δεν τη μεταχειρίζεται, την κρατά κουλουριασμένη στην κοιλιά της.
Από το θώρακα ξεφυτρώνουν δυο ζευγάρια διάφανα, λεπτά αλλά δυνατά φτερά, σαν μεμβράνη από ζελατίνη, ώστε να μπορεί να πετάξει μακριά για τροφή. Το γρήγορο κούνημα των φτερών τους προκαλεί ένα χαρακτηριστικό ήχο, το γνωστό μας «ζουζούνισμα».
Τα 6 πόδια της μέλισσας είναι κι αυτά τριχωτά και τελειώνουν στις άκρες τους σε νύχια αγκιστρωτά. Στα πίσω πόδια της έχει μικρές κοιλότητες, που λέγονται καλάθια. Αυτά μοιάζουν σαν κίτρινα μπαλόνια, γιατί εκεί βάζει τη γύρη από τα άνθη.
Η κοιλιά της μέλισσας αποτελείται από 6 δαχτυλίδια. Στην άκρη της κοιλιάς υπάρχει το κεντρί το οποίο είναι κούφιο, μοιάζει σαν τρυπανάκι και συγκοινωνεί με έναν αδένα, που έχει μέσα δηλητήριο. Είναι το μοναδικό της όπλο εναντίον των εχθρών της. Όταν ενοχληθεί, αμύνεται με το κεντρί αυτό, που φέρει στο άκρο του μικρά αγκίστρια στραμμένα προς τα μέσα. Έτσι, όταν βυθιστεί στο δέρμα του ανθρώπου, η μέλισσα είναι αναγκασμένη να εγκαταλείψει το κεντρί με τα σπλάχνα, που είναι συνδεδεμένα μαζί του και κατά συνέπεια πεθαίνει. Οι κηφήνες δεν έχουν κεντρί.
Γιατί οι μέλισσες έχουν βούρτσες και καλαθάκια?
Οι μέλισσες λοιπόν έχουν μικροσκοπικά καλάθια στα πισινά τους πόδια και βούρτσες στα άλλα. Έτσι όταν η μέλισσα επισκέπτεται ένα λουλούδι, σκουπίζει την σκόνη του λουλουδιού, δηλαδή τη γύρη, και τη βάζει στο καλαθάκι της. Κατόπιν επιστρέφει στη φωλιά της και ταίζει τα μικρά της.
Τα είδη των μελισσών
Η βασίλισσα είναι η μητέρα όλου του μελισσιού. Είναι η μόνη που έχει την ικανότητα να γεννά, το μόνο αληθινό θηλυκό της κυψέλης.
Οι εργάτριες είναι ατελή θηλυκά. Κάνουν όλες τις δουλειές της κυψέλης: καθάρισμα, εκτροφή γόνου, συλλογή τροφών, νερού, πρόπολης, κτίσιμο κηρηθρών.
Οι κηφήνες, τα αρσενικά της κυψέλης γεννιούνται την Άνοιξη και πεθαίνουν το χειμώνα. Στη μέλισσα, όπως σε κάθε έντομο, διακρίνουμε το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά.
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
Πού ζουν οι μέλισσες?
Οι άγριες μέλισσες ζούν σε τρύπες στα δέντρα και τους βράχους. Αν όμως ένας μελισσοκόμος τοποθετήσει κυψέλες , τότε οι μέλισσες μετακομίζουν εκεί. Μόλις μία μέλισσας βρει άφθονη τροφή τότε επιστρέφει στην κυψέλη και ενημερώνει και τις υπόλοιπες. Τις εξηγεί κάνοντας κινήσεις που μοιάζουν με χορό. Ο αριθμός των κινήσεων και η κατεύθυνση που δείχνει η μέλισσα, μαρτυρά στις υπόλοιπες μέλισσες ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν.
Η ζωή στην κυψέλη
10 – πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τη μέλισσα
ΜΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ
ΠΑΙΖΟΥΜΕ MEMORY; https://content.4all.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=4851&fbclid=IwAR3T1Zxyem2ZlfXg0CAgPxVI1VqkeOJloM9JPOP8V6OeCO5B0f2EcIO1Elw
ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
ΟΔΗΓΙΕΣ:Για να εκτυπώσουμε τα φύλλα εργασίας, πατάμε δεξί κλικ πάνω στην εικόνα και κάνουμε αποθήκευση εικόνας ως….π.χ. στην επιφάνεια εργασίας.Πηγαίνουμε επιφάνεια εργασίας και πατάμε εκτύπωση.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Το ξέρετε ότι η μέλισσα έχει εχθρούς; Τα έντομα (Κηρόσκωρο που είναι νυκτόβια πεταλούδα,μελισσόψειρα,τις σφήκες..) τα πουλάκια (μελισσοφάγος, η μελισσογερακίνα, το χελιδόνι και το σπουργίτι…)τους ασβούς, τα ποντίκια και την καφέ αρκούδα που τρελαίνεται για το μέλι!
Κι όταν θέλει ν’ αμυνθεί χρησιμοποιεί το κεντρί της
ΠΑΖΛ: https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=301054aae803
ΠΑΖΛ: https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=0ae828631b27
ΠΑΖΛ: https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=3f3e2de98e9a&pieces=24
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ: ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ Η ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ……….ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ