Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Εργαστήρι Δημοκρατίας”

Screenshot 1

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης επισκέφθηκαν σήμερα Πέμπτη 15/12/2022 το Εργαστήρι Δημοκρατίας του ιδρύματος της Βουλής. Το Εργαστήρι Δημοκρατίας είναι ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και μαθήτριες της Στ΄ Δημοτικού, των σχολείων της Αττικής, το οποίο παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος (Βασιλίσσης Σοφίας 11 – είσοδος από οδό Σέκερη).

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη γνωριμία και την εξοικείωση των μαθητών με τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, καθώς και την ανάδειξη της σημασίας του ρόλου του πολίτη στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο στόχος αυτός εξυπηρετείται μέσω της συμμετοχής των μαθητών σε βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που οδηγούν στην ελκυστική και ενεργητική προσέγγιση των παρουσιαζόμενων θεμάτων.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με σύντομη επίσκεψη των μαθητών στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής ή ολιγόλεπτη παρακολούθηση της συνεδρίασης από τα θεωρεία της αίθουσας.

Αφορμή για την έναρξη του προγράμματος και προβληματισμό ήταν η ταινία μικρού μήκους 2+2=5.

Στη συνέχεια μέσα από βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο οι μαθητές οδηγήθηκαν σε συμπεράσματα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που πρέπει να διέπουν τις σύγχρονες δημοκρατικές πολιτείες. Και πως αυτά διασφαλίζονται μέσα από το σύνταγμα.

Ακολούθησε η ξενάγηση στη Βουλή και η παρακολούθησε από το θεωρείο της Βουλής της συνεδρίασης που εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη. Ήταν μια εμπειρία μοναδική για τα παιδιά!