λαζαράκια

Τα Λαζαράκια μας!

Την εβδομάδα πριν τις διακοπές του Πάσχα, τα  παιδιά των τμημάτων Στ1, Στ2 και  Γ1 μαζί με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους, Σάσα Μαούνη , Βασίλη Σωφρονά και Γιάννη Κορατζόπουλου αντίστοιχα , και με τη βοήθεια της γυμνάστριας του σχολείου μας, Βίκυ Γεωργαρά και της υπεύθυνης της σχολικής βιβλιοθήκης, Τζίνα Καρακασίλη, αφού μίλησαν για το πασχαλινό έθιμο,  ζύμωσαν, έπλασαν και έψησαν Λαζαράκια.

Τα Λαζαράκια είναι μικρά, αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια που φτιάχνουμε κανονικά το Σάββατο του Λαζάρου για να έχουμε να φάμε κάτι γλυκό και νηστίσιμο τη Μεγάλη Εβδομάδα. Έχουν το σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου, όπως παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες, και συμβολίζουν την ανάστασή του.  Παλαιότερα, σύμφωνα με το έθιμο,  οι γυναίκες κρατούσαν ένα από τα λαζαράκια  στο σπίτι όλο το χρόνο και είτε το έτρωγαν τον επόμενο χρόνο είτε το πετούσαν στη θάλασσα για να το φάνε τα ψάρια.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Σταυρούλα Βασιλακάκου για την προσφορά και βοήθειά της στο ψήσιμο των κουλουριών στο κυλικείο του σχολείου μας!

Και του χρόνου να πλημμυρίσουμε από  πασχαλινές μυρωδιές!

λαζ10 10

λαζ5 5λαζ6 6

λαζ14 14λαζ16
λαζ4 4λαζ15λαζ1 1       λαζ11 11 λαζ13   λαζ3

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση