ΑΓΙΑΣΜΟΣ

Σας ενημερώνουμε  ότι ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη  της νέας  σχολικής  χρονιάς  θα  πραγματοποιηθεί την
 Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα  8:30.  Αμέσως μετά οι μαθητές θα αποχωρήσουν.

Εγγραφές στην Α΄ Δημοτικού για το σχολικό έτος 2019-20

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Σας πληροφορούμε ότι οι εγγραφές για την  Α΄ Τάξη θα γίνουν από την 6η μέχρι και την 20η Μαΐου 2019 και ώρες 08.15΄- 12.15΄, με αίτηση των γονέων.

Εγγράφονται όσοι(-ες) γεννήθηκαν το έτος 2013 με τα εξής δικαιολογητικά:

  1. Επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια
  2. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.).
  3. Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο, κατά την κρίση του Διευθυντή του σχολείου, φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή.(ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΙ, εκκαθαριστικό ΔΟΥ ή μισθωτήριο συμβόλαιο)
  4. Βεβαίωση φοίτησης νηπιαγωγείου

Το πιστοποιητικό γέννησης θα αναζητηθεί από το σχολείο.

Ιωάννινα, 15  Απριλίου 2019

Ο  Διευθυντής

Παύλος  Ράπτης

https://blogs.sch.gr/16dimioa/files/2019/04/ΑΙΤΗΣΗ-εγγραφής-στην-Α-Δημοτικού_2019.pdf

«Εκεί που η Ανάσταση έχει τη γεύση μιας καραμέλας και ενός μπαλονιού»

Βαδίζοντας προς το Πάσχα επιχειρήσαμε σήμερα 15 Απριλίου 2019 να προσεγγίσουμε το νόημα της γιορτής με τη Γ΄τάξη στον χώρο της Βιβλιοθήκης μας. Μέσα από εικόνες, ήχους, λόγια, τόπους και πρόσωπα και κυρίως μέσα από τις εμπειρίες της κας Ευδοκίας Ταμπάκη – της γυναίκας που έθεσε στόχο ζωής να βοηθήσει όσους περισσότερους γίνεται – ταξιδέψαμε στη μακρινή Ουγκάντα.

Αλήθεια, πόσο ίδιοι είμαστε και ταυτόχρονα πόσο διαφορετικοί! Από τη μια η αρετή της ολιγάρκειας και από την άλλη η δυναστεία του καταναλωτισμού. Όλοι όμως θέλουμε να ζήσουμε, να παίξουμε, να χαρούμε, να γνωριστούμε!

Φτάνοντας στο τέλος του ταξιδιού μας αισθανθήκαμε όλοι μας πιο ωραία! Πώς να ξεχάσεις αυτά τα ορθάνοιχτα παιδικά μάτια που σε κοιτάζουν κάθε στιγμή, σε κάθε χώρα, τα ίδια μάτια σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας. Πώς να μην ξεχάσεις όλα τα προβλήματά σου βλέποντας αυτό το χαμόγελο ευχαρίστησης όλων των παιδιών του κόσμου!

Ευχαριστούμε Ευδοκία Ταμπάκη, που μας ταξίδεψες  εκεί που η Ανάσταση έχει τη γεύση μιας καραμέλας και ενός μπαλονιού!

Καλή Ανάσταση!

Βάκη Παπακωστοπούλου ΠΕ70

Με αφορμή ένα βιβλίο …

Με δραστηριότητες ανάγνωσης, δομημένες έτσι ώστε να αναπτύσσουν την περιέργεια, το χιούμορ και τη δημιουργικότητα των νεαρών αναγνωστών, φιλοδοξούμε να προσφέρουμε ερεθίσματα δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές μας να αγαπήσουν το βιβλίο και να απολαύσουν το διάβασμα. Στις «διαδρομές ανάγνωσης» συμμετέχουμε με όλες μας τις αισθήσεις και με αφορμή ένα βιβλίο στοχεύουμε στη μύηση όλων μας στην απόλαυση της διαδικασίας, μια διαδικασία μεταδιδακτική, που απαιτεί χρόνο, υπομονή αλλά και όραμα!

Οι δραστηριότητες είναι ποικίλες και η παραγωγή έργου ευφάνταστη!

Ας γιορτάσουμε λοιπόν την παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου στη Βιβλιοθήκη μας και ας ευχηθούμε «χρόνια μας πολλά και … φιλαναγνωστικά!»

Βάκη Παπακωστοπούλου ΠΕ70

Η βιβλιοθήκη μας απέκτησε και όνομα!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της σχολικής μονάδας μας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς δημιούργησαν στο πλαίσιο παιδαγωγικών και διδακτικών δραστηριοτήτων αφίσα με θέμα τη βιβλιοθήκη.

Βάκη Παπακωστοπούλου ΠΕ 70

Στη βιβλιοθήκη με τις μάσκες μας

Ένα αποκριάτικο γλέντι έχει στηθεί στη σχολική βιβλιοθήκη μας. Η κάθε τάξη με τη σειρά της. Ο κάθε ήρωας με τον ρόλο του. Πίσω από τις μάσκες μας ζωντανεύουμε τους ήρωες των βιβλίων, των βιβλίων που δανειζόμαστε από τη βιβλιοθήκη μας! Σερπαντίνες, μάσκες και φαντασία έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες εδώ ψηλά στη σοφίτα μας.

«Ποιος είσαι;», ρωτάμε όλοι μαζί και η αφήγηση αρχίζει με μαεστρία και έτσι δημιουργούμε τη δική μας αξιοζήλευτη ιστορία!

 

Βάκη Παπακωστοπούλου ΠΕ70

 

«Από το χθες … στο σήμερα» από τη Γ΄Τάξη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Διευθυντής του 16ου Δ.Σ. Ιωαννίνων, ο Σύλλογος διδασκόντων

και οι μαθητές της Γ΄Τάξης

σας προσκαλούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν

για την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων,

την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, στις 10 π.μ.

στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Γ1 Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος 25/1/2019

Η ελληνική Βουλή με τον νόμο 3218/2004 καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων και με αφορμή το βιβλίο «Έρικα» προβληματιστήκαμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διακρίσεις, τον ρατσισμό, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, τον τρόπο με τον οποίο το μικρό και τυχαίο γίνεται μεγάλο, τις προκαταλήψεις και τις αντιφατικές πλευρές της ανθρώπινης φύσης.

Δύσκολα ερωτήματα, δύσκολες απαντήσεις! Ακόμα όμως και αν δεν παίρνουμε απαντήσεις, είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να θέτουμε ερωτήματα…

Από τις ζωγραφιές και τα μηνύματα των μαθητών φάνηκε ότι τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση μία συγκεκριμένη σκηνή του βιβλίου με την αντίστοιχη συνταρακτική φράση που τη συνόδευε: «Πηγαίνοντας προς τον θάνατο, η μητέρα μου με πέταξε πίσω στη ζωή».


Το Ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο μια υπόθεση καταστροφής. Είναι, κατά κύριο λόγο, μια υπόθεση ενός κόσμου παθητικότητας και αδράνειας, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια υπόθεση εξαιρετικού θάρρους και γενναιότητας.

Η Έρικα κλείνει την ιστορία της με τα ακόλουθα λόγια: «Είπαν κάποτε πως ο λαός μου θα πλήθαινε όπως τ’ αστέρια στον ουρανό. Από το 1933 μέχρι το 1945 έξι εκατομμύρια από αυτά τ’ αστέρια έσβησαν για πάντα. Κάθε αστέρι κι ένας δικός μου που η ζωή του χάθηκε και το οικογενειακό του δέντρο ξεριζώθηκε. Σήμερα, το δικό μου δέντρο έχει και πάλι ρίζες».

Έρικα, 2015, Ruth Vander Zee, εκδ. Καλειδοσκόπιο, μτφρ. Μαρίζα Ντεκάστρο

Βάκη Παπακωστοπούλου, ΠΕ70